U bevindt zich op:Burgers Infectieziekten en hygiëne  Bestrijding infectieziekten

Bestrijding infectieziekten

Infectieziekten zijn besmettelijke ziekten die worden veroorzaakt door bacteriën, virussen, parasieten of schimmels. Sommige infectieziekten, zoals verkoudheid en griep zijn meestal onschuldig. Ze komen vaak voor en genezen meestal vanzelf. Maar er zijn ook ernstigere infectieziekten die om goede medische behandeling vragen. Zoals legionella en hepatitis B.

Betrouwbare informatie over veel voorkomende infectieziekten en wat u kunt doen om besmetting te voorkomen vindt u op de pagina’s van RIVM: publieksinformatie en Thuisarts.nl

Bel of mail ons Contact

Wat doet de unit infectieziektebestrijding?

Bij de GGD Zuid Limburg werken artsen en verpleegkundigen die gespecialiseerd zijn in de infectieziektebestrijding. Om verspreiding van infectieziekten te voorkomen onderzoekt de unit infectieziektebestrijding:

 • hoe iemand besmet is geraakt: brononderzoek;
 • wie er nog meer besmet zou kunnen zijn: contactonderzoek;
 • wat de oorzaak is van een infectie die zich tegelijkertijd voordoet bij een aantal mensen; bijvoorbeeld na een diner in een restaurant of op een feest: uitbraakonderzoek.

Daarnaast geeft de GGD uitleg over infectieziekten en adviseert zij over hoe men kan voorkomen dat infectieziekten zich verspreiden. 

Vragen aan de GGD

Wij krijgen regelmatig vragen over onderwerpen die met infectieziekten te maken hebben. Elke situatie is echter anders. Wilt u advies voor uw persoonlijke situatie neem dan, bij voorkeur telefonisch, contact met ons op.

Bedrijfsvaccinaties

Hoe voorkom ik risico's op het werk?

In sommige beroepen loop je meer dan in andere het risico om een infectieziekte op te lopen. Bijvoorbeeld wanneer je in de zorg werkt. Het is dan belangrijk om ingeënt te zijn tegen hepatitis B. Deze ziekte wordt onder andere overgebracht via besmet bloed en besmette naalden.

Ease Travel Clinic & Health Support vaccineert particulieren en werknemers van bedrijven tegen hepatitis B.

088 004 91 49

Ease Travel Clinic & Health Support werkt nauw samen met de artsen infectieziektebestrijding van de GGD Zuid Limburg en met artsen-infectiologen van het Maastricht Universitair Medisch Centrum.

Bedwantsen

Hoe voorkom ik beten van bedwantsen?
 • Controleer op reis altijd de bedden. Controleer op kleine donkerbruine of rode vlekjes in de matras of op het beddengoed. Als u deze vlekjes ziet, kan er sprake zijn van bedwantsen in het bed.
 • Zet koffers en tassen op reis niet op of onder het bed, maar bij voorkeur in de badkamer op de tegels. Zo voorkomt u dat u bedwantsen mee naar huis neemt.
 • Controleer bij de aanschaf van tweedehands spullen/kleding op bedwantsen. Doe dit ook bij het kopen van tweedehands houten meubels; bedwantsen zitten graag in kleine barstjes in het hout.
Denkt u dat u bedwantsen hebt meegenomen van uw vakantie?
 • Was de spullen uit uw koffers direct in de wasmachine op 60 graden of hoger. Droog daarna de was in een droger of strijk de was zo heet mogelijk.
 • Stop de koffers met de spullen die niet zo heet gewassen mogen worden in een vriezer. De temperatuur in de vriezer moet -14 graden of kouder zijn. Invriezen doodt de bedwantsen en de eitjes. De koffer moet een week in de vriezer blijven om er zeker van te zijn dat de bedwantsen en eitjes echt dood zijn.

Voor de bestrijding van bedwantsen kunt u contact op nemen met een ongediertebestrijdingsbedrijf.

Hepatitis A

Wat is hepatitis A?

Hepatitis A is een besmettelijke vorm van geelzucht. De ziekte wordt veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Dit zit in de ontlasting van iemand die besmet is. Op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vindt u veel gestelde vragen over hepatitis A.

Kinkhoest

Ik heb kinkhoest, mag ik op kraamvisite?

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen. Jonge baby’s die nog niet ingeënt zijn, zijn de eerste maanden nog niet of onvoldoende beschermd tegen kinkhoest. Juist bij jonge baby’s kan kinkhoest ernstig verlopen. Overleg met uw arts of met de GGD tot wanneer u besmettelijk bent. Wanneer u besmettelijk bent, adviseren wij u om tijdelijk niet in de buurt te komen van jonge baby`s die nog niet zijn ingeënt.

Heeft u kinkhoest en bent u in de buurt geweest van een baby of hoogzwangere vrouw? Vertel dan aan de ouders van de baby of aan de zwangere dat u kinkhoest heeft. Ouders of de zwangere kunnen dan letten op de klachten van kinkhoest.

Ik ben zwanger en wil me laten vaccineren tegen kinkhoest. Hoe werkt dat?

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die ernstige hoestbuien kan veroorzaken. Het is vooral gevaarlijk is voor jonge baby's die nog niet zijn gevaccineerd of nog onvoldoende prikken hebben gehad. Een goede manier om pasgeboren baby's tegen kinkhoest te beschermen is door het vaccineren van zwangere vrouwen. De bescherming die een moeder opbouwt door de vaccinatie tijdens de zwangerschap, geeft ze door aan het kind. Op deze manier worden baby’s beter beschermd tot ze oud genoeg zijn om zelf volledig gevaccineerd te zijn.

De beste periode om zich te laten vaccineren als zwangere vrouw, is tussen de 28 en 32 weken zwangerschap, maar is mogelijk tot 38 weken. Er bestaat geen vaccin dat alleen beschermt tegen kinkhoest. Het is altijd een combinatievaccin dat ook beschermt tegen difterie en tetanus, en afhankelijk van het vaccin, ook tegen polio. Op de website van het RIVM vindt u uitgebreide informatie over vaccins tegen kinkhoest. Vaccinatie tijdens de zwangerschap is effectief en veilig.

U kunt deze vaccinatie krijgen via uw huisarts of bij Ease Travel Clinic & Health Support. U dient deze vaccinatie zelf te betalen.

088 - 004 91 49

Legionella

Hoe voorkom ik legionella op vakantie?

U kunt ziek worden als u druppels waternevel inademt die besmet zijn met legionellabacteriën. Om de kans hierop te verkleinen, zijn er dingen die u zelf kunt doen:

 • Laat op vakantie, bij aankomst in uw hotel of appartement, het koude en warme water elk twee minuten stromen. Het beste kunt u de douchekop onderdompelen in een emmer water of het sproeistuk eraf draaien. Is dit niet mogelijk? Leg dan de douchekop dicht bij het afvoerputje en loop weg. Zet daarbij altijd een raam of deur open in die ruimte en verlaat voor de zekerheid de ruimte.
 • Bij terugkomst thuis na de vakantie kunt u het beste ook de kranen twee minuten laten stromen, op dezelfde manier als op vakantie. Regelmatig uw douchekop ontkalken verlaagt de kans op legionella. Laat uw tuinslang na gebruik leeglopen en laat de slang niet in de zon liggen.

Mazelen

Hoe bescherm ik mij tegen mazelen?

Mazelen is een besmettelijke vlekjesziekte. Mensen krijgen het door een virus. De meeste kinderen in Nederland worden ingeënt tegen mazelen. Daardoor komt de ziekte in Nederland niet veel meer voor.

De BMR-inenting (tegen bof, mazelen en rodehond) beschermt tegen de ziekte. Kinderen krijgen twee BMR-inentingen: als ze 14 maanden en 9 jaar oud zijn.

Ik ga op reis naar een gebied waar mazelen heerst, maar ik ben zelf niet gevaccineerd als kind. Wat raden jullie mij aan?

U kunt zich laten vaccineren voordat u op reis gaat.

 • Kinderen van 14 maanden tot en met 18 jaar die binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) de inenting tegen mazelen hebben gemist, kunnen deze BMR-vaccinatie alsnog halen bij hun organisatie van jeugdgezondheidszorg (GGD of CJG).
 • Volwassenen kunnen terecht bij hun eigen huisarts of bij Ease Travel Clinic & Health Support

088 - 004 91 49

 • Mensen die geboren zijn vóór 1965 zijn vrijwel allemaal beschermd omdat zij ooit mazelen hebben gehad. Voor hen is een vaccinatie niet nodig. Mensen die geboren zijn tussen 1965 en 1975 zijn alleen beschermd tegen mazelen als zij ooit de ziekte hebben gehad of toch een vaccinatie hebben gehad, buiten het RVP.
Bent u niet ingeënt tegen mazelen en heeft u contact gehad met iemand die mazelen heeft?

U kunt alsnog een inenting krijgen. De inenting moet dan wel binnen 3 dagen na dit contact gegeven worden. Overleg hierover met de huisarts of met de GGD.

Meningokokkenziekte

Actuele informatie over vaccinaties tegen meningokokkenziekte

Dit najaar ontvangen jongeren, geboren tussen 1 mei en 31 december 2004 een uitnodiging voor een vaccinatie tegen meningokokkenziekte. Met de slogan 'Deel dit niet met je vrienden. Haal die prik tegen meningokokkenziekte' nodigen het RIVM en de jeugdgezondheidsorganisaties jongeren uit deze vaccinatie te halen.

Vaccinatieschema GGD Zuid Limburg

Vanaf 2 oktober 2018 start de GGD Zuid Limburg met het vaccineren van jongeren tegen meningokokken W. Waar en wanneer leest u in ons vaccinatieschema.

Wat is meningokokkenziekte?

Meningokokkenziekte is een verzamelnaam voor ziekten die worden veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Deze bacterie kan ernstige ziektebeelden geven, zoals bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking, en tot sterfte leiden. Voor sommige soorten meningokokken is een vaccin beschikbaar.

Het totaal aantal gevallen van meningokokkenziekte is de laatste jaren afgenomen. Het aantal infecties met meningokokken W steeg in Nederland wel van gemiddeld vier per jaar tot 2015 tot vijftig in 2016 en tachtig in 2017. Daarom heeft de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport  besloten om de vaccinatie tegen meningokokken uit te breiden. Hiermee wil de minister de gestage toename van besmettingen met meningokokken type W stoppen.

Hoe kun je meningokokkenziekte krijgen?

Meningokokkenziekte is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Deze is van mens op mens overdraagbaar en bevindt zich gewoonlijk in de neusholte van gezonde mensen. Zij worden hier niet ziek van. De bacterie wordt via de lucht, door hoesten en niezen, of door zoenen van mens op mens overgedragen. Als deze bacterie in de bloedbaan of in het zenuwstelsel komt, kunnen mensen er wél ernstig ziek van worden. Maar de kans om ziek te worden is heel klein. Er zijn verschillende soorten van deze bacterie. De typen A, B, C, W en Y zijn de bekendste.

Wie worden er gevaccineerd?
 • Kinderen van 14 maanden krijgen het vaccin ACWY aangeboden via het Rijksvaccinatieprogramma.
 • In 2018 krijgen jongeren geboren tussen 1 mei en 31 december 2004 het vaccin aangeboden. Jongeren ontvangen hiervoor een uitnodiging
 • In 2019 krijgen jongeren die dan 14 jaar worden een uitnodiging voor het vaccin tegen meningokokken ACWY. Ook jongeren die zijn geboren vanaf 1 januari 2001 en vóór mei 2004 ontvangen een uitnodiging voor deze vaccinatie.
Waarom worden peuters en 14-jarigen gevaccineerd?

Het is onmogelijk om alle kinderen, jongeren en ouderen te vaccineren. Daarom is besloten te starten met de peuters en tieners die 14 jaar worden. Sinds 1 mei 2018 krijgen peuters van 14 maanden oud op het consultatiebureau een vaccinatie tegen meningokokken ACWY. Deze vaccinatie vervangt de vaccinatie tegen meningokokken C, die deze jonge kinderen al sinds 2002 krijgen aangeboden.

14-jarigen vormen één van de groepen met een hogere kans op de ziekte. Hoewel de kans om ziek te worden ook bij hen heel klein is, spelen zij ook een rol bij de verspreiding van de bacterie. Zij bewegen zich in verschillende sociale groepen (school, sportclub, gezin) en kunnen zo makkelijker de bacterie oplopen en verspreiden. Door hen te vaccineren, beschermen we indirect de hele bevolking, omdat zij de bacterie niet kunnen verspreiden als zij gevaccineerd zijn. In 2019 krijgen jongeren van 14 - 18 jaar een uitnodiging voor vaccinatie.

Ik behoor niet tot de risicogroep, kan ik mijzelf of mijn kind laten vaccineren?

We willen benadrukken dat de kans om ziek te worden heel klein is. Wilt u toch uw kind en/of uzelf laten vaccineren, dan is een vaccinatie mogelijk. Maak hiervoor een afspraak bij uw huisarts of bij vaccinatiecentrum Ease Travel Clinic & Health Support.

088 - 004 91 49

Wanneer uw kind geen oproep heeft ontvangen is de vaccinatie niet gratis.

14-jarigen vormen één van de groepen met een hogere kans op de ziekte. Hoewel de kans om ziek te worden ook bij hen heel klein is, spelen zij ook een rol bij de verspreiding van de bacterie. Zij bewegen zich in verschillende sociale groepen (school, sportclub, gezin) en kunnen zo makkelijker de bacterie oplopen en verspreiden. Door hen te vaccineren, beschermen we indirect de hele bevolking, omdat zij de bacterie niet kunnen verspreiden als zij gevaccineerd zijn. In 2019 krijgen jongeren van 14 - 18 jaar een uitnodiging voor vaccinatie.

Heeft u nog vragen?

Bel dan de Unit Infectieziektebestrijding. Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 - 12.30 en van 13.00 - 16.30 uur.

088 - 8805070

Of chat met een jeugdarts of verpleegkundige

Meer informatie over meningokokken en de vaccinatie

MRSA

In het verpleeghuis van mijn moeder is een MRSA-uitbraak. Mag ik nog wel op visite?

Wanneer u zelf gezond bent, mag u gewoon op bezoek gaan. MRSA kan zich vooral verspreiden via handencontact met een MRSA-drager. Daarnaast kan MRSA zich verspreiden via luchtkanalen, stof, huidschilfers, voorwerpen en oppervlakten als tafels en bedplanken. Voor gezonde mensen is de kans om een MRSA-infectie op te lopen erg klein. Sommige mensen dragen het wel bij zich, maar merken niet eens dat ze MRSA bij zich hebben.

Normaal contact als aanraken of omhelzen is toegestaan. Was wel uw handen wanneer u weer naar huis gaat.

Rabiës

Waar kan ik mij laten inenten tegen rabiës?

Op dit moment is landelijk een tekort aan rabiësvaccin bij álle vaccinatiecentra. Reizigers kunnen zich daarom vóór een reis tijdelijk niet hiertegen laten vaccineren. De beschikbare vaccins worden gebruikt voor reizigers die op reis daadwerkelijk risico hebben gelopen.

Wat is belangrijk om te weten?

 • Rabiës kan via een beet, een krab of een lik van een besmet dier worden overgedragen;
 • Raak geen zoogdieren, zoals honden, katten of apen, aan op reis en vermijd contact met dode dieren.

Wat moet u doen wanneer u op reis bent gebeten, gekrabd of op open huid bent gelikt?

 • Was de wond langdurig met veel water en zeep;
 • Gebruik Betadine of alcohol 70% om de wond te ontsmetten;
 • Bel direct naar de alarmcentrale van uw ziektekostenverzekering of uw reisverzekering, ook als u vooraf tegen rabiës bent ingeënt. Zij kunnen advies geven over de nodige behandeling en weten waar deze behandeling beschikbaar is op uw reisbestemming;
 • Tetanusvaccinatie of antibiotica kunnen ook nodig zijn, naast de behandeling voor rabiës. Ga daarom binnen 24 uur naar een arts;
 • Moet u de behandeling in Nederland afmaken? Bel liefst nog op reis of anders direct na thuiskomst de GGD in uw regio.

Wil u meer weten?

Vragen en antwoorden rabiës (RIVM)

Reisvaccinaties

Ik ga op reis en wil me laten vaccineren: waar kan dit?

In sommige landen kunt u vervelende en soms gevaarlijke infectieziekten oplopen, zoals diarree, huidproblemen, hepatitis A, malaria, gele koorts of seksueel overdraagbare aandoeningen. U kunt zichzelf hier gedeeltelijk tegen beschermen door u te laten inenten en pillen te slikken. Voor reisvaccinaties en informatie over reizen en gezondheid, kunt u terecht bij Ease Travel Clinic & Health Support.

088 - 004 91 49

Voor meer informatie: Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR)

Teken en de ziekte van Lyme

Hoe herken ik een teek?

Een teek ziet er uit als een klein, plat spinnetje, 1 tot 3 millimeter groot. Volgezogen met bloed is de teek ongeveer zo groot als een erwt. Teken komen in het hele land voor: in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden en parken. Maar ook in uw tuin kunt u in aanraking komen met teken. 

Bent u in het groen geweest, controleer dan of er teken op uw huid of kleding zitten. Het is belangrijk om een teek te herkennen en zo snel mogelijk te verwijderen. Ze nestelen  zich het liefst op warme vochtige plekken:

 • in knieholte, oksel, bilspleet of lies
 • bij kinderen ook op het hoofd, achter de haargrens en rond de oren. 

Controleer daarom regelmatig op teken als u of uw kinderen in de natuur of in de tuin geweest zijn. Gevonden teken kunt u verwijderen met een puntig pincet of tekentang. Informatie over o.a. het herkennen en verwijderen van teken vindt u ook in gratis RIVM-app ‘Tekenbeet’. U vindt deze in de Google Play Store (Android) en in de App Store (Iphone).

Zie ook: tekenbeten (RIVM)

Ik ben door een teek gebeten, kan dat kwaad?

Sommige teken zijn besmet met de bacteriën. Zij kunnen dan ziekten overdragen, zoals de ziekte van Lyme. De kans dat u na een tekenbeet de ziekte van Lyme krijgt, is klein (2%).

Waar kunt u op letten na een tekenbeet?

Een klein rood plekje op de plaats van de tekenbeet gelijk in de eerste paar dagen erna is een normale huidirritatie. Wordt de plek groter of ontstaat er later (tot 3 maanden na de tekenbeet) alsnog een groter wordende verkleuring van de huid op die plek, ga dan naar de huisarts. Dit zou een vroeg teken van de ziekte van Lyme kunnen zijn.

Als de ziekte niet opgemerkt wordt kan deze overgaan naar een volgende fase. Dan kunnen zenuwklachten, gewrichtsklachten, huidklachten of hartklachten ontstaan. Een klein deel van de mensen met de ziekte van Lyme houdt langdurig klachten.

Wat kunt u doen?

Als een teek langer dan 24 uur in de huid heeft gezeten, overleg dan met uw huisarts of behandeling nodig is. Houd na een tekenbeet de plek van de beet drie maanden lang in de gaten. Bezoek uw huisarts wanneer er klachten ontstaan.

Tijgermug

Ik denk dat ik een tijgermug heb gezien, wat nu?

Er komen in Nederland verschillende soorten muggen voor. De Aziatische tijgermug komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië; zij kan daar ziekten als dengue en chikungunya  verspreiden.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt in de gaten of de tijgermug in Nederland voorkomt. Als de tijgermug gevonden wordt, worden de muggen op die locatie bestreden en uitgeroeid. Deze maatregelen worden uit voorzorg genomen om te voorkomen dat de tijgermug zich in Nederland gaat vestigen. Wanneer u denkt een tijgermug gezien te hebben, kunt u dit melden bij de NVWA.

Waterpokken

Mijn kind heeft waterpokken. Mag het naar het kinderdagverblijf?

Een kind met waterpokken dat zich goed voelt, mag meestal gewoon naar de kinderopvang. Het is niet nodig om thuis te blijven: kinderen zijn al besmettelijk voordat de verschijnselen optreden. Informeer wel de leiding. Zij kunnen, in overleg met de GGD, eventueel andere ouders informeren. Ouders kunnen dan letten op de klachten van waterpokken bij hun kind.

Zwangerschap

Ik ben zwanger: waar moet ik op letten?

Let extra goed op dat u geen infectieziekte krijgt.

U kunt niet alle infecties voorkomen. Ze zijn ook niet altijd gevaarlijk. Maar soms kan een zwangere vrouw erg ziek worden door een infectie. Ook hebben sommige infecties nare gevolgen voor het kind.

Meer informatie over waarop u kunt letten om te voorkomen dat u een infectieziekte krijgt of op welke infectieziekten u extra alert moet zijn:

Zwanger op reis

Reizen tijdens de zwangerschap kan risico’s met zich mee brengen. (Tropische) ziekten, maar ook de omstandigheden van de reis en de beschikbare medische voorzieningen spelen hierbij mee. Laat u voor uw reis adviseren, bijvoorbeeld bij Ease Travel Clinic & Health Support.

088 - 004 91 49

Zikavirus

Het is niet verstandig om tijdens de zwangerschap of als u een zwangerschapswens heeft, te reizen naar landen of gebieden waar het zikavirus voorkomt. Welke landen dat zijn, kunt u vinden op de website van het RIVM.