U bevindt zich op:BurgersInfectieziekten en hygiëneBestrijding infectieziekten

Bestrijding infectieziekten

Infectieziekten zijn besmettelijke ziekten die worden veroorzaakt door bacteriën, virussen, parasieten of schimmels. Sommige infectieziekten, zoals verkoudheid en griep zijn meestal onschuldig. Ze komen vaak voor en genezen meestal vanzelf. Maar er zijn ook ernstigere infectieziekten die om goede medische behandeling vragen. 

Betrouwbare informatie over veel voorkomende infectieziekten en wat u kunt doen om besmetting te voorkomen vindt u ook op de pagina Onderwerpen van het RIVM en op Thuisarts.nl

Vragen aan de GGD

Wij krijgen regelmatig vragen over onderwerpen die met infectieziekten te maken hebben. Elke situatie is echter anders. Wilt u advies voor uw persoonlijke situatie neem dan, bij voorkeur telefonisch, contact met ons op.

Bel of mail ons Contact

Wat doet de unit infectieziektebestrijding?

Wat doet de unit infectieziektebestrijding?

Bij de GGD Zuid Limburg werken artsen en verpleegkundigen die gespecialiseerd zijn in de infectieziektebestrijding. Om verspreiding van infectieziekten te voorkomen onderzoekt de unit infectieziektebestrijding:

  • hoe iemand besmet is geraakt: brononderzoek;
  • wie er nog meer besmet zou kunnen zijn: contactonderzoek;
  • wat de oorzaak is van een infectie die zich tegelijkertijd voordoet bij een aantal mensen; bijvoorbeeld na een diner in een restaurant of op een feest: uitbraakonderzoek.

Daarnaast geeft de GGD uitleg over infectieziekten en adviseert zij over hoe men kan voorkomen dat infectieziekten zich verspreiden.