U bevindt zich op:BurgersSeksuele gezondheidEen soa-test doen

Een soa-test doen

Heb je risico gelopen op een seksueel overdraagbare aandoening (soa)? Dan kun je bij de GGD terecht voor een test en eventueel een behandeling. Dit is gratis. Er wordt geen informatie gedeeld met je huisarts, zorgverzekering, ouders/verzorgers, of anderen. Een afspraak is in principe onder 4 ogen. Jongeren of mensen met een beperking mogen een ouder of begeleider mee nemen naar de afspraak. Wil je weten hoe zo’n soa onderzoek gaat, kijk dan naar dit filmpje.

Jongeren tot en met 24 jaar mogen 1x per jaar een test voor de zekerheid doen. Als je dit kalenderjaar al 1x bent getest en je hebt nu geen verhoogd risico gelopen (geen klachten en niet gewaarschuwd voor een soa), dan kun je helaas geen afspraak maken bij de GGD.

Ben je een man die (ook) seks heeft met mannen én heb je interesse in een thuistestkit? Kijk dan of Limburg4Zero iets voor jou is en of je in aanmerking komt.

Bekijk onze locaties of bel direct voor een afspraak Klik hier

Wanneer kun je voor een test bij ons terecht?

Wanneer kun je voor een test bij ons terecht?

Je kunt bij de GGD getest worden als je een verhoogd risico hebt gehad op soa. Dat geldt voor de volgende groepen:

 • Jongeren tot en met 24 jaar;
 • Mannen die seks hebben met mannen;
 • Als je een vrouw bent en jouw sekspartner heeft seks met mannen;
 • Als je voor seks betaald wordt;
 • Als je gewaarschuwd bent door een sekspartner die een soa heeft;
 • Als je in het afgelopen jaar een soa hebt gehad;
 • Als je klachten hebt die kunnen passen bij een soa;
 • Als je slachtoffer bent (geweest) van seksueel geweld;
 • Als jij of je sekspartner afkomstig zijn uit een gebied waar soa’s endemisch voorkomen: Suriname, voormalig Nederlandse Antillen, Turkije, Afrika, Zuid-Amerika, Azië of Oost-Europa.

Hoor je niet bij één van deze groepen, dan mag je toch contact opnemen: we zullen samen met jou de bekijken wat mogelijk is. Soms moeten we je doorverwijzen naar de huisarts of een goedgekeurde online aanbieder.

Vragen over seks

Vragen over seks

Veel mensen hebben vragen over seksualiteit of ervaren problemen. Bij de GGD kunnen jongeren tot en met 24 jaar gratis terecht voor een gesprek met een SENSE verpleegkundige. Bijvoorbeeld wanneer je vragen hebt over je lichaam, geaardheid, pijn bij het vrijen hebt of problemen hebt met erectie of klaarkomen. Ook als je vragen hebt over anticonceptie of meisjesbesnijdenis kun je hier terecht. Alles wordt vertrouwelijk besproken.

Vind je de stap naar de GGD nog te groot? Op www.sense.info kun je betrouwbare informatie vinden en bellen, mailen of anoniem chatten met een verpleegkundige van de GGD
Kijk ook eens op de pagina Alle vragen over seks voor jongeren

Welke soa-testen zijn nu zinvol en bij welke zorgverleners kun je het beste terecht?

Welke soa-testen zijn nu zinvol en bij welke zorgverleners kun je het beste terecht?

Soatestwijzer.nl is de nieuwe digitale wegwijzer voor soa-testen. Hier kun je informatie en advies ontvangen die op jouw specifieke situatie is toegespitst: welke soa-testen zijn nu zinvol en bij welke zorgverleners kun je het beste terecht? Soatestwijzer.nl verwijst naar de eigen huisarts, indien van toepassing naar het Centrum Seksuele Gezondheid van de GGD en naar vier private soa-zorgaanbieders die voldoen aan de kwaliteitscriteria van Soa Aids Nederland

Soa-thuistest

Soa-thuistest

Liever niet naar de GGD of huisarts? Dan kun je ook een soa-thuistest doen. Op soaaids.nl vind je betrouwbare thuistests.

Een soa? Waarschuw mensen met wie je seks had

Blijkt uit de test dat je een soa hebt? Dan is het belangrijk dat je mensen waarschuwt met wie je de afgelopen tijd seks hebt gehad. Zij kunnen zich dan ook laten testen. En als het nodig is behandelen. Waarschuwen kan ook anoniem met hulp van je huisarts of de GGD.

Op soaaids.nl lees je wie en hoe je kunt waarschuwen voor een soa.

Behandeling

Vaak is een soa goed te behandelen. Voor chlamydia, gonorroe en syfilis krijg je antibiotica en zijn je klachten meestal snel over.

 • Van herpes kun je niet genezen. Het virus dat dit veroorzaakt blijft in je lichaam. Klachten kunnen terugkomen. Je kunt soms wel iets aan de klachten doen. 
 • Genitale wratten zijn ook niet altijd te genezen. Het virus blijft vaak een tijd in je lichaam. Je kunt vaak wel wat aan de klachten doen, maar de wratten kunnen terugkomen.
 • Van hiv kun je niet genezen. Je kunt wel medicijnen krijgen die ervoor zorgen dat je geen klachten krijgt door hiv. Krijg je een goede behandeling? Dan kun je hiv niet doorgeven aan anderen.

Op soaaids.nl lees je per soa welke behandeling je kunt krijgen.

Risico op HIV?

Risico op HIV?

Wanneer je onveilige seks hebt gehad met iemand die (misschien) hiv heeft, loop je zelf ook kans op een hiv-infectie. Met een kuur kun je de kans verkleinen dat jij hiv-positief wordt. Die medicijnkuur heet PEP (Post Expositie Profylaxe). PEP bestaat uit een behandeling van vier weken met hiv-remmers.
Het is belangrijk dat je snel begint: binnen 72 uur nadat je onveilige seks hebt gehad.

Denk je dat je in aanmerking komt voor PEP? Neem snel telefonisch contact met ons op. Zijn wij niet bereikbaar? Neem dan contact op met de dichtstbijzijnde spoedeisende hulp, bij voorkeur met een hiv behandelcentrum. In regio Limburg is dit het Maastricht Universitair Medisch Centrum.

PrEP (Pre-Expositie Profylaxe) is een pil die een HIV infectie kan voorkomen. Deze pil is bedoeld voor mensen die HIV-negatief zijn, maar een groter risico lopen op een HIV-infectie.

Spoedvragen over PEP of seksueel geweld?

Spoedvragen over PEP of seksueel geweld?

Bij spoedvragen kun je contact opnemen via:

088 - 880 50 72

Maandag – vrijdag 8.00 – 12.15 uur
Maandag en woensdag 13.30-15.30 uur

Zijn wij niet meer bereikbaar?

Neem dan contact op met de dichtstbijzijnde spoedeisende hulp of huisartsenpost.

Contact Spoedeisende Hulp MUMC

043 387 67 00  (24 uur per dag, 7 dagen per week)

P. Debyelaan 25, 6229 HX Maastricht

Voor hulp bij seksueel geweld neem contact op met Centrum Seksueel Geweld.