U bevindt zich op:Burgers Seksuele gezondheid  Een soa-test doen

Een soa-test doen

Heb je risico gelopen op een geslachtsziekte, ook wel seksueel overdraagbare aandoening (soa) genoemd? Dan kun je bij de GGD vertrouwelijk en kosteloos terecht voor een test en behandeling. Een afspraak vindt in principe onder 4 ogen plaats. Jongeren of mensen met een verstandelijke beperking kunnen desgewenst een ouder of begeleider mee nemen naar het consult. Wil je weten hoe zo’n soa onderzoek gaat, kijk dan naar dit filmpje.

Plan je afspraak online

Je kunt een afspraak maken via de online afsprakenmodule

Volg de stappen in het programma. In sommige gevallen kan het nodig zijn om toch de GGD te bellen; het programma geeft dit aan op basis van wat je invult. Let op, jongeren t/m 24 jaar mogen 1x per jaar een test voor de zekerheid doen. Als je dit kalenderjaar al 1x getest bent, en je hebt nu geen verhoogd risico gelopen (geen klachten en niet gewaarschuwd voor een soa), dan kun je geen afspraak maken bij de GGD.

Als je liever een afspraak telefonisch maakt, en voor vragen of advies kun je ons callcenter bellen:

088 - 880 50 72

Maandag tot en met van vrijdag 8:00 – 12:15 uur. Maandag en woensdag ook ’s middags van 13:30 – 15:30 uur.

Voor vragen en advies Contact

Wanneer kun je voor een test bij ons terecht?

Wanneer kun je voor een test bij ons terecht?

Je kunt bij de GGD getest worden als je een verhoogd risico hebt gehad op soa. Dat geldt voor de volgende groepen:

  • Jongeren tot en met 24 jaar;
  • Mannen die seks hebben met mannen;
  • Als je een vrouw bent en jouw sekspartner heeft seks met mannen;
  • Als je voor seks betaald wordt;
  • Als je gewaarschuwd bent door een sekspartner die een soa heeft;
  • Als je in het afgelopen jaar een soa hebt gehad;
  • Als je klachten hebt die kunnen passen bij een soa;
  • Als je slachtoffer bent (geweest) van seksueel geweld;
  • Als jij of je sekspartner afkomstig zijn uit een gebied waar soa’s endemisch voorkomen: Suriname, voormalig Nederlandse Antillen, Turkije, Afrika, Zuid-Amerika, Azië of Oost-Europa.

Hoor je niet bij één van deze groepen, dan mag je toch contact opnemen: we zullen samen met jou de bekijken wat mogelijk is. Soms moeten we je doorverwijzen naar de huisarts of een goedgekeurde online aanbieder.

Vragen over seks

Vragen over seks

Veel mensen hebben vragen over seksualiteit of ervaren problemen. Bij de GGD kunnen jongeren tot en met 24 jaar gratis terecht voor een gesprek, bijvoorbeeld wanneer je pijn tijdens het vrijen hebt, erectieproblemen of orgasme problemen. Ook kun je bij de GGD terecht met vragen over o.a. anticonceptie en geaardheid. Alles wordt vertrouwelijk besproken.

Vind je de stap naar de GGD nog te groot? Op www.sense.info kun je dagelijks anoniem chatten met een verpleegkundige van de GGD
Kijk ook eens op de pagina Alles over seks voor jongeren.

Wil je zelf checken of je risico loopt op een soa?

Wil je zelf checken of je risico loopt op een soa?

Dat kan via Advies.chat, de online soa testwijzer van Soa Aids Nederland. Je kunt 24 uur per dag anoniem chatten en je krijgt een betrouwbaar advies. Je ontdekt snel en eenvoudig of je risico loopt op een soa en waar je deze het beste kunt laten testen. Advies.chat is echter geen vervanging voor een professioneel consult.

Risico op HIV?

Risico op HIV?

Wanneer je onveilige seks hebt gehad met iemand die (misschien) hiv heeft, loop je zelf ook kans op een hiv-infectie. Met een kuur kun je de kans verkleinen dat jij hiv-positief wordt. Die medicijnkuur heet PEP (Post Expositie Profylaxe). PEP bestaat uit een behandeling van vier weken met hiv-remmers.
Het is belangrijk dat je snel begint: binnen 72 uur nadat je onveilige seks hebt gehad.

Denk je dat je in aanmerking komt voor PEP? Neem snel telefonisch contact met ons op. Zijn wij niet bereikbaar? Neem dan contact op met de dichtstbijzijnde spoedeisende hulp, bij voorkeur met een hiv behandelcentrum. In regio Limburg is dit het Maastricht Universitair Medisch Centrum.

PrEP (Pre-Expositie Profylaxe) is een pil die een HIV infectie kan voorkomen. Deze pil is bedoeld voor mensen die HIV-negatief zijn, maar een groter risico lopen op een HIV-infectie.

Spoedvragen over PEP of seksueel geweld?

Spoedvragen over PEP of seksueel geweld?

Bij spoedvragen kunt u van  contact opnemen via:

088 - 880 50 72

maandag – vrijdag 8.00 – 12.15 uur
maandag en woensdag 13.30-15.30 uur

Zijn wij niet meer bereikbaar?

Neem dan contact op met de dichtstbijzijnde spoedeisende hulp of huisartsenpost.