U bevindt zich op:Burgers Seksuele gezondheid  Een soa-test doen

Een soa-test doen

Als je seks hebt zonder condoom, loop je risico op een geslachtsziekte, ook wel seksueel overdraagbare aandoening (soa) genoemd. De GGD kan onderzoeken of je een soa hebt en je behandelen. Ook met andere vragen over seks, kun je bij ons terecht. Maak telefonisch een afspraak als je ons wilt bezoeken. Een afspraak vindt in principe onder 4 ogen plaats.
Jongeren of mensen met een verstandelijke beperking kunnen desgewenst een ouder of begeleider mee nemen naar het consult.

Bel direct voor een afspraak Een afspraak maken

Content is verborgen

Wanneer een soa-onderzoek?

Heb je onveilige seks gehad, laat je dan onderzoeken door je huisarts of bij de GGD. Doe dat ook als je geen klachten hebt. De meeste soa zijn goed te genezen, maar kunnen vervelende gevolgen hebben als je ze niet op tijd laat behandelen. Kijk bij de verschillende soorten soa wat de klachten en gevolgen kunnen zijn. Wil je weten hoe zo’n soa onderzoek gaat, kijk dan naar dit filmpje.

Content is verborgen

Wanneer heb je een verhoogd risico op soa?

De volgende groepen lopen verhoogd risico:

  • Jongeren tot en met 24 jaar;
  • Als je in het afgelopen kalenderjaar een soa hebt gehad;
  • Mannen die seks hebben met mannen;
  • Als je een vrouw bent en jouw sekspartner seks heeft met mannen;
  • Sekswerkers
  • Als je bent gewaarschuwd door een sekspartner die een soa heeft;
  • Als je klachten hebt die kunnen passen bij een soa;
  • Als jij of je sekspartner afkomstig zijn uit een gebied waar veel soa’s voorkomen: Suriname, voormalig Nederlandse Antillen, Turkije, Afrika, Zuid-Amerika, Azië of Oost-Europa;
  • Als je slachtoffer bent (geweest) van seksueel geweld.

Hoor je niet bij één van deze groepen, dan mag je toch contact opnemen met de GGD. We kijken samen met jou wat er mogelijk is. Soms zullen we je toch moeten doorverwijzen naar een huisarts of naar één van de door SOA-Aids Nederland goedgekeurde online-aanbieders van betaalde soa-testen.

Content is verborgen

Wil je zelf checken of je risico loopt op een soa?

Dat kan via Advies.chat, de online soa testwijzer van Soa Aids Nederland. Je kunt 24 uur per dag anoniem chatten en je krijgt een betrouwbaar advies. Je ontdekt snel en eenvoudig of je risico loopt op een soa en waar je deze het beste kunt laten testen. Advies.chat is echter geen vervanging voor een professioneel consult.

Content is verborgen

Risico op HIV?

Wanneer je onveilige seks hebt gehad met iemand die (misschien) hiv heeft, loop je zelf ook kans op een hiv-infectie. Met een kuur kun je de kans verkleinen dat jij hiv-positief wordt. Die medicijnkuur heet PEP (Post Expositie Profylaxe). PEP bestaat uit een behandeling van vier weken met hiv-remmers.
Het is belangrijk dat je snel begint: binnen 72 uur nadat je onveilige seks hebt gehad.

Denk je dat je in aanmerking komt voor PEP? Neem snel telefonisch contact met ons op. Zijn wij niet bereikbaar? Neem dan contact op met de dichtstbijzijnde spoedeisende hulp, bij voorkeur met een hiv behandelcentrum. In regio Limburg is dit het Maastricht Universitair Medisch Centrum.

Content is verborgen

Spoedvragen over PEP of seksueel geweld?

Bij spoedvragen kunt u van maandag t/m vrijdag tot 16.30 uur contact opnemen via:

(045) 850 66 09

Zijn wij niet meer bereikbaar?

Neem dan contact op met de dichtstbijzijnde spoedeisende hulp of huisartsenpost.