U bevindt zich op:BurgersJeugd en gezin Vaccinaties voor kinderen en jongeren

Vaccinaties voor kinderen en jongeren

De overheid wil alle kinderen in Nederland beschermen tegen gevaarlijke en soms dodelijke infectieziekten. Daarom is er het Rijksvaccinatieprogramma. Vaccineren is niet alleen belangrijk voor uw eigen kind maar ook voor andere kinderen en kwetsbare personen. Lees meer over het belang van vaccineren en groepsimmuniteit

Zodra een kind is geboren en ingeschreven bij de gemeente, krijgen ouders de oproepen voor vaccinaties en de vaccinatiekaart automatisch thuisgestuurd vanuit het RIVM. Ouders hoeven hier zelf niets voor te doen. Kinderen jonger dan 4 jaar, krijgen de inenting op het consultatiebureau in hun gemeente. Oudere kinderen en jongeren worden meestal tijdens de halfjaarlijks vaccinatiedagen gevaccineerd. We nodigen daarvoor alle kinderen uit die in een bepaald jaar zijn geboren. Zodra bekend is wanneer de volgende vaccinatieronde plaatsvindt, leest u dat op deze website.

Welke vaccinaties krijgt uw kind?

Welke vaccinaties krijgt uw kind?

Tussen 0 - 18 jaar krijgen kinderen de volgende vaccinaties:

 • BMR-vaccinatie tegen bof, mazelen en rode hond
 • DTP-vaccinatie tegen difterie, tetanus en polio
 • HPV-vaccinatie tegen 6 vormen van kanker voor jongens en meisjes
 • Meningokokken ACWY tegen hersenvliesontsteking

De eerste vaccinatie van het Rijksvaccinatieprogramma is al tijdens de zwangerschap. Zwangere vrouwen kunnen vanaf hun 22ste zwangerschapsweek de zogenaamde ‘22 wekenprik’ tegen kinkhoest halen. Zo is de baby meteen vanaf de geboorte tegen deze zeer besmettelijke ziekte beschermd. Daarna worden de kinderen tot en met 4 jaar volgens een vast schema ingeënt op het consultatiebureau.  

Schoolgaande kinderen worden automatisch uitgenodigd voor een groepsvaccinatie in de buurt. Zo krijgen kinderen die 9 jaar worden van het RIVM een uitnodiging voor de BMR (bof, mazelen en rode hond) en de DTP (difterie, tetanus en polio) vaccinatie. Jongens en meisjes die 10 jaar worden, worden uitgenodigd voor een vaccinatie tegen 6 vormen van kanker. Rond de leeftijd van 14 jaar krijgen jongens en meisjes een vaccinatie tegen meningokokkenziekte. 

Meer weten over de vaccinaties?

Download de brochures over de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma (RIVM): ze zijn beschikbaar in meerdere talen!

Gegevensuitwisseling tussen JGZ en RIVM

Gegevensuitwisseling tussen JGZ en RIVM

Het RIVM coördineert het Rijksvaccinatieprogramma in Nederland. De Jeugdgezondheidszorg (JGZ) voert dit rijksvaccinatieprogramma uit en legt vast welke vaccinaties kinderen en jongeren krijgen. Als u het goed vindt, wisselen de JGZ en het RIVM de vaccinatiegegevens van uw kind uit samen met de persoonsgegevens.

Hoe vragen wij toestemming?

 • via een brief
 • tijdens een afspraak bij de JGZ
 • voorafgaand aan een vaccinatie
 • via MijnKinddossier

Wie mag toestemming geven?

Degene met het gezag over het kind mag toestemming geven. Meestal zijn dat de ouders of verzorgers, maar soms is dat iemand anders. Vanaf 12 jaar telt de mening van jongeren mee. Vanaf 16 jaar hoeven alleen jongeren toestemming te geven.

Ieder kind kan gratis alle prikken uit het Rijkvaccinatieprogramma krijgen bij de Jeugdgezondheidszorg. Ook als er geen toestemming is voor de uitwisseling van vaccinatiegegevens met persoonsgegevens.

Waarom is toestemming belangrijk?

Als er toestemming is gegeven dan weet het RIVM welk kind op welk moment een vaccinatie heeft gekregen. Eventueel kan het RIVM dan een herinnering sturen voor een bepaalde vaccinatie. Ook kunnen ouders en jongeren een vaccinatiebewijs opvragen bij het RIVM. Dit kan later van belang zijn als voor werk of reizen bepaalde vaccinaties verplicht zijn of geadviseerd worden.

Als er een infectieziekte uitbreekt, is het heel belangrijk om te weten hoeveel mensen beschermd zijn. Dan kan het RIVM goed inschatten of er kans is op verspreiding en of speciale maatregelen nodig zijn.

Meer informatie

Vragen

Bel 088 880 50 44 of mail naar infoJGZ@ggdzl.nl.

Groepsvaccinatie JGZ voorjaar 2022

Groepsvaccinatie JGZ voorjaar 2022

In maart en in mei/juni 2022 worden weer de groepsvaccinaties georganiseerd in Zuid-Limburg.

Maart 2022

 • Jongeren die in 2004, 2006, 2008 en 2009 geboren zijn, krijgen een oproep voor de HPV vaccinatie.
 • Jongeren die in 2008 geboren zijn, krijgen tevens de oproep voor de meningokokken vaccinatie.

Mei/juni 2022

 • Kinderen die in 2013 geboren zijn, krijgen een uitnodiging voor de BMR/DTP vaccinatie.
 • Jongeren die in 2012 geboren zijn, krijgen een uitnodiging voor de HPV vaccinatie.
 • Jongeren geboren in 2004 en 2006 die in maart hun eerste HPV vaccinatie hebben gehad, krijgen nu de tweede vaccinatie.

Alle kinderen en jongeren ontvangen de uitnodiging van het RIVM. In de bijgevoegde uitnodigingsbrief legt Jeugdgezondheidszorg Zuid-Limburg uit waarom deze vaccinatie zo belangrijk is en op welke locatie en tijdstip de kinderen en jongeren verwacht worden.

Locaties

De vaccinaties worden op drie locaties in Zuid-Limburg gegeven:

Regio Westelijke Mijnstreek
Steinerbos, Stadhouderslaan 220, 6171 KP Stein
Hier wordt gevaccineerd op 23 en 24 mei 2022.

Regio Maastricht-Heuvelland
NOVUM Hospitality (Apple Park), Pierre de Coubertinweg 3, 6225 XT Maastricht.
Hier wordt gevaccineerd op 7 en 8 juni 2022.

Regio Parkstad
Parkstad Limburg Stadion (Roda Stadion), Roda JC Ring 1, 6466 NH Kerkrade.
Hier wordt gevaccineerd op 31 mei, 1 en 2 juni 2022.

Aandachtspunten

 • Op deze locaties wordt rekening gehouden met de dan geldende corona maatregelen.
 • De controle van identiteitsbewijzen en oproepbrieven kan snel plaatsvinden als men de documenten bij binnenkomst gereed houdt.
 • Neem mee: 
  1. de uitnodigingsbrief met de ingevulde gezondheidsverklaring en toestemming voor gegevensuitwisseling
  2. de oproepkaart
  3. het vaccinatiebewijs
  4. je identiteitsbewijs
 • Volg in en bij de locatie de aanwijzingen van de medewerkers van de GGD op.
 • De afspraak kan niet doorgaan als kind/jongere en/of één van de gezinsleden last heeft van verkoudheid, hoesten en/of koorts of positief getest is. We vragen je in dat geval om je telefonisch af te melden. We maken dan meteen een nieuwe afspraak.

Vragen

Mocht je nog vragen hebben of je afspraak willen verzetten, neem dan contact op met de jeugdgezondheidszorg in jouw regio. Dat kan telefonisch via 088 - 880 50 31 of via e-mail: vaccinatie-jgz@ggdzl.nl

Veelgestelde vragen: Groepsvaccinatie

Veelgestelde vragen: Groepsvaccinatie

Je kunt niet komen op de datum in de uitnodiging. Kan ik een nieuwe afspraak maken?

Voor afmelding of verplaatsen van je afspraak kun je bellen met 088 - 880 50 31
Er kan een nieuwe afspraak worden ingepland in maart op een andere dag en/of op een andere locatie.

Kan ik ook naar een andere locatie komen voor de vaccinatie?

Ja dat kan, hiervoor kun je het beste contact met ons opnemen om een nieuwe afspraak te maken, je kunt daarvoor contact opnemen met 088 - 880 50 31

Ik studeer in het buitenland. Wat nu? 

Als je op dit moment niet in Nederland bent,  kun je mailen naar  vaccinatie-jgz@ggdzl.nl

We hebben twee jongeren in 1 gezin die een vaccinatieoproep hebben gekregen: kunnen we samen komen? 

Als twee of meerdere jeugdigen uit 1 gezin op verschillende tijdstippen zijn opgeroepen, dan kunnen ze tegelijk komen op één van de ontvangen tijdstippen.

Ik krijg twee verschillende vaccinaties; moet ik nu 2 keer komen?

Als je voor twee vaccinaties bent opgeroepen hoef je niet twee keer te komen maar kun je op dezelfde dag voor beide vaccinaties terecht. Je kunt beide vaccinaties tegelijkertijd krijgen op een van de ontvangen tijdstippen, maar bij voorkeur op het tijdstip van de meningokokkenvaccinatie. De tijden hiervan vind je terug in de uitnodigingsbrief.

Ik heb Corona (gehad), mag ik nu toch een vaccinatie komen halen ?

Als je klachten hebt die passen bij COVID-19 moet je thuis blijven. Er moet eerst duidelijkheid zijn over een COVID testuitslag. Heb je een positieve testuitslag voor COVID-19 (zowel op basis van een neus- of keelwat (sneltest of PCR) als IgM-antistoffen in bloed) of heb je  COVID-19 doorgemaakt, dan kun je gevaccineerd worden met een RVP-Rijksvaccinatieprogramma-vaccin als de periode van isolatie voorbij is.

Mag ik een coronavaccinatie en een HPV of meningokokken vaccinatie tegelijk halen of kort na elkaar?

 • Nee, er moeten minimaal 14 dagen zitten tussen een coronavaccinatie en een meningokokkenvaccinatie of HPV vaccinatie.
 • Heb je recent een coronavaccinatie gekregen? Vertel dit dan aan de artsen en verpleegkundigen. Zorg dat er minimaal 14 dagen tussen die vaccinatie zit en de meningokokkenvaccinatie. Heb je nog geen coronavaccinatie gehad en overweeg je die wel? Haal dan eerst de meningokokken- of HPV vaccinatie. En plan de afspraak voor de coronavaccinatie minimaal 14 dagen daarna.

Veelgestelde vragen: HPV vaccinatie / HPV vaccinatie voor jongens

Veelgestelde vragen: HPV vaccinatie / HPV vaccinatie voor jongens

Indien je ouder bent dan 15 jaar en je wilt graag de HPV vaccinatie (wel of niet met oproep) dan moet je er rekening mee houden dat er nog een tweede en derde HPV vaccinatie volgt

Ik ben al ouder dan 18 jaar maar wil graag een HPV vaccinatie, kan dat ?

 • Iedereen van 18 tot en met 26 jaar krijgt ook de mogelijkheid zich kosteloos te vaccineren tegen HPV. In de loop van het jaar start hiervoor een campagne en volgt meer informatie.
 • Personen die ouder zijn dan 26 jaar kunnen zich via de huisarts laten vaccineren tegen HPV. Zij moeten de vaccinaties zelf betalen.

Waarom worden jongens nu ook uitgenodigd voor de HPV-vaccinatie? 

Een HPV-infectie kan ook andere soorten kanker dan baarmoederhalskanker veroorzaken, zoals kanker van de anus, penis, en de mond- en keelholte. Deze vormen van kanker komen (ook) bij mannen voor en worden steeds vaker gezien. Daarom is het heel belangrijk ook jongens te vaccineren tegen HPV, om hen tegen deze soorten kanker op latere leeftijd te beschermen. Daarnaast draagt vaccinatie van jongens bij aan de bescherming van de hele bevolking tegen HPV en HPV-gerelateerde kanker. Hoe meer mensen immuun zijn voor een bepaalde infectie, hoe kleiner namelijk de kans is op verspreiding.

Krijgen jongens een ander vaccin dan meisjes? Is het een nieuw vaccin voor jongens? Hoe weten we dat het vaccin ook veilig is voor jongens?

Jongens krijgen hetzelfde vaccin als meisjes (Cervarix®). Het is dus geen nieuw vaccin. In andere landen worden al langer jongens gevaccineerd tegen HPV. Daar zijn geen bijzonderheden rond de veiligheid van deze vaccinatie bij jongens gevonden.

Hoeveel jongens hebben de HPV-vaccinatie inmiddels gehad in Nederland?

HPV-vaccinatie voor jongens zat tot 2022 niet in het Rijksvaccinatieprogramma. Wel konden jongens/mannen zich op eigen gelegenheid laten vaccineren door bijvoorbeeld de huisarts. Hoe vaak dat is gebeurd in Nederland, is niet bekend. 

In welke andere landen is er al ervaring met het vaccineren van jongens? 

In een aantal Europese landen worden jongens al gevaccineerd tegen HPV, zoals in Duitsland, België, Ierland, Luxemburg, Noorwegen en Engeland. Veel andere (Europese) landen zijn ook net gestart met het vaccineren van jongens (naast meisjes), of starten binnenkort. 

Vaccinaties en social media

Vaccinaties en social media

Geregeld zijn de vaccinaties onderwerp van gesprek op social media of circuleren er brieven en berichten met negatieve publiciteit over vaccineren.  
Omdat dit vragen betreft over nut en noodzaak, de uitvoering en regels rondom toestemming geven wij hieronder de juiste informatie. 

 • Ouders (en kinderen vanaf 12 jaar) krijgen altijd een persoonlijke uitnodiging van de GGD of van het RIVM voor deelname aan een vaccinatie. 
 • Deze vaccinaties worden aangeboden aan alle kinderen en jongeren in Nederland en zijn onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP).
 • Wetenschappelijk onderzoek en een lange historie van vaccineren heeft aangetoond dat dit een positief effect heeft op de gezondheid van mensen én het voorkomen van ziekten. Meedoen aan het RVP is niet verplicht. De meeste ouders doen mee: 95% van de ouders laat hun kind inenten.
 • Een vaccinatie is een medische handeling waarvoor van de ouder (en van het kind vanaf 12 jaar) toestemming is vereist.
 • Ouder en/of kind ontvangen alle relevante informatie om geïnformeerde toestemming (informed consent) te kunnen geven.
 • Deelname is volledig vrijwillig en alleen met toestemming van ouder en/of kind wordt door GGD ZL gevaccineerd.
 • Wij vaccineren niet op school maar op onze eigen Jeugdgezondheidszorg locaties. 
 • Ouders en kinderen die onze locatie bezoeken willen gevaccineerd worden en geven hiermee toestemming voor vaccinatie.

Algemene vraag over vaccinaties?

Heeft u een vraag over corona-vaccinatie? Bel dan onze Corona Informatielijn
T 088 - 880 5005

Ik heb de griep/koorts; wat nu?

 • De afspraak kan niet doorgaan als kind/jongere en/of één van de gezinsleden last heeft van verkoudheid, hoesten en/of koorts.

Mijn kind kan niet naar de locatie komen in verband met autisme en/of problemen met grote drukte, wat nu?

 • Stuur een email naar vaccinatie-jgz@ggdzl.nl, graag naam en geboortedatum vermelden en we nemen contact met u op.

Ben ik na de vaccinatie extra vatbaar voor corona?

Nee, door vaccinatie is jouw weerstand na de vaccinatie niet minder. De kans op besmetting met het coronavirus is hetzelfde als vóór de vaccinatie.

Voor inhoudelijke vragen over reguliere vaccinaties voor kinderen en jongeren kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met een van onze Coördinatoren Jeugdgezondheidszorg:

06 46 71 10 87 regio Parkstad

06 46 71 10 88 regio Maastricht-Heuvelland

06 46 71 10 89 regio Westelijke Mijnstreek

Contactformulier

Vaccinatieoverzicht kwijt?

Vaccinatieoverzicht kwijt?

Voor vragen over oproepkaart of vaccinatiegegevens kunt u contact opnemen met de Dienst Vaccinvoorziening en Preventieprogramma's in uw regio. 

Voor Noord-Brabant, Limburg en Zeeland is dit:

Dienst Vaccinvoorziening en Preventieprogramma's
Postbus 4151, 5604 ED Eindhoven
Keizersgracht 5, 5611 GB Eindhoven

088 - 678 89 40

dvpzuid@rivm.nl