U bevindt zich op:BurgersJeugd en gezin Vaccinaties voor kinderen en jongeren

Vaccinaties voor kinderen en jongeren

In Nederland vinden we het belangrijk dat kinderen een gezonde start in het leven krijgen. Vaccinaties tegen besmettelijke infectieziekten horen daarbij. Door je kind te laten vaccineren, zorg je voor bescherming tegen 12 ernstige infectieziekten zoals kinkhoest, tetanus of meningokokken. Vaccineren is gratis en doen we aan de hand van het Rijksvaccinatieprogramma van het RIVM

Zodra een kind is geboren en ingeschreven bij de gemeente, krijgen ouders de oproepen voor vaccinaties en de vaccinatiekaart automatisch thuisgestuurd vanuit het RIVM. Ouders hoeven hier zelf niets voor te doen. Kinderen jonger dan 4 jaar, krijgen de inenting op het consultatiebureau in hun gemeente. Oudere kinderen en jongeren worden meestal tijdens de halfjaarlijks vaccinatiedagen gevaccineerd. We nodigen daarvoor alle kinderen uit die in een bepaald jaar zijn geboren. Zodra bekend is wanneer de volgende vaccinatieronde plaatsvindt, leest u dat op deze website.

Welke vaccinaties krijgt uw kind?

Welke vaccinaties krijgt uw kind?

Tussen 0 - 18 jaar krijgen kinderen de volgende vaccinaties:

De eerste vaccinatie van het Rijksvaccinatieprogramma is al tijdens de zwangerschap. Zwangere vrouwen kunnen vanaf hun 22ste zwangerschapsweek de zogenaamde ‘22 wekenprik’ tegen kinkhoest halen. Zo is de baby meteen vanaf de geboorte tegen deze zeer besmettelijke ziekte beschermd. Daarna worden de kinderen tot en met 4 jaar volgens een vast schema ingeënt op het consultatiebureau.  

Schoolgaande kinderen worden automatisch uitgenodigd voor een groepsvaccinatie in de buurt. Zo krijgen kinderen die 9 jaar worden van het RIVM een uitnodiging voor de BMR (bof, mazelen en rode hond) en de DTP (difterie, tetanus en polio) vaccinatie. Jongens en meisjes die 10 jaar worden, worden uitgenodigd voor een vaccinatie tegen 6 vormen van kanker. Rond de leeftijd van 14 jaar krijgen jongens en meisjes een vaccinatie tegen meningokokkenziekte. 

Meer weten over de vaccinaties?

Download de brochures over de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma (RIVM): ze zijn beschikbaar in meerdere talen!

Gegevensuitwisseling tussen JGZ en RIVM

Gegevensuitwisseling tussen JGZ en RIVM

Het RIVM coördineert het Rijksvaccinatieprogramma in Nederland. De Jeugdgezondheidszorg (JGZ) voert dit rijksvaccinatieprogramma uit en legt vast welke vaccinaties kinderen en jongeren krijgen. Als u het goed vindt, wisselen de JGZ en het RIVM de vaccinatiegegevens van uw kind uit samen met de persoonsgegevens.

Hoe vragen wij toestemming?

 • via een brief
 • tijdens een afspraak bij de JGZ
 • voorafgaand aan een vaccinatie
 • via MijnKinddossier

Wie mag toestemming geven?

Degene met het gezag over het kind mag toestemming geven. Meestal zijn dat de ouders of verzorgers, maar soms is dat iemand anders. Vanaf 12 jaar telt de mening van jongeren mee. Vanaf 16 jaar hoeven alleen jongeren toestemming te geven.

Ieder kind kan gratis alle prikken uit het Rijkvaccinatieprogramma krijgen bij de Jeugdgezondheidszorg. Ook als er geen toestemming is voor de uitwisseling van vaccinatiegegevens met persoonsgegevens.

Waarom is toestemming belangrijk?

Als er toestemming is gegeven dan weet het RIVM welk kind op welk moment een vaccinatie heeft gekregen. Eventueel kan het RIVM dan een herinnering sturen voor een bepaalde vaccinatie. Ook kunnen ouders en jongeren een vaccinatiebewijs opvragen bij het RIVM. Dit kan later van belang zijn als voor werk of reizen bepaalde vaccinaties verplicht zijn of geadviseerd worden.

Als er een infectieziekte uitbreekt, is het heel belangrijk om te weten hoeveel mensen beschermd zijn. Dan kan het RIVM goed inschatten of er kans is op verspreiding en of speciale maatregelen nodig zijn.

Meer informatie

Vragen

Bel 088 880 50 44 of mail naar infoJGZ@ggdzl.nl.

Groepsvaccinatie JGZ voorjaar 2023

Groepsvaccinatie JGZ voorjaar 2023

In maart 2023 organiseert de Jeugdgezondheidszorg Zuid-Limburg (JGZ) groepsvaccinaties voor kinderen en jongeren in Zuid-Limburg. Kinderen en jongeren die hiervoor worden opgeroepen ontvangen via de post een uitnodiging van het RIVM. De vaccinaties worden uitgevoerd volgens het Rijksvaccinatieprogramma en zijn gratis.

Wie ontvangen een uitnodiging?

 • BMR/DTP vaccinatie
  • Jongens en meisjes geboren in 2014
 • MenACWY (Meningokokken) vaccinatie
  • Jongens en meisjes geboren in 2009
 • HPV vaccinatie
  • Jongens en meisjes geboren in 2005, 2007, 2010, 2011 en 2013 
  • Jongeren die eerder de eerste HPV-vaccinatie hebben gehad, ontvangen nu een uitnodiging voor de tweede (laatste) prik.

Alle kinderen en jongeren ontvangen de uitnodiging van het RIVM. In de bijgevoegde uitnodigingsbrief legt Jeugdgezondheidszorg Zuid-Limburg uit waarom deze vaccinatie zo belangrijk is en op welke locatie en tijdstip de kinderen en jongeren worden verwacht.

Locaties

De vaccinaties worden op drie locaties in Zuid-Limburg gegeven:

 • Regio Parkstad
  Parkstad Limburg Stadion (Roda Stadion), Roda JC Ring 1, 6466 NH Kerkrade
  Hier wordt gevaccineerd op 6, 7, 8 en 9 maart 2023
   
 • Regio Westelijke Mijnstreek
  Steinerbos, Stadhouderslaan 220, 6171 KP Stein
  Hier wordt gevaccineerd op 14, 15, 16 maart 2023
   
 • Regio Maastricht-Heuvelland (let op: nieuwe locatie)
  MVV Stadion, Stadionplein 32, 6225 XW Maastricht
  Hier wordt gevaccineerd op 20, 21, en 22 maart 2023

Aandachtspunten

 • Op deze locaties wordt rekening gehouden met de dan geldende corona maatregelen.
 • De controle van identiteitsbewijzen en oproepbrieven kan snel plaatsvinden als men de documenten bij binnenkomst gereed houdt.
 • Neem mee: 
  1. de uitnodigingsbrief met de ingevulde gezondheidsverklaring en toestemming voor gegevensuitwisseling
  2. de oproepkaart
  3. het vaccinatiebewijs
  4. je identiteitsbewijs
 • Volg in en bij de locatie de aanwijzingen van de medewerkers van de GGD op.
 • De afspraak kan niet doorgaan als kind/jongere en/of één van de gezinsleden last heeft van verkoudheid, hoesten en/of koorts of positief getest is. Je ontvangt dan een nieuwe uitnodiging in het najaar van 2023.

Vragen

We kunnen ons voorstellen dat ouders of jongeren vragen hebben over de vaccinaties. Dit kunnen praktische maar ook inhoudelijke vragen zijn. Bekijk het kopje veelgestelde vragen of bel naar de JGZ vaccinatielijn: 088 - 8805031. Bereikbaar vanaf 27 februari t/m 24 maart op werkdagen tussen 9.00-12.30 en 13.00-16.30 uur. Ook kun je een e-mail sturen naar vaccinatie-jgz@ggdzl.nl.

Veelgestelde vragen: Groepsvaccinatie

Veelgestelde vragen: Groepsvaccinatie

Waar vind ik het tijdstip en de datum van vaccinatie?

Iedereen die in aanmerking komt voor een vaccinatie ontvangt per post een uitnodiging. Hierin staat de datum en het tijdstip waarop je wordt verwacht. We hebben gehoor gegeven aan het verzoek van ouders om later op de dag te starten met vaccineren. Daarom vaccineren we in het voorjaar 2023 tussen 13.00-20.00 uur. 

Je kunt niet komen op de datum in de uitnodiging. Kan ik een nieuwe afspraak of maken?

We verzoeken iedereen zoveel mogelijk op het tijdstip en de datum in de uitnodiging te komen. Mocht het echt niet lukken om op het gereserveerde tijdstip te komen, dan mag u bellen met de vaccinatielijn: 088-8805031. Bereikbaar vanaf maandag 27 februari t/m vrijdag 24 maart op werkdagen tussen 9.00-12.30 uur en 13.00-16.30 uur. 

 • Regio Parkstad
  Parkstad Limburg Stadion (Roda Stadion), Roda JC Ring 1, 6466 NH Kerkrade
  Hier wordt gevaccineerd op 6, 7, 8 en 9 maart 2023
   
 • Regio Westelijke Mijnstreek
  Steinerbos, Stadhouderslaan 220, 6171 KP Stein
  Hier wordt gevaccineerd op 14, 15, 16 maart 2023
   
 • Regio Maastricht-Heuvelland (let op: nieuwe locatie)
  MVV Stadion, Stadionplein 32, 6225 XW Maastricht
  Hier wordt gevaccineerd op 20, 21, en 22 maart 2023

Ik kan op geen enkele bovenstaande dag of tijdstip. Wat nu?

Dan krijg je in het najaar van 2023 een nieuwe uitnodiging toegestuurd. Is dit al de tweede keer dat het niet lukt om naar een vaccinatie-afspraak te komen? Stuur dan een e-mail naar vaccinatie-jgz@ggdzl.nl. 

Kan ik ook naar een andere locatie komen voor de vaccinatie?

We verzoeken iedereen zoveel mogelijk naar de locatie in de uitnodiging te komen. Alleen wanneer dit echt niet kan, kun je naar een andere locatie komen. Om de afspraak naar een andere locatie om te zetten bel je naar de vaccinatielijn: 088-8805031. Bereikbaar vanaf maandag 27 februari t/m vrijdag 24 maart op werkdagen tussen 9.00-12.30 uur en 13.00-16.30 uur. 

Ik studeer in het buitenland. Wat nu? 

Als je op dit moment niet in Nederland bent,  kun je mailen naar  vaccinatie-jgz@ggdzl.nl

We hebben twee jongeren in 1 gezin die een vaccinatieoproep hebben gekregen: kunnen we samen komen? 

Als twee of meerdere jeugdigen uit 1 gezin op verschillende tijdstippen zijn opgeroepen, dan kunnen ze tegelijk komen op één van de ontvangen tijdstippen.

Ik krijg twee verschillende vaccinaties; moet ik nu 2 keer komen?

Als je voor twee vaccinaties bent opgeroepen hoef je niet twee keer te komen maar kun je op dezelfde dag voor beide vaccinaties terecht. Je kunt beide vaccinaties tegelijkertijd krijgen op een van de ontvangen tijdstippen, maar bij voorkeur op het tijdstip van de meningokokkenvaccinatie. De tijden hiervan vind je terug in de uitnodigingsbrief.

Ik heb Corona (gehad), mag ik nu toch een vaccinatie komen halen ?

Als je klachten hebt die passen bij COVID-19 moet je thuis blijven. Er moet eerst duidelijkheid zijn over een COVID testuitslag. Heb je een positieve testuitslag of heb je COVID-19 doorgemaakt, dan kun je gevaccineerd worden met een RVP-Rijksvaccinatieprogramma-vaccin als de periode van isolatie voorbij is.

Je mag een coronavaccinatie en een HPV of meningokokken vaccinatie tegelijk halen of kort na elkaar.

Veelgestelde vragen: HPV vaccinatie

Veelgestelde vragen: HPV vaccinatie

Vanaf begin 2022 wordt de HPV-vaccinatie aan zowel meisjes als jongens aangeboden in het jaar waarin zij 10 worden. In 2022 en 2023 krijgen jongeren ook in het jaar waarin zij 13 worden de HPV-vaccinatie aangeboden. Daarnaast wordt in 2022 en 2023 de inhaalcampagne voor jongens en meisjes tot 18 jaar uitgevoerd.

Na advies van de Gezondheidsraad is het beleid over het aantal benodigde vaccinaties per augustus 2022 gewijzigd. Jongeren ontvangen 2 HPV-vaccinaties, met een minimale tussentijd van 6 maanden. Er is geen maximale tijd tussen de 2 HPV-vaccinaties.

Let op: jongeren van 15 jaar en ouder die in 2022 twee HPV-vaccinaties kregen, hebben dit jaar toch een derde prik nodig omdat de interval tussen de twee prikken te kort was (vaak maar 1 maand).  Klik hier voor meer informatie hierover. 

Ik heb vorig jaar een uitnodiging voor de HPV vaccinatie ontvangen, maar ben toen niet gegaan. Nu wil ik alsnog de prik halen, kan dat? 

 • Ja dat kan. Jongeren kunnen t/m 18 jaar gratis een HPV vaccinatie ontvangen. Maak een afspraak door te bellen naar de JGZ vaccinatielijn: 088-8805031. Bereikbaar vanaf maandag 27 februari t/m vrijdag 24 maart op werkdagen tussen 9.00-12.30 uur en 13.00-16.30 uur. 

Ik ben al ouder dan 18 jaar maar wil graag een HPV vaccinatie, kan dat ?

 • In 2023 krijgt iedereen van 19 t/m 26 jaar de mogelijkheid zich kosteloos te vaccineren tegen HPV. Lees meer over de HPV18+ campagne en waar en wanneer je de prik kan halen. 
 • Personen die ouder zijn dan 26 jaar kunnen zich via de huisarts laten vaccineren tegen HPV. Zij moeten de vaccinaties zelf betalen.

Waarom worden jongens nu ook uitgenodigd voor de HPV-vaccinatie? 

Een HPV-infectie kan ook andere soorten kanker dan baarmoederhalskanker veroorzaken, zoals kanker van de anus, penis, en de mond- en keelholte. Deze vormen van kanker komen (ook) bij mannen voor en worden steeds vaker gezien. Daarom is het heel belangrijk ook jongens te vaccineren tegen HPV, om hen tegen deze soorten kanker op latere leeftijd te beschermen. Daarnaast draagt vaccinatie van jongens bij aan de bescherming van de hele bevolking tegen HPV en HPV-gerelateerde kanker. Hoe meer mensen immuun zijn voor een bepaalde infectie, hoe kleiner namelijk de kans is op verspreiding.

Krijgen jongens een ander vaccin dan meisjes? Is het een nieuw vaccin voor jongens? Hoe weten we dat het vaccin ook veilig is voor jongens?

Jongens krijgen hetzelfde vaccin als meisjes (Cervarix®). Het is dus geen nieuw vaccin. In andere landen worden al langer jongens gevaccineerd tegen HPV. Daar zijn geen bijzonderheden rond de veiligheid van deze vaccinatie bij jongens gevonden.

Hoeveel jongens hebben de HPV-vaccinatie inmiddels gehad in Nederland?

HPV-vaccinatie voor jongens zat tot 2022 niet in het Rijksvaccinatieprogramma. Sinds 2022 zijn voor het eerst jongens hiervoor uitgenodigd. Tijdens de vaccinatiedagen in het voorjaar en najaar mochten we dan ook een heleboel jongens vaccineren. 

In welke andere landen is er al ervaring met het vaccineren van jongens? 

In een aantal Europese landen worden jongens al gevaccineerd tegen HPV, zoals in Duitsland, België, Ierland, Luxemburg, Noorwegen en Engeland. Veel andere (Europese) landen zijn ook net gestart met het vaccineren van jongens (naast meisjes), of starten binnenkort. 

Meer informatie

Meer informatie over HPV is te vinden op: 

Algemene vragen over vaccinaties

Algemene vragen over vaccinaties

Ik heb de griep/koorts; wat nu?

 • De afspraak kan niet doorgaan als kind/jongere en/of één van de gezinsleden last heeft van verkoudheid, hoesten en/of koorts.

Mijn kind kan niet naar de locatie komen in verband met autisme en/of problemen met grote drukte, wat nu?

 • Stuur een email naar vaccinatie-jgz@ggdzl.nl, graag naam en geboortedatum vermelden en we nemen contact met u op.

Ben ik na de vaccinatie extra vatbaar voor corona?

Nee, door vaccinatie is jouw weerstand na de vaccinatie niet minder. De kans op besmetting met het coronavirus is hetzelfde als vóór de vaccinatie.

Waar vind ik informatie over coronavaccinaties?

Kijk op www.ggdzl.nl/coronavaccinatie

Vaccinaties en social media

Vaccinaties en social media

Geregeld zijn de vaccinaties onderwerp van gesprek op social media of circuleren er brieven en berichten met negatieve publiciteit over vaccineren.  
Omdat dit vragen betreft over nut en noodzaak, de uitvoering en regels rondom toestemming geven wij hieronder de juiste informatie. 

 • Ouders (en kinderen vanaf 12 jaar) krijgen altijd een persoonlijke uitnodiging van de GGD of van het RIVM voor deelname aan een vaccinatie. 
 • Deze vaccinaties worden aangeboden aan alle kinderen en jongeren in Nederland en zijn onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP).
 • Wetenschappelijk onderzoek en een lange historie van vaccineren heeft aangetoond dat dit een positief effect heeft op de gezondheid van mensen én het voorkomen van ziekten. Meedoen aan het RVP is niet verplicht. De meeste ouders doen mee: 95% van de ouders laat hun kind inenten.
 • Een vaccinatie is een medische handeling waarvoor van de ouder (en van het kind vanaf 12 jaar) toestemming is vereist.
 • Ouder en/of kind ontvangen alle relevante informatie om geïnformeerde toestemming (informed consent) te kunnen geven.
 • Deelname is volledig vrijwillig en alleen met toestemming van ouder en/of kind wordt door GGD ZL gevaccineerd.
 • Wij vaccineren niet op school maar op onze eigen Jeugdgezondheidszorg locaties. 
 • Ouders en kinderen die onze locatie bezoeken willen gevaccineerd worden en geven hiermee toestemming voor vaccinatie.

Vaccinatieoverzicht kwijt?

Vaccinatieoverzicht kwijt?

Voor vragen over oproepkaart of vaccinatiegegevens kunt u contact opnemen met de Dienst Vaccinvoorziening en Preventieprogramma's in uw regio. 

JGZ Klant Contact Centrum

We kunnen ons voorstellen dat ouders of jongeren vragen hebben over de vaccinaties. Dit kunnen praktische maar ook inhoudelijke vragen zijn. Vul het contactformulier in of bel dan naar het JGZ Klant Contact Centrum:

088 - 8805044

Bereikbaar op werkdagen van 8.30 - 12.30 uur en van 13.00 - 16.30 uur.