U bevindt zich op:BurgersJeugd en gezinVaccinaties voor kinderen en jongeren

Vaccinaties voor kinderen en jongeren

In Nederland vinden we het belangrijk dat kinderen een gezonde start in het leven krijgen. Vaccinaties tegen besmettelijke infectieziekten horen daarbij. Door je kind te laten vaccineren, zorg je voor bescherming tegen 13 ernstige infectieziekten. Bijvoorbeeld tegen kinkhoest, tetanus en meningokokken. Vaccineren is gratis en doen we aan de hand van het Rijksvaccinatieprogramma van het RIVM

Zodra een kind is geboren en ingeschreven bij de gemeente, krijgen ouders de oproepen voor vaccinaties en de vaccinatiekaart automatisch thuisgestuurd vanuit het RIVM. Ouders hoeven hier zelf niets voor te doen. Kinderen jonger dan 4 jaar, krijgen de inenting op het consultatiebureau in hun gemeente. Oudere kinderen en jongeren worden meestal tijdens de halfjaarlijkse vaccinatiedagen gevaccineerd. We nodigen daarvoor alle kinderen uit die in een bepaald jaar zijn geboren. Zodra bekend is wanneer de volgende vaccinatieronde plaatsvindt, lees je dat op deze website.

Welke vaccinaties krijgt uw kind?

Welke vaccinaties krijgt uw kind?

Tussen 0 - 18 jaar krijgen kinderen de volgende vaccinaties:

De eerste vaccinatie van het Rijksvaccinatieprogramma is al tijdens de zwangerschap. Zwangere vrouwen kunnen vanaf hun 22ste zwangerschapsweek de zogenaamde ‘22 wekenprik’ tegen kinkhoest halen. Zo is de baby meteen vanaf de geboorte tegen deze zeer besmettelijke ziekte beschermd. In het griepseizoen wordt ook de maternale griepvaccinatie aan zwangeren aangeboden. Daarna worden kinderen tot en met 4 jaar volgens een vast schema ingeënt op het consultatiebureau.   

Schoolgaande kinderen worden automatisch uitgenodigd voor een groepsvaccinatie in de buurt. Zo krijgen kinderen die 9 jaar worden van het RIVM een uitnodiging voor de BMR (bof, mazelen en rode hond) en de DTP (difterie, tetanus en polio) vaccinaties. Jongens en meisjes die 10 jaar worden krijgen een uitnodiging voor een HPV vaccinatie tegen 6 vormen van kanker. Rond de leeftijd van 14 jaar krijgen jongens en meisjes een vaccinatie tegen meningokokkenziekte. 

Meer weten over de vaccinaties?

Download de brochures over de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma (RIVM): ze zijn beschikbaar in meerdere talen!

Groepsvaccinatie JGZ voorjaar 2024

Groepsvaccinatie JGZ voorjaar 2024

In maart 2024 organiseert de afdeling Jeugdgezondheidszorg (JGZ) van de GGD Zuid-Limburg groepsvaccinaties voor kinderen en jongeren in Zuid-Limburg. Kinderen en jongeren die hiervoor worden opgeroepen ontvangen via de post een uitnodiging van het RIVM. De vaccinaties worden uitgevoerd volgens het Rijksvaccinatieprogramma en zijn gratis. 

Wie ontvangen een uitnodiging?

BMR/DTP vaccinatie

 • Jongens en meisjes geboren in 2015 

MenACWY (Meningokokken) vaccinatie

 • Jongens en meisjes geboren in 2010 
 • Jongens en meisjes die een deel of een volledige vaccinatieserie gemist hebben, ontvangen een herinnering. Het kan gaan om DKTP-/DTP-, Hepatitis B-, BMR- en/of HPV-vaccinaties. 

HPV vaccinatie

 • Jongens en meisjes geboren in 2014 
 • Jongeren die eerder de eerste HPV-vaccinatie hebben gehad, ontvangen nu een uitnodiging voor de tweede (laatste) prik. 

Herinnering

 • Jongens en meisjes geboren in 2010 die een deel of een volledige vaccinatieserie gemist hebben ontvangen een herinnering. Het kan gaan om DKTP-/DTP-, Hepatitis B-, BMR- en/of HPV-vaccinaties. 

Alle kinderen en jongeren ontvangen de uitnodiging van het RIVM. In de bijgevoegde uitnodigingsbrief legt de Jeugdgezondheidszorg uit waarom deze vaccinatie zo belangrijk is en op welke locatie en tijdstip de kinderen en jongeren worden verwacht.

Locaties

De vaccinaties worden op drie locaties in Zuid-Limburg gegeven:

 • Regio Parkstad/Vaals 

In de Cramer 7, 6411 RS Heerlen 
Hier wordt gevaccineerd op 4, 5, 6 en 7 maart van 11:00 tot 18:00 uur

 • Regio Westelijke Mijnstreek 

Hanenhof Geleen – Herenhof 2, 6162 EB Geleen (nieuwe locatie!)
Hier wordt gevaccineerd op 12, 13 en 14 maart van 11:30 tot 18:00 uur.

 • Regio Maastricht/Heuvelland 

Gemeenschapshuis De Stip – Pastoor Dominicus Hexstraat 10, 6231 HG (nieuwe locatie!) 
Hier wordt gevaccineerd op 19, 20 en 21 maart van 10:00 tot 18:00 uur. 

Ben je verhinderd?

We verzoeken iedereen op het gereserveerde tijdstip te komen. Mocht je toch verhinderd zijn op dit tijdstip dan kun je op een ander moment of naar een vaccinatielocatie naar keuze komen. Hiervoor hoef je niet te bellen. Op locatie volg je dan een andere wachtrij. Houd er rekening mee dat voor deze wachtrij de wachttijden kunnen oplopen. Bezoekers die op het afgesproken tijdstip en op de afgesproken locatie komen krijgen voorrang.

Aandachtspunten

 • De controle van oproepbrieven kan snel plaatsvinden als men de documenten bij binnenkomst gereed houdt.
 • Neem mee: 
  1. de uitnodigingsbrief met de ingevulde gezondheidsverklaring en toestemming voor gegevensuitwisseling
  2. de oproepkaart
  3. het vaccinatiebewijs
  4. je identiteitsbewijs
 • Volg in en bij de locatie de aanwijzingen van de medewerkers van de GGD Zuid-Limburg op.

Vragen?

Vanaf 26 februari zijn vaccinatiespecialisten beschikbaar op 088-8805044. Ook kun je een e-mail sturen naar vaccinatie-jgz@ggdzl.nl. Bekijk ook het kopje veelgestelde vragen. We kunnen ons voorstellen dat ouders of jongeren vragen hebben over de vaccinaties. Dit kunnen praktische maar ook inhoudelijke vragen zijn. 

Algemene vragen over vaccinaties

Algemene vragen over vaccinaties

Mijn kind kan niet naar de locatie komen in verband met autisme en/of problemen met grote drukte, wat nu?

Hoe kun je je kind helpen tijdens een ingreep?

De vaccinatie kan voor je kind of voor jezelf spannend zijn. Weet dat dat niet uitzonderlijk is. We besteden hier als GGD graag aandacht aan. Lees voor aanvang van de vaccinatie de informatiefolder door en bereid jezelf en het kind goed voor.

Veelgestelde vragen: HPV vaccinatie

Veelgestelde vragen: HPV vaccinatie

De HPV-vaccinatie wordt aan zowel meisjes als jongens aangeboden in het jaar waarin zij 10 worden.  
Jongeren ontvangen 2 HPV-vaccinaties waar minimaal 6 maanden tussen zit. Er is geen maximale tijd tussen de 2 HPV-vaccinaties. 

Ik heb vorig jaar een uitnodiging voor de HPV vaccinatie ontvangen, maar ben toen niet gegaan. Nu wil ik alsnog de prik halen, kan dat? 

Ja dat kan. Jongeren kunnen t/m 18 jaar gratis een HPV vaccinatie ontvangen. Stuur een mail naar vaccinatie-jgz@ggdzl.nl met vermelding van je woonplaats.

Ik ben al ouder dan 18 jaar maar wil graag een HPV vaccinatie, kan dat ?

In 2023 kreeg iedereen van 19 t/m 26 jaar de mogelijkheid zich kosteloos te vaccineren tegen HPV. De HPV vaccinatieserie bestaat uit twee vaccinaties. Er worden op dit moment geen gratis 1e HPV-vaccinaties meer gezet. Heb je de eerste prik al gehad. Dan kun je tot 1 juni 2024 je vaccinatieserie gratis afmaken. Lees meer over de HPV18+ campagne
Heb je de eerste prik niet gehaald in 2023? Of ben je ouder dan 26 jaar? Dan kun je via de huisarts de HPV-vaccinatie halen. Deze vaccinatie moet je zelf betalen. 

Waarom worden jongens nu ook uitgenodigd voor de HPV-vaccinatie? 

Een HPV-infectie kan ook andere soorten kanker dan baarmoederhalskanker veroorzaken. Bijvoorbeeld kanker van de anus, penis en de mond- en keelholte. Deze vormen van kanker komen (ook) bij mannen voor en worden steeds vaker gezien. Om jongens tegen deze soorten kanker op latere leeftijd te beschermen is het heel belangrijk ook hen te vaccineren tegen HPV. Daarnaast draagt vaccinatie van jongens bij aan de bescherming van de hele bevolking tegen HPV en HPV-gerelateerde kanker. Hoe meer mensen immuun zijn voor een bepaalde infectie, hoe kleiner de kans is op verspreiding.

Krijgen jongens een ander vaccin dan meisjes? Is het een nieuw vaccin voor jongens? Hoe weten we dat het vaccin ook veilig is voor jongens?

Jongens krijgen hetzelfde vaccin als meisjes (Cervarix®). Het is dus geen nieuw vaccin. In andere landen worden jongens al langer gevaccineerd tegen HPV. Daar zijn geen bijzonderheden rond de veiligheid van deze vaccinatie bij jongens gevonden.

Hoeveel jongens hebben de HPV-vaccinatie inmiddels gehad in Nederland?

HPV-vaccinatie voor jongens zat tot 2022 niet in het Rijksvaccinatieprogramma. Sinds 2022 zijn voor het eerst jongens hiervoor uitgenodigd. Tijdens de vaccinatiedagen in 2022 en 2023 mochten we dan ook een heleboel jongens vaccineren.  

In welke andere landen is er al ervaring met het vaccineren van jongens? 

In een aantal Europese landen worden jongens al gevaccineerd tegen HPV. Bijvoorbeeld in Duitsland, België, Ierland, Luxemburg, Noorwegen en Engeland. Veel andere (Europese) landen zijn ook net gestart met het vaccineren van jongens (naast meisjes) of starten binnenkort. 

Meer informatie

Meer informatie over HPV is te vinden op: 

Veelgestelde vragen: Rotavirus

Veelgestelde vragen: Rotavirus

Het rotavirus veroorzaakt een ontsteking aan de maag en darmen. Kinderen kunnen door langdurige of hevige diarree uitdrogen. Rotavirusinfecties komen vaak voor bij jonge kinderen tot twee jaar. Het rotavirus is heel besmettelijk.
De rotavirusvaccinatie beschermt tegen ernstige gevolgen van een rotavirusinfectie. Het vaccin wordt rond de leeftijd van 6-9 weken en 3 maanden gegeven. De rotavirusvaccinatie is beschikbaar voor kinderen die vanaf 1 januari 2024 worden geboren.

Hoe vaak komt rotavirusinfectie voor?

Het rotavirus is heel besmettelijk. Rotavirusinfectie komt vaak voor bij kinderen tot twee jaar. Bijna ieder kind maakt voor het vijfde levensjaar een of meerdere rotavirusinfecties door. Elk jaar worden ongeveer 3.500 kinderen in het ziekenhuis opgenomen. Er overlijden 5-6 kinderen per jaar aan de gevolgen van het virus.

Waarom rotavirusvaccinatie bij 6-9 weken en 3 maanden?

Je kind krijgt de vaccinaties op deze leeftijden, om hem/haar zo vroeg mogelijk tegen rotavirus te beschermen en omdat de kans op een ernstige bijwerking dan het kleinst is. Rotavirusinfectie komt vooral voor bij jonge kinderen tot twee jaar. 
Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de effectiviteit van vaccins tegen het rotavirus. In deze onderzoeken werd gekeken naar het aantal baby’s dat met rotavirus in het ziekenhuis werd opgenomen. Hierin werden baby’s die wel waren gevaccineerd, vergeleken met baby’s die niet waren gevaccineerd. Uit alle onderzoeken bleek dat van de gevaccineerde baby’s, 86-93% minder baby’s met rotavirus in het ziekenhuis kwamen dan van de niet-gevaccineerde baby’s.

Welke rotavirusvaccins worden er gebruikt in Nederland?

 Binnen het Rijksvaccinatieprogramma gebruiken we Rotarix. Dit is een drinkvaccin. Het vaccin wordt in de mond gedruppeld.

Wat zijn bijwerkingen van de rotavirusvaccinatie?

Na vaccinatie kunnen kinderen zich niet zo lekker voelen. Of ze krijgen een beetje diarree. Deze bijwerkingen zijn minder erg en duren korter dan de klachten die kinderen krijgen door het rotavirus zelf.

Welke kinderen krijgen een uitnodiging voor rotavirusvaccinatie?

Kinderen die geboren worden vanaf 1 januari 2024 krijgen de rotavirusvaccinatie via het Rijksvaccinatieprogramma aangeboden.
Is je kind geboren in 2023? Dan kan je de vaccinaties zelf regelen via je huisarts of de GGD mits je kind hiervoor nog niet te oud is. Het Rotarix®-vaccin mag vanaf de leeftijd van 24 weken niet meer worden toegediend, het RotaTeq®-vaccin mag vanaf de leeftijd van 33 weken niet meer worden toegediend. De kosten voor het vaccin en het consult betaal je zelf. Met de huisarts of de GGD(Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst) kun je bespreken of de vaccinatie voor je kind nodig is.

Zijn er kinderen die geen rotarixvaccin mogen?

Ja, voor sommige kinderen is de rotavirusvaccinatie niet geschikt. Dit geldt onder andere  voor kinderen:

 • die jonger zijn dan 6 weken of 24 of 32 weken en ouder zijn.
 • met een voorgeschiedenis van darminvaginatie: het in elkaar schuiven van een deel van de darmen
 • met een verhoogd risico op darminvaginatie. Bijvoorbeeld een poliep of Meckel’s divertikel
 • met een ernstige immuundeficiëntie, zoals (verdenking op) een severe combined immunodeficiency (SCID).

Twijfel je of je je kindje kunt laten vaccineren? Bespreek het met de arts.

Uitleg levend verzwakt vaccin

Het vaccin Rotarix® is een ‘levend verzwakt vaccin’. Dit betekent dat de natuurlijke ziekteverwekker, het rotavirus, wordt verzwakt. Dit zorgt ervoor dat je kindje niet ziek wordt, maar wel afweer opbouwt tegen het rotavirus. Levend verzwakte vaccins wekken een reactie op in het lichaam. Die lijkt op een sterk afgezwakte vorm van de ziekte. Hierdoor zorgen de vaccins voor goede en lange bescherming. 

Meer informatie 

Veelgestelde vragen: Groepsvaccinatie

Veelgestelde vragen: Groepsvaccinatie

Waar vind ik het tijdstip en de datum van vaccinatie?

Iedereen die in aanmerking komt voor een vaccinatie ontvangt per post een uitnodiging. Hierin staat de datum en het tijdstip waarop je wordt verwacht.

Je kunt niet komen op de datum in de uitnodiging. Kan ik een nieuwe afspraak of maken?

We verzoeken iedereen op het gereserveerde tijdstip te komen. Mocht je toch verhinderd zijn op dit tijdstip dan kun je op een ander moment of naar een vaccinatielocatie naar keuze komen. Hiervoor hoef je niet te bellen. Op locatie volg je dan een andere wachtrij. Houd er rekening mee dat voor deze wachtrij de wachttijden kunnen oplopen. Bezoekers die op het afgesproken tijdstip en op de afgesproken locatie komen krijgen voorrang.

De vaccinaties worden op drie locaties in Zuid-Limburg gegeven:

 • Regio Parkstad/Vaals 
  In de Cramer 7, 6411 RS Heerlen
  Hier wordt gevaccineerd op 4, 5, 6 en 7 maart van 11:00 tot 18:00 uur
 • Regio Westelijke Mijnstreek 
  Hanenhof Geleen – Herenhof 2, 6162 EB Geleen (nieuwe locatie!)
  Hier wordt gevaccineerd op 12, 13 en 14 maart van 11:30 tot 18:00 uur
 • Regio Maastricht/Heuvelland 
  Gemeenschapshuis De Stip – Pastoor Dominicus Hexstraat 10, 6231 HG Meerssen
  Hier wordt gevaccineerd op 19, 20 en 21 maart van 10:00 tot 18:00 uur.

Ik kan op geen enkele bovenstaande dag of tijdstip. Wat nu?

Dan krijg je in het najaar van 2024 een nieuwe uitnodiging toegestuurd. Is dit al de tweede keer dat het niet lukt om naar een vaccinatie-afspraak te komen? Stuur dan een e-mail naar vaccinatie-jgz@ggdzl.nl. 

Kan ik ook naar een andere locatie komen voor de vaccinatie?

We verzoeken iedereen op het gereserveerde tijdstip te komen. Mocht je toch verhinderd zijn op dit tijdstip dan kun je op een ander moment of naar een vaccinatielocatie naar keuze komen. Hiervoor hoef je niet te bellen. Op locatie volg je dan een andere wachtrij. Houd er rekening mee dat voor deze wachtrij de wachttijden kunnen oplopen. Bezoekers die op het afgesproken tijdstip en op de afgesproken locatie komen krijgen voorrang.

Ik studeer in het buitenland. Wat nu? 

Als je op dit moment niet in Nederland bent,  kun je mailen naar  vaccinatie-jgz@ggdzl.nl

We hebben twee jongeren in 1 gezin die een vaccinatieoproep hebben gekregen: kunnen we samen komen? 

 • Indien er meerdere kinderen uit hetzelfde gezin voor verschillende vaccinaties zijn uitgenodigd dan mogen jullie allemaal tegelijk komen op één van de genoemde tijdstippen uit de uitnodiging.
 • Indien een kind voor zowel MenACWY (Meningokokken) als een andere vaccinatie is uitgenodigd, houd dan het tijdstip van de MenACWY uitnodiging aan. Alle vaccinaties kunnen gelijktijdig gezet worden.

Ik krijg twee verschillende vaccinaties; moet ik nu 2 keer komen?

Als je voor twee vaccinaties bent opgeroepen hoef je niet twee keer te komen, maar kun je op dezelfde dag voor beide vaccinaties terecht. Je kunt beide vaccinaties tegelijkertijd krijgen op een van de ontvangen tijdstippen, maar bij voorkeur op het tijdstip van de meningokokkenvaccinatie. De tijden hiervan vind je terug in de uitnodigingsbrief.

Gegevensuitwisseling tussen JGZ en RIVM

Gegevensuitwisseling tussen JGZ en RIVM

Het RIVM coördineert het Rijksvaccinatieprogramma in Nederland. De Jeugdgezondheidszorg (JGZ) voert dit rijksvaccinatieprogramma uit en legt vast welke vaccinaties kinderen en jongeren krijgen. Als je het goed vindt, wisselen de JGZ en het RIVM de vaccinatiegegevens van jouw kind uit samen met de persoonsgegevens.

Hoe vragen wij toestemming?

 • via een brief
 • tijdens een afspraak bij de JGZ
 • voorafgaand aan een vaccinatie
 • via MijnKinddossier

Wie mag toestemming geven?

Degene met het gezag over het kind mag toestemming geven. Meestal zijn dat de ouders of verzorgers, maar soms is dat iemand anders. Vanaf 12 jaar telt de mening van jongeren mee. Vanaf 16 jaar hoeven alleen jongeren toestemming te geven.

Ieder kind kan gratis alle prikken uit het Rijkvaccinatieprogramma krijgen bij de Jeugdgezondheidszorg. Ook als er geen toestemming is voor de uitwisseling van vaccinatiegegevens met persoonsgegevens.

Waarom is toestemming belangrijk?

Als er toestemming is gegeven dan weet het RIVM welk kind op welk moment een vaccinatie heeft gekregen. Eventueel kan het RIVM dan een herinnering sturen voor een bepaalde vaccinatie. Ook kunnen ouders en jongeren een vaccinatiebewijs opvragen bij het RIVM. Dit kan later van belang zijn als voor werk of reizen bepaalde vaccinaties verplicht zijn of geadviseerd worden.

Als er een infectieziekte uitbreekt, is het heel belangrijk om te weten hoeveel mensen beschermd zijn. Dan kan het RIVM goed inschatten of er kans is op verspreiding en of speciale maatregelen nodig zijn.

Meer informatie

Vragen

Bel 088 880 50 44 of mail naar infoJGZ@ggdzl.nl.

Vaccinaties en social media

Vaccinaties en social media

Geregeld zijn de vaccinaties onderwerp van gesprek op social media of circuleren er brieven en berichten met negatieve publiciteit over vaccineren.  
Omdat dit vragen betreft over nut en noodzaak, de uitvoering en regels rondom toestemming geven wij hieronder de juiste informatie. 

 • Ouders (en kinderen vanaf 12 jaar) krijgen altijd een persoonlijke uitnodiging van de GGD of van het RIVM voor deelname aan een vaccinatie. 
 • Deze vaccinaties worden aangeboden aan alle kinderen en jongeren in Nederland en zijn onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP).
 • Wetenschappelijk onderzoek en een lange historie van vaccineren heeft aangetoond dat dit een positief effect heeft op de gezondheid van mensen én het voorkomen van ziekten. Meedoen aan het RVP is niet verplicht. De meeste ouders doen mee: 95% van de ouders laat hun kind inenten.
 • Een vaccinatie is een medische handeling waarvoor van de ouder (en van het kind vanaf 12 jaar) toestemming is vereist.
 • Ouder en/of kind ontvangen alle relevante informatie om geïnformeerde toestemming (informed consent) te kunnen geven.
 • Deelname is volledig vrijwillig en alleen met toestemming van ouder en/of kind wordt door GGD Zuid-Limburg gevaccineerd.
 • Wij vaccineren niet op school, maar op onze eigen Jeugdgezondheidszorg locaties. 
 • Ouders en kinderen die onze locatie bezoeken willen gevaccineerd worden en geven hiermee toestemming voor vaccinatie.

Vaccinatieoverzicht kwijt?

Vaccinatieoverzicht kwijt?

Voor vragen over oproepkaart of vaccinatiegegevens kunt u contact opnemen met de Dienst Vaccinvoorziening en Preventieprogramma's in uw regio. 

10 feiten over HPV Klik hier

JGZ Klant Contact Centrum

We kunnen ons voorstellen dat ouders of jongeren vragen hebben over de vaccinaties. Dit kunnen praktische maar ook inhoudelijke vragen zijn. Vul het contactformulier in of bel dan naar het JGZ Klant Contact Centrum:

088 - 8805044

Bereikbaar van maandag t/m donderdag van 8.30-12.30 uur en van 13.00-16.30 uur. Op vrijdag van 8:30-12:30 uur.