U bevindt zich op:Coronavirus  Vaccinatie coronavirus

Vaccinatie coronavirus in Zuid-Limburg

De komende maanden vindt een grootschalige vaccinactie plaats tegen het coronavirus en worden honderdduizenden Nederlanders gevaccineerd. Om jezelf en uiteindelijk de mensen om je heen te beschermen tegen het coronavirus, is vaccineren een belangrijke stap. Hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe beter we kunnen voorkomen dat het virus zich verder verspreidt. Vaccinatie tegen het coronavirus is niet verplicht. U kiest zelf of u zich laat vaccineren tegen het coronavirus. 

Vaccinatie in het kort

Het ministerie van VWS bepaalt de volgorde van vaccineren. Deze volgorde wordt continue geëvalueerd en - indien nodig – aangepast. Actuele informatie over de vaccinatievolgorde vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Iedereen krijgt een uitnodiging wanneer hij of zij aan de beurt is. Een vaccinatieafspraak kan alleen na ontvangst van een uitnodiging ingepland worden. In de uitnodiging staat beschreven hoe een afspraak gemaakt kan worden.

Meer informatie over vaccinatie leest u in onderstaande blokken.

Doelgroepen vaccinatie

Doelgroepen vaccinatie

Omdat er steeds maar een batch aan vaccins binnenkomt, kan niet iedereen tegelijkertijd gevaccineerd worden. Daarom is er een prioritering (volgorde) gemaakt voor wie als eerste in aanmerking komt voor een vaccin. Het uitgangspunt is het vaccineren van zorgpersoneel om zo kwetsbaren te kunnen beschermen. De volgorde van vaccineren is afhankelijk van verschillende factoren en kan in de loop der tijd wijzigen. Actuele informatie over de volgorde van vaccinatie vindt u in de vaccinatiestrategie. De overheid gaat uit van de onderstaande doelgroepen:

 • Zorgmedewerkers van verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning
 • Verpleeghuisbewoners en mensen met een verstandelijke beperking in een instelling.
 • Zorgmedewerkers acute zorg ziekenhuizen (IC en kliniek, ambulance, spoedeisende hulp)
 • Intramurale GGZ-cliënten en hun zorgmedewerkers.
 • Mobiele thuiswonenden vanaf 60 jaar – van oud naar jong.
 • Niet mobiele thuiswonenden vanaf 60 jaar – van oud naar jong.
 • Mensen van 18-60 jaar met een medische indicatie.
 • Mensen van 18-60 jaar (zonder medische indicatie) – van oud naar jong.

Logistiek gezien spelen vooral de zeer lage temperatuur (-70C°) waarop het Pfizer-vaccin bewaard wordt en de beperkte houdbaarheid na het ontdooien, een belangrijke rol. Het vaccin wordt verpakt in eenheden van 1000 die na ontdooien binnen 4 dagen gebruikt moeten worden. Dit betekent dat er per locatie, per dag, een groot aantal vaccins toegediend moeten worden. Hiervoor zijn grote locaties nodig.

Informatie over het vaccin

Informatie over het vaccin

Coronavaccins moeten voldoen aan dezelfde strenge eisen als andere vaccins. Veiligheid staat voorop. De ontwikkeling en beoordeling gaan sneller dan gebruikelijk. Dat kan omdat wereldwijd onderzoeken naar vaccins gelijktijdig worden uitgevoerd en kennis wordt gedeeld. Dat scheelt tijd. Coronavaccins worden dus net zo zorgvuldig ontwikkeld als andere vaccins, zoals het bekende DKTP-vaccin, dat ervoor heeft gezorgd dat een ernstige ziekte als polio niet meer voorkomt in Nederland. 

Een vaccin tegen het coronavirus kan een einde maken aan de coronacrisis in Nederland. De vaccinatie tegen het coronavirus is vrijwillig. Met een vaccinatie tegen het coronavirus bescherm je uiteindelijk jezelf, maar ook je familie, vrienden en de kwetsbare mensen om je heen. Zo zorgt vaccineren ervoor dat we stapje voor stapje meer vrijheid terugkrijgen. Als genoeg mensen zijn gevaccineerd kan corona niet meer ongecontroleerd om zich heen grijpen.

Betrouwbare informatie herkennen

Veel mensen halen informatie over coronavaccinatie van internet, social media en andere mediabronnen. Informatie verspreidt zich razendsnel. Er wordt veel gezegd over de vaccins. Sommige informatie is juist, maar sommige berichten zijn niet goed onderbouwd. Het is soms best moeilijk om betrouwbare informatie te onderscheiden van onbetrouwbare informatie. Op deze pagina van de Rijksoverheid vind u betrouwbare informatie en een checklist om verkeerde informatie en nepnieuws te herkennen.

Welke bijwerkingen kan ik verwachten?

Welke bijwerkingen kan ik verwachten?

Net zoals bij andere vaccins kun je soms last krijgen van bijwerkingen. De meeste bijwerkingen krijg je omdat het vaccin ervoor zorgt dat de afweer van je lichaam gaat werken. Afweer zorgt voor bescherming tegen het coronavirus. Heeft u last van bijwerkingen? Geef deze door aan het landelijke bijwerkingen centrum Lareb. Hier vindt u ook een wekelijkse update over gemelde bijwerkingen.  

Uit onderzoeken zijn deze meest voorkomende bijwerkingen bekend:

BioNTech/Pfizer

 • Pijn op de plek van de prik (80%).
 • Moe zijn (60%).
 • Hoofdpijn (50%).
 • Spierpijn (30%).
 • Koorts (10%).

AstraZeneca

 • Pijn op de plek van de prik (54%).
 • Hoofdpijn (53%)
 • Moe zijn (53%)
 • Spierpijn of een ziek gevoel hebben (44%).
 • Koorts (34%)
 • Rillingen (32%)
 • Pijn in de gewrichten (26%)
 • Misselijk zijn (22%)

Dit zijn bijwerkingen die bij andere vaccins ook voorkomen. Alle genoemde bijwerkingen duren meestal 1 tot 3 dagen. Op de website van het  RIVM vindt u ook meer informatie over bijwerkingen.

Hoe werkt vaccineren?

Hoe werkt vaccineren?

Als je in aanmerking komt voor een coronavaccinatie ontvang je een uitnodiging. Vaccinatie is altijd jouw eigen keuze. Het vaccin wordt gratis beschikbaar gesteld, er zijn voor jou geen kosten aan verbonden. 

Ga jij voor vaccinatie? Maak dan een afspraak via het telefoonnummer dat in de uitnodigingsbrief vermeld staat. Je krijgt dan de keuze uit een aantal locaties waar je ingepland kan worden. Je bepaalt zelf op welke locatie je het vaccin krijgt. Dit hoeft dus niet in jouw eigen GGD-regio te zijn. Het is wel noodzakelijk dat je twee keer een prik op dezélfde locatie ontvangt. Je maakt daarom direct twee afspraken. Er moeten ongeveer 21 dagen tussen prik 1 en 2 zitten. 

Op de dag van je afspraak kom je naar de vaccinatielocatie. De route is met bebording aangegeven. Ter plaatse volg je de looproute naar de ruimte waar je gevaccineerd wordt. Het proces van vaccineren neemt ongeveer 20 minuten in beslag. In deze tijd handelen we de registratie af, zetten we het vaccin en verwachten we van jou dat je 15 minuten in onze rustruimte plaatsneemt. Dit doen we uit voorzorg omdat we zeker willen weten dat je met een goed gevoel bij ons de deur uitloopt. Nadat je gevaccineerd bent, ontvang je een vaccinatiebewijs.

De vaccinatielocaties

De vaccinatielocaties

Hieronder vindt u een overzicht van de vaccinatielocaties van GGD Zuid Limburg. Onze vaccinatielocaties zijn toegankelijk voor automobilisten, fietsers en voetgangers. Het zijn ‘park & walk’ locaties. Bezoekers parkeren hun auto en gaan dan lopend naar de vaccinatieplek. Er is voldoende parkeergelegenheid beschikbaar voor bezoekers. De locaties zijn 7 dagen per week geopend.

Vaccinatielocatie Maastricht (Noordhal MECC Maastricht)

De vaccinatielocatie in Maastricht is gelegen in de Noordhal van MECC Maastricht. De Noordhal is bereikbaar via de hoofdingang van MECC Maastricht. Komt u per auto? Parkeer op parkeerterrein P4 en loop naar de hoofdingang van MECC Maastricht. U navigeert naar P4 door ‘Gaetano Martinolaan’ aan te houden. Volg de gele verkeersborden met de letter 'V', die wijzen u de weg naar de vaccinatielocatie.

Let op: op weg naar de vaccinatielocatie komt u langs de XL-testlocatie van de GGD, gelegen op het parkeerterrein P6 van MECC Maastricht (aan de Paul-Henri Spaaklaan). Dit is een grote tentconstructie. Deze locatie is uitsluitend voor testafspraken bedoeld. Vervolg uw route naar P4 van MECC Maastricht voor uw vaccinatie afspraak. 

Route

Vaccinatielocatie Kerkrade (Rodahal)

Komt u per auto? Navigeer naar het Europaplein 1 in Kerkrade. Volg de gele verkeersborden met de letter 'V', die wijzen u de weg naar de vaccinatielocatie. U parkeert gratis op het parkeerterrein voor de Rodahal en loopt naar de ingang van de vaccinatielocatie. 

Route

Goed voorbereid naar de vaccinatielocatie

Goed voorbereid naar de vaccinatielocatie

Het belangrijk om goed voorbereid naar de vaccinatielocatie te komen. De volgende aandachtspunten dragen bij aan een voorspoedig verloop van uw bezoek aan de vaccinatie-locatie:

 • Het is verstandig om voorafgaand aan de vaccinatie iets te eten
 • Draag een kledingstuk waarmee de bovenarm gemakkelijk wordt vrijgemaakt

Zorg dat u alle benodigde documenten meeneemt, zonder deze documenten kunt u niet worden gevaccineerd:

 1. Uw identiteitsbewijs
 2. De uitnodigingsbrief
 3. De afspraakbevestiging
 4. Uw vooraf ingevulde gezondheidsverklaring

Kan ik mij aanmelden om te helpen?

Kan ik mij aanmelden om te helpen?

Wij zoeken regelmatig medewerkers voor:

Teststraat - bemonstering

Heb je een MBO/HBO/WO werk- en denkniveau met een bij voorkeur medische achtergrond (doktersassistent,verpleegkundigen, v.a. vierdejaars student geneeskunde of vergelijkbaar)? Dan kun je in aanmerking komen om te werken in de teststraat.

Bron- en contactonderzoek (BCO)

Ben jij iemand met HBO+ denk en werkniveau met voorkeur medische affiniteit? Wij zoeken regelmatig mensen voor het team Bron- en contactonderzoek.

Vaccineren

Als je in het bezit bent van minimaal een afgeronde MBO opleiding richting gezondheidszorg, bijvoorbeeld Doktersassistente, Verpleegkundige of Verzorgende IG of als je studeert aan een medische opleiding op MBO / HBO of WO niveau dan  komen wij graag met jou in contact.

Klik hier voor meer informatie over onze openstaande vacatures

Meer informatie

 • Informatie over het uitnodigingspakket voor kleinere zorgorganisaties en zzp'ers in de zorg (GGD GHOR Nederland)
 • Voor vragen over het coronavaccin kunt u contact opnemen met het landelijke informatienummer T 0800-1351.
 • Meer informatie vindt u ook bij vragen en antwoorden over coronavirus-vaccinatie (Rijksoverheid)
 • Heeft u een kwetsbare gezondheid en heeft u vragen over uw specifieke situatie in relatie tot het vaccin? Neem dan contact op met uw huisarts.
 • Bekijk hier de vragen en antwoorden over de coronavaccinatie met het vaccin Comirnaty van Pfizer/BioNTech (PDF)