U bevindt zich op:CORONAVIRUS (COVID-19) Vaccinatie coronavirus

Coronavaccinatie bij GGD Zuid Limburg

Op coronafacts.ggdzl.nl vindt u de laatste stand van zaken met betrekking tot het aantal gegeven coronavaccinaties in de regio Zuid-Limburg. Kijk voor meer informatie over vaccineren op de pagina over vaccineren van de Rijksoverheid. Op deze pagina leggen wij u uit hoe het vaccineren werkt bij GGD Zuid Limburg.

Vaccinatie in het kort

Vaccinatie beschermt tegen ernstige klachten van het coronavirus. U wordt niet of veel minder ziek en het voorkomt een ziekenhuisopname. Daarnaast is het risico veel kleiner dat u ook anderen besmet. 

Een weloverwogen keuze

Vaccinatie tegen het coronavirus is niet verplicht. Alleen met de juiste informatie kunt u een weloverwogen keuze maken. Bekijk de veelgestelde vragen van de Rijksoverheid of gebruik de Coronavaccinatie-keuzehulp om tot een beslissing te komen. Heeft u nog vragen en wilt u liever telefonisch contact? Bel dan met het landelijke informatienummer: T 0800 – 1351.

U kunt ook contact opnemen met de vaccinatie twijfel telefoon: T 088 - 7 555 777 (maandag t/m vrijdag van 8.30 - 16.30 uur) of kijk voor meer informatie op: www.twijfeltelefoon.nl. 

Wilt u graag in gesprek met een onafhankelijke zorgprofessional? Dat kan telefonisch 7 dagen per week van 08.00-20.00 uur via T 0800 770 7707 of via de chat. Chatten kan van dinsdag tot en met donderdag van 14.00-20.00 uur. 

Prikken zonder afspraak

Op alle vaccinatielocaties van de GGD Zuid Limburg kunt u zonder afspraak terecht voor:

  • Een eerste, tweede of boosterprik met een mRNA-vaccin. Dat geldt voor iedereen van 12 jaar en ouder die daarvoor in aanmerking komt.
  • De herhaalprik (tweede booster) als u hiervoor een uitnodiging heeft ontvangen. 60-plussers, volwassenen met het syndroom van Down en mensen met een ernstige immuunstoornis komen hier momenteel voor in aanmerking.

Bekijk het actuele overzicht van de vaccinatielocaties in Zuid-Limburg, inclusief openingstijden en adresgegevens.

Prikken met afspraak

Prikken mét afspraak is nog steeds mogelijk: 

  • Online via planjeprik.nl (met DigiD)
  • Telefonisch via het landelijke afsprakennummer 0800-7070. Houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand.

 

Informatie over het vaccin

Informatie over het vaccin

Informatie over de vaccins vindt u op de website van College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Bijwerkingen

Bijwerkingen duren meestal 1 tot 3 dagen. Op deze pagina van de Rijksoverheid kunt u alles lezen over de vaccins en eventuele bijwerkingen. Heeft u last van bijwerkingen? Geef deze door aan het landelijke bijwerkingen centrum Lareb. Hier vindt u ook een wekelijkse update over gemelde bijwerkingen.  

Betrouwbare informatie herkennen

Veel mensen halen informatie over coronavaccinatie van internet, social media en andere mediabronnen. Informatie verspreidt zich razendsnel. Er wordt veel gezegd over de vaccins. Sommige informatie is juist, maar sommige berichten zijn niet goed onderbouwd. Het is soms best moeilijk om betrouwbare informatie te onderscheiden van onbetrouwbare informatie. Op deze pagina van de Rijksoverheid vind u betrouwbare informatie en een checklist om verkeerde informatie en nepnieuws te herkennen.

Jong en vaccineren?

Jong en vaccineren?

Waarom vaccineren als je jong en fit bent?

Ben je tussen de 12 en 18? Dan mag je ervoor kiezen om je te laten vaccineren. Wij kunnen ons voorstellen dat je denk: ik ben jong en fit. Waarom zou ik mij dan laten vaccineren? Putri Hintaran, arts infectieziektenbestrijding, legt uit in de video 'Waarom zou je je laten vaccineren als je jong en fit bent?'.

Wanneer mag ik zelf beslissen of ik een vaccinatie wil?

Ben je 16 jaar of 17 jaar? Dan mag je zelf beslissen of je je wilt laten vaccineren. Ben je jonger dan 16 jaar? Dan beslis je samen met je ouders of verzorgers over vaccinatie. Jij en je ouders kunnen je op allerlei manieren goed laten informeren voordat jullie een keuze maken.

Heb jij hevige prikangst?

Neem dan eens contact op met je huisarts. In uitzonderlijke gevallen kan deze jou de vaccinatie tegen corona geven. Durf je toch naar onze vaccinatielocatie te komen? Geef dan je prikangst aan als je bij ons binnenkomt. We zorgen ervoor dat er mensen zijn die je kunnen geruststellen en je goed begeleiden. Deze tips helpen om je prikangst te verminderen. 

Vragen?

Laagdrempelig vragen stellen? Dat kan via de chatfunctie op www.jouwggd.nl. Ook heeft het Nederlands Jeugdinstituut een speciale webpagina over COVID-19-vaccinatie bij jongeren. 

Corona informatielijn GGD Zuid Limburg

Corona informatielijn GGD Zuid Limburg

Bel naar de Corona Informatielijn GGD Zuid Limburg voor advies over uw situatie, voor vragen over het informeren van uw contacten, het maken van een vaccinatieafspraak of overige vragen. Houd voor het gemak uw burgerservicenummer (BSN) alvast bij de hand. U kunt uw vraag ook via het contactformulier stellen, wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op. 

088 - 880 5005

Bereikbaarheid

  • maandag t/m vrijdag van 08.30 uur tot 17.00 uur
  • zaterdag van 10.00-16.00 uur

Contactformulier

Handige websites

Handige websites

www.coronacheck.nl
Op deze website staan veel vragen en antwoorden over de CoronaCheck App en het coronabewijs.

www.coronavaccinatie.nl
Op Rijksoverheid staan veel vragen en antwoorden. Dit wordt continu aangevuld en bijgewerkt.

www.coronavaccinatie-keuzehulp.nl
Deze website helpt je een keuze te maken om je wel of niet te laten vaccineren en geeft veel (praktische) informatie. 

www.twijfeltelefoon.nl
Heeft u om medische redenen twijfels over het nemen van een coronavaccinatie? Neem dan contact op met medische specialisten op 088 755 5777. Zij zijn van maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 08.30-16.30 uur.

www.vragenovercorona.nl
Stel uw vragen over corona of vaccineren aan een onafhankelijke zorgprofessional. Zij zijn dagelijks telefonisch bereikbaar van 08.00-20.00 uur via 0800 770 7707. U kunt ook chatten van dinsdag tot en met donderdag van 14.00-20.00 uur.

www.rivm.nl
Op de website van het RIVM lees je veel antwoorden op medische vragen en een overzicht wie aan de beurt is voor boostervaccinatie.

Steffie.nl
Steffie legt moeilijke dingen op een makkelijke manier uit. Ook over vaccineren.

prikkenzonderafspraak.nl 
Op deze website staan alle vaccinatielocaties in Nederland.

www.government.nl
General information about vaccination in English, Arabic, Bulgaric, French, German, Polish, Romanian, Spanish and Turkish.

Wat is het verschil tussen de boosterprik en de 3e prik?

Een 3e vaccinatie is voor patiënten met een ernstige afweerstoornis onderdeel van de basisvaccinatie. Bij een deel van deze patiënten is deze 3e prik nodig om goed beschermd te zijn tegen ernstige ziekte of sterfte door corona. Een ander deel van deze patiënten is ook na de 3e prik nog niet goed beschermd tegen COVID-19. Bij wie dat gebeurt is niet goed te voorspellen.

Voor de meeste andere mensen bestaat de basisvaccinatie uit 1 of 2 prikken. Zij zijn dan al optimaal beschermd. Daarmee is een 3e prik voor patiënten met een ernstige afweerstoornis iets anders dan een boostervaccinatie voor de rest van de mensen. Ook het al dan niet krijgen van een derde prik heeft geen gevolgen voor uw coronabewijs. 

Kijk op de website van de Rijksoverheid voor meer informatie over de 3e prik

Wie komt er in aanmerking voor de boosterprik/herhaalprik?

Iedereen van 12 jaar en ouder komt in aanmerking voor de boosterprik: de extra vaccinatie om de beschermingsgraad tegen het virus te verhogen. Bekijk voor meer informatie de veelgestelde vragen en antwoorden opgesteld door GGD GHOR Nederland of check de website van de Rijksoverheid. 

Iedereen van 60 jaar en ouder kan een extra herhaalprik tegen corona krijgen. Dit is de prik na de basisserie en de booster. Meer informatie over de herhaalprik vindt u op de website van de Rijksoverheid

Griep versus corona

De klachten van de griep en het coronavirus lijken op elkaar. Het is begrijpelijk dat er veel vragen over bestaan. Het RIVM heeft de veelgestelde vragen hierover op een rij gezet. Kijk hiervoor op de website van het RIVM. 

Zwanger of een kinderwens?

Zwanger? Je wordt uitsluitend gevaccineerd met een mRNA-vaccin (Moderna of BioNTech/Pfizer). Geef dit aan op de gezondheidsverklaring én op de locatie. Heb je vooraf vragen? Bel ons dan via 088-880 5005. 

Gele boekje | vragen

Wat moet ik doen om mijn vaccinatie(s) in het gele boekje te laten bijschrijven?

Heeft u een vaccinatie-afspraak bij de GGD Zuid Limburg, neem dan uw gele boekje mee. Uw vaccinatie wordt op locatie bijgeschreven. Ook achteraf kunt u zonder afspraak uw vaccinatie(s) bij laten schrijven. Let op: dat is alleen mogelijk op onze vaccinatielocaties als u door de GGD Zuid Limburg bent gevaccineerd.

Kan ik met dit gele boekje reizen?

Kijk op wijsopreis.nl om te achterhalen welke voorwaarden een land stelt aan het inreizen. 

Hoe kom ik aan het gele boekje?

Dit kunt u online kopen via de uitgever van het gele boekje.

Novavax-vaccin | vragen

Informatie over het Novavax-vaccin:  

Kiest u voor een vaccinatie met het Novavax-vaccin? Dan kunt u bellen voor een afspraak met de GGD. U belt hiervoor met het speciale telefoonnummer 0800-0174. U kunt kiezen voor Novavax op basis van 'informed consent'. Dit betekent dat u goed heeft nagedacht over de keuze voor het Novavax-vaccin. De GGD-medewerker vraagt hiernaar bij het maken van de afspraak. 

mRNA-vaccin | vragen

Er zijn twee soorten mRNA-vaccins in Nederland: Moderna en BioNTech/Pfizer. De GGD Zuid Limburg gebruikt beide vaccins. Voor 1e en 2e vaccinaties wordt het vaccin van Pfizer gebruikt. Bekijk het artikel op Rijksoverheid.nl voor­ vragen en antwoorden over de vaccinatie met het Pfizer-vaccin.

Voor boostervaccinaties worden zowel het Moderna als het Pfizer vaccin gebruikt. Er is geen mogelijkheid om te kiezen welk vaccin u krijgt, u krijgt het vaccin dat op het moment dat u de afspraak heeft staan voorradig is op de locatie. Op de website Rijksoverheid.nl vindt u meer informatie over de verschillende vaccins.

AstraZeneca- & Janssen-vaccin | vragen

Op de website van de Rijksoverheid vindt u alle informatie over: