U bevindt zich op:Coronavirus Vaccinatie coronavirus

Coronavaccinatie bij GGD Zuid Limburg

Het vaccineren tegen het coronavirus is in volle gang. Op coronafacts.ggdzl.nl vindt u de laatste stand van zaken met betrekking tot het aantal gegeven coronavaccinaties in de regio Zuid-Limburg. Kijk op de pagina over vaccineren van de Rijksoverheid om te zien wie aan de beurt is voor vaccinatie. Op deze pagina leggen wij u uit hoe het vaccineren werkt bij GGD Zuid Limburg.

Vaccinatie in het kort

Vaccinatie beschermt tegen ernstige klachten van het coronavirus. U wordt niet of veel minder ziek en het voorkomt een ziekenhuisopname. Daarnaast is het risico veel kleiner dat u ook anderen besmet. Hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe minder makkelijk het virus zich verspreid en hoe kleiner de kans op besmettelijkere mutaties. Zo zorgt vaccineren ervoor dat we stapje voor stapje meer vrijheid terugkrijgen.

Een weloverwogen keuze

Vaccinatie tegen het coronavirus is niet verplicht. U bent de enige die kan beslissen of u zich laat vaccineren tegen corona. Het is daarom belangrijk dat u zich goed laat informeren en dat de informatie over het coronavirus betrouwbaar is. Alleen met de juiste informatie kunt u een weloverwogen keuze maken. Bekijk de veelgestelde vragen van de Rijksoverheid of gebruik de Coronavaccinatie-keuzehulp om tot een beslissing te komen. Heeft u nog vragen en wilt u liever telefonisch contact? Bel dan met het landelijke informatienummer: T 0800 – 1351.

U kunt ook contact opnemen met de vaccinatie twijfel telefoon: T 088 - 7 555 777 (maandag t/m vrijdag van 8.30 - 16.30 uur) of kijk voor meer informatie op: www.twijfeltelefoon.nl. 

Prikken zonder afspraak

GGD Zuid Limburg maakt vaccinatie toegankelijker door te vaccineren zonder afspraak.

Dit is mogelijk voor de eerste prik op alle vaccinatielocaties van de GGD Zuid Limburg. Voor de tweede vaccinatie wordt een afspraak ingepland. 
De boosterprik kunt u vanaf 17 januari ook zonder afspraak halen bij al onze vaccinatielocaties. Voor mensen met een afspraak zijn aparte priklijnen ingericht zodat zij bij drukte niet extra hoeven te wachten.

Prikken met afspraak

Prikken mét afspraak is mogelijk voor de eerste prik, 2e vaccinatie of booster. Een afspraak maken kan op twee manieren:

 • Online via planjeprik.nl (met DigiD)
 • Telefonisch via het landelijke afsprakennummer 0800-7070. Houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand.

Vaccinatielocaties

Prikken zonder afspraak kan bij alle vaccinatielocaties van GGD Zuid Limburg.
Bekijk het actuele overzicht van de vaccinatielocaties in Zuid-Limburg, inclusief openingstijden en adresgegevens.

Informatie over het vaccin

Informatie over het vaccin

Coronavaccins moeten voldoen aan dezelfde strenge eisen als andere vaccins. Veiligheid staat voorop. De ontwikkeling en beoordeling gaan sneller dan gebruikelijk. Dat kan omdat wereldwijd onderzoeken naar vaccins gelijktijdig worden uitgevoerd en kennis wordt gedeeld. Dat scheelt tijd. Coronavaccins worden dus net zo zorgvuldig ontwikkeld als andere vaccins, zoals het bekende DKTP-vaccin, dat ervoor heeft gezorgd dat een ernstige ziekte als polio niet meer voorkomt in Nederland. 

Een vaccin tegen het coronavirus kan een einde maken aan de coronacrisis in Nederland. De vaccinatie tegen het coronavirus is vrijwillig. Met een vaccinatie tegen het coronavirus bescherm je uiteindelijk jezelf, maar ook je familie, vrienden en de kwetsbare mensen om je heen. Zo zorgt vaccineren ervoor dat we stapje voor stapje meer vrijheid terugkrijgen. Als genoeg mensen zijn gevaccineerd kan corona niet meer ongecontroleerd om zich heen grijpen.

Betrouwbare informatie herkennen

Veel mensen halen informatie over coronavaccinatie van internet, social media en andere mediabronnen. Informatie verspreidt zich razendsnel. Er wordt veel gezegd over de vaccins. Sommige informatie is juist, maar sommige berichten zijn niet goed onderbouwd. Het is soms best moeilijk om betrouwbare informatie te onderscheiden van onbetrouwbare informatie. Op deze pagina van de Rijksoverheid vind u betrouwbare informatie en een checklist om verkeerde informatie en nepnieuws te herkennen.

Welke bijwerkingen kan ik verwachten?

Welke bijwerkingen kan ik verwachten?

Net zoals bij andere vaccins kun je soms last krijgen van bijwerkingen. De meeste bijwerkingen krijg je omdat het vaccin ervoor zorgt dat de afweer van je lichaam gaat werken. Afweer zorgt voor bescherming tegen het coronavirus. Heeft u last van bijwerkingen? Geef deze door aan het landelijke bijwerkingen centrum Lareb. Hier vindt u ook een wekelijkse update over gemelde bijwerkingen.  

Uit onderzoeken zijn deze meest voorkomende bijwerkingen bekend:

BioNTech/Pfizer

 • Pijn op de prikplek (80%).
 • Vermoeidheid (60%).
 • Hoofdpijn (50%).
 • Spierpijn (30%).
 • Koorts (10%).

Moderna

 • Pijn op de plek van de prik (92%)
 • Vermoeidheid (70%)
 • Hoofdpijn (65%)
 • Spierpijn (62%)
 • Gewrichtspijn (46%)
 • Rillingen (45%)
 • Misselijkheid en braken (23%)
 • Pijnlijke en gezwollen lymfeklieren onder de oksel (20%)

Dit zijn bijwerkingen die bij andere vaccins ook voorkomen. Alle genoemde bijwerkingen duren meestal 1 tot 3 dagen. Bekijk de video 'Hoe zit het met de veiligheid van de vaccins en de bijwerkingen?' of kijk op de website van het  RIVM voor informatie over bijwerkingen.

Hoe werkt vaccineren?

Hoe werkt vaccineren?

Vaccinatie is altijd uw eigen keuze. Het vaccin wordt gratis beschikbaar gesteld, er zijn voor u geen kosten aan verbonden. Inmiddels zijn alle leeftijdscategorieen boven de 12 jaar uitgenodigd voor vaccinatie. Zelfs zonder uitnodiging voor vaccinatie kunt u terecht voor een afspraak. U kiest zelf uit bij welke locatie u het vaccin laat zetten. Dit hoeft dus niet in uw eigen GGD-regio te zijn. Het is wel noodzakelijk dat u twee keer een prik op dezélfde locatie ontvangt. Bij een mRNA-vaccin maakt u daarom direct twee afspraken. Er moeten ongeveer 21 dagen tussen prik 1 en 2 zitten. 

De dag van vaccinatie

Op de dag van uw afspraak komt u naar de vaccinatielocatie. De route is met bebording aangegeven. Ter plaatse volgt u de looproute naar de ruimte waar je gevaccineerd wordt. Het proces van vaccineren neemt ongeveer 20 minuten in beslag. In deze tijd handelen we de registratie af, zetten we het vaccin en verwachten we van u dat u 15 minuten in onze rustruimte plaatsneemt. Dit doen we uit voorzorg omdat we zeker willen weten dat u met een goed gevoel bij ons de deur uitloopt. Nadat u gevaccineerd bent, ontvang u een vaccinatiebewijs.

Jong en vaccineren?

Jong en vaccineren?

Waarom vaccineren als je jong en fit bent?

Ben je tussen de 12 en 18? Dan mag je ervoor kiezen om je te laten vaccineren. Wij kunnen ons voorstellen dat je denk: ik ben jong en fit. Waarom zou ik mij dan laten vaccineren? Putri Hintaran, arts infectieziektenbestrijding, legt uit in de video 'Waarom zou je je laten vaccineren als je jong en fit bent?'.

Wanneer mag ik zelf beslissen of ik een vaccinatie wil?

Ben je 16 jaar of 17 jaar? Dan mag je zelf beslissen of je je wilt laten vaccineren. Ben je jonger dan 16 jaar? Dan beslis je samen met je ouders of verzorgers over vaccinatie. Jij en je ouders kunnen je op allerlei manieren goed laten informeren voordat jullie een keuze maken.

Heb jij hevige prikangst?

Neem dan eens contact op met je huisarts. In uitzonderlijke gevallen kan deze jou de vaccinatie tegen corona geven. Durf je toch naar onze vaccinatielocatie te komen? Geef dan je prikangst aan als je bij ons binnenkomt. We zorgen ervoor dat er mensen zijn die je kunnen geruststellen en je goed begeleiden. Bekijk ook het artikel met tips: 'Erg gespannen voor een prik?'

Word ik buitengesloten als ik me niet wil laten vaccineren?

Als jij je niet wilt laten vaccineren, word je nooit buitengesloten of ergens niet toegelaten. Als het echt nodig is, kun je altijd op andere manieren toegang krijgen. Bijvoorbeeld door je op corona te laten testen. Of een bewijs te laten zien dat je corona hebt gehad (herstelbewijs van corona).

Vragen?

Laagdrempelig vragen stellen? Dat kan via de chatfunctie op www.jouwggd.nl. Ook heeft het Nederlands Jeugdinstituut een speciale webpagina over COVID-19-vaccinatie bij jongeren.Voor meer informatie check de brochure van de Rijksoverheid.

Corona informatielijn GGD Zuid Limburg

Corona informatielijn GGD Zuid Limburg

Bel naar de Corona Informatielijn GGD Zuid Limburg voor advies over uw situatie, voor vragen over het Bron- en Contactonderzoek, het maken van een testafspraak of overige vragen. Houd voor het gemak uw burgerservicenummer (BSN) alvast bij de hand. U kunt uw vraag ook via het contactformulier stellen, wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op. 

088 - 880 50 05

Contactformulier

Bereikbaarheid

 • Bereikbaar 7 dagen per week van 08.00 uur tot 20.00 uur.

Handige websites

Handige websites

www.coronacheck.nl
Op deze website staan veel vragen en antwoorden over de CoronaCheck App en het coronabewijs.

www.coronavaccinatie.nl
Op Rijksoverheid staan veel vragen en antwoorden. Dit wordt continu aangevuld en bijgewerkt.

www.coronavaccinatie-keuzehulp.nl
Deze website helpt je een keuze te maken om je wel of niet te laten vaccineren en geeft veel (praktische) informatie. 

www.twijfeltelefoon.nl
Op de website vindt je aanvullende informatie over de vaccinatie als je nog twijfelt of je gevaccineerd wilt worden.

www.rivm.nl
Op de website van het RIVM lees je veel antwoorden op medische vragen en een overzicht wie aan de beurt is voor boostervaccinatie.

Steffie.nl
Steffie legt moeilijke dingen op een makkelijke manier uit. Ook over vaccineren.

GGD GHOR
Op deze website staan alle vaccinatielocaties in Nederland.

www.government.nl
General information about vaccination in English, Arabic, Bulgaric, French, German, Polish, Romanian, Spanish and Turkish.

Wat is het verschil tussen de boosterprik en de 3e prik?

Een 3e vaccinatie is voor patiënten met een ernstige afweerstoornis onderdeel van de basisvaccinatie. Bij een deel van deze patiënten is deze 3e prik nodig om goed beschermd te zijn tegen ernstige ziekte of sterfte door corona. Een ander deel van deze patiënten is ook na de 3e prik nog niet goed beschermd tegen COVID-19. Bij wie dat gebeurt is niet goed te voorspellen.

Voor de meeste andere mensen bestaat de basisvaccinatie uit 1 of 2 prikken. Zij zijn dan al optimaal beschermd. Daarmee is een 3e prik voor patiënten met een ernstige afweerstoornis iets anders dan een boostervaccinatie voor de rest van de mensen. Ook het al dan niet krijgen van een derde prik heeft geen gevolgen voor uw coronabewijs. 

Kijk op de website van de Rijksoverheid voor meer informatie over de 3e prik

Wie komt er in aanmerking voor de boosterprik?

Iedereen van 18 jaar en ouder komt in aanmerking voor de boosterprik: de extra vaccinatie om de beschermingsgraad tegen het virus te verhogen. Bekijk voor meer informatie de veelgestelde vragen en antwoorden opgesteld door GGD GHOR Nederland of check de website van de Rijksoverheid. 

Griep versus corona

De klachten van de griep en het coronavirus lijken op elkaar. Het is begrijpelijk dat er veel vragen over bestaan. Het RIVM heeft de veelgestelde vragen hierover op een rij gezet. Kijk hiervoor op de website van het RIVM. 

Zwanger of een kinderwens?

Zwanger? Je wordt uitsluitend gevaccineerd met een mRNA-vaccin (Moderna of BioNTech/Pfizer). Geef dit aan op de gezondheidsverklaring én op de locatie. Heb je vooraf vragen? Bel ons dan via 088-8805005. 

Gele boekje | vragen

Wat moet ik doen om mijn vaccinatie(s) in het gele boekje te laten bijschrijven?

Bekijk het nieuwsbericht over de werkwijze van een bijschrijving in het gele boekje. Hier vindt u informatie voor mensen die nog een vaccinatieafspraak hebben gepland én informatie voor mensen die inmiddels volledig zijn gevaccineerd en met terugwerkende kracht een bijschrijving willen ontvangen.

Ik krijg twee prikken. Moet ik beide keren langs de balie om bij te schrijven of kunnen beide ook na de tweede prik?

Bent u nog niet gevaccineerd of moet u voor uw tweede vaccinatie naar een priklocatie van GGD Zuid Limburg? Dan wordt de bijschrijving in het gele boekje op die locatie geregeld. Dit doen wij alleen na volledige vaccinatie. Bij het Pfizer en Moderna vaccin is dit na de tweede prik, bij het Janssen vaccin is dit na de eerste prik.

Ik ben door de huisarts gevaccineerd. Kun je die ook bijschrijven?

Bent u door de huisarts of een andere partij gevaccineerd, dan kunnen wij geen aantekening maken. Wij tekenen uitsluitend GGD-vaccinaties af.

Kan ik met dit gele boekje reizen?

Kijk op wijsopreis.nl om te achterhalen welke voorwaarden een land stelt aan het inreizen. Het schijnt dat sommige landen er om vragen, maar het gele boekje heeft geen status als officieel vaccinatiebewijs voor COVID-19. VWS werkt aan een fraudebestendig vaccinatiebewijs voor álle Nederlanders als onderdeel van het Digitaal Groen Certificaat dat op Europees niveau wordt ontwikkeld.

Hoe kom ik aan een geel boekje?

Heeft u geen geel boekje? Dat is ook niet noodzakelijk. Het is geen officieel coronavaccinatiebewijs. Wilt u toch graag een bijschrijving in het gele boekje, dan kunt u die online kopen via de uitgever van het gele boekje.

Wat moet ik met de registratiebrief doen?

De registratiebrief dient u goed te bewaren en mee te nemen voor de bijschrijving in het gele boekje. 

Waarom staat er niets bij ‘geldigheid vaccin'?

Dat is bij de coronavaccins nog niet vastgesteld. Daardoor kunnen we dit nog niet invullen.

Wat als ik mijn registratieformulier niet meer heb?

 • Moet u de tweede prik nog krijgen? Dan ontvangt u een nieuw registratieformulier waar beide vaccinaties opstaan. Deze worden tegelijkertijd bijgeschreven in het gele boekje.
 • Geen prikafspraken meer? Dan ontvangt u op aanvraag een nieuw registratieformulier van de GGD.  Als u gevaccineerd bent door de GGD Zuid Limburg, neem dan telefonisch contact met ons op via 088-880 5005, keuzeoptie 1 (dagelijks bereikbaar 8.00-20.00 uur).​

Waar kan ik mijn coronavaccinaties bekijken?

U kunt op Mijn.rivm.nl/vaccinaties zien welk vaccin u heeft gekregen en wanneer. Hiervoor heeft u een DigiD nodig. Dat overzicht kunt u ook meenemen om de vaccinatie bij te laten schrijven. Het kan wel even duren voordat uw vaccinaties op deze site te zien zijn. 

mRNA-vaccin | vragen

Er zijn twee soorten mRNA-vaccins in Nederland: Moderna en BioNTech/Pfizer. De GGD Zuid Limburg gebruikt beide vaccins. Voor 1e en 2e vaccinaties wordt het vaccin van Pfizer gebruikt. Bekijk het artikel op Rijksoverheid.nl voor­ vragen en antwoorden over de vaccinatie met het Pfizer-vaccin.

Voor boostervaccinaties worden zowel het Moderna als het Pfizer vaccin gebruikt. Er is geen mogelijkheid om te kiezen welk vaccin u krijgt, u krijgt het vaccin dat op het moment dat u de afspraak heeft staan voorradig is op de locatie. Op de website Rijksoverheid.nl vindt u meer informatie over de verschillende vaccins.

AstraZeneca- & Janssen-vaccin | vragen

Op de website van de Rijksoverheid vindt u alle informatie over:

Kan ik zonder Nederlands paspoort in Nederland een vaccin krijgen als ik in Nederland woon of werk?

Alle personen woonachtig in Nederland en ingeschreven bij de gemeente komen in aanmerking voor een COVID-19-vaccinatie in Nederland. Zij krijgen een uitnodiging per post op een woonadres of postadres in Nederland. In de uitnodiging staat alle informatie die nodig is voor het maken van een vaccinatie afspraak.

Duitse staatsburgers, die in Nederland wonen en in aanmerking komen voor vaccinatie, krijgen ook vanuit Duitsland een uitnodiging voor vaccinatie. Zij kunnen kiezen of ze zich in Nederland of Duitsland laten vaccineren. 

Let op: in de Duitse uitnodigingsbrieven staat een afsprakennummer dat niet vanuit het buitenland bereikbaar is. Daarom is er voor deze doelgroep een apart telefoonnummer ingericht voor het maken van een vaccinatie afspraak in Duitsland: +49 203 7140 9090. Ook kunnen ze online via www.116117.de een afspraak inplannen.