Kinkhoest

Ik heb kinkhoest, mag ik op kraamvisite?

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen. Jonge baby’s die nog niet ingeënt zijn, zijn de eerste maanden nog niet of onvoldoende beschermd tegen kinkhoest. Juist bij jonge baby’s kan kinkhoest ernstig verlopen. Overleg met uw arts of met de GGD tot wanneer u besmettelijk bent. Wanneer u besmettelijk bent, adviseren wij u om tijdelijk niet in de buurt te komen van jonge baby`s die nog niet zijn ingeënt.

Heeft u kinkhoest en bent u in de buurt geweest van een baby of hoogzwangere vrouw? Vertel dan aan de ouders van de baby of aan de zwangere dat u kinkhoest heeft. Ouders of de zwangere kunnen dan letten op de klachten van kinkhoest.

Ik ben zwanger en wil me laten vaccineren tegen kinkhoest. Hoe werkt dat?

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die ernstige hoestbuien kan veroorzaken. Het is vooral gevaarlijk is voor jonge baby's die nog niet zijn gevaccineerd of nog onvoldoende prikken hebben gehad. Een goede manier om pasgeboren baby's tegen kinkhoest te beschermen is door het vaccineren van zwangere vrouwen. De bescherming die een moeder opbouwt door de vaccinatie tijdens de zwangerschap, geeft ze door aan het kind. Op deze manier worden baby’s beter beschermd tot ze oud genoeg zijn om zelf volledig gevaccineerd te zijn.

De beste periode om zich te laten vaccineren als zwangere vrouw, is tussen de 28 en 32 weken zwangerschap, maar is mogelijk tot 38 weken. Er bestaat geen vaccin dat alleen beschermt tegen kinkhoest. Het is altijd een combinatievaccin dat ook beschermt tegen difterie en tetanus, en afhankelijk van het vaccin, ook tegen polio. Op de website van het RIVM vindt u uitgebreide informatie over vaccins tegen kinkhoest. Vaccinatie tijdens de zwangerschap is effectief en veilig.

U kunt deze vaccinatie krijgen via uw huisarts of bij Ease Travel Clinic & Health Support. U dient deze vaccinatie zelf te betalen.

088 - 004 91 49