U bevindt zich op:ProfessionalsProjecten en onderzoekenSeks onder je 25e 2022

Seks onder je 25e

Hoe staat het met de seksuele gezondheid van jongeren in Nederland? Deze vraag staat centraal in het landelijke onderzoek ‘Seks onder je 25e’. Seks onder je 25e is het grootste landelijke onderzoek naar seks en relaties onder jongeren van 12 tot 25 jaar. De vierde editie loopt van oktober 2022 tot en met het najaar van 2024.

Landelijk onderzoek

Seks onder je 25e wordt één keer per vijf jaar uitgevoerd. Dit doen we om trends en ontwikkelingen in de gezondheid en leefstijl van jongeren te meten. GGD’en in heel Nederland werken voor dit onderzoek samen met Soa Aids Nederland, Rutgers en het Centraal Bureau voor de Statistiek in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het RIVM.

Duizenden jongeren doen mee

Duizenden jongeren in Nederland krijgen tussen oktober 2022 en februari 2023 de uitnodiging om mee te doen met het landelijke onderzoek:

  • Jongeren van 12 tot 16,5 jaar kunnen via school gevraagd worden om de vragenlijst in te vullen. Ouders worden hier altijd van tevoren over geïnformeerd.
  • Meer dan 11.000 Limburgse jongeren tussen 16,5 en 24 jaar krijgen een uitnodiging van de GGD om mee te doen.
  • Mensen van 25 jaar en ouder kunnen een uitnodiging krijgen om mee te doen met de Monitor Seksuele Gezondheid in Nederland.

Waarom is het onderzoek belangrijk?

Het onderzoek geeft belangrijke inzichten in de seksuele gezondheid, leefstijl en informatiebehoeftes van jongeren. Deze cijfers onderbouwen de keuzes voor preventie, zorgverlening, beleid en voorlichting.

Informatie over het onderzoek

Informatie over het onderzoek

  • Samenwerking: Soa Aids Nederland, Rutgers, GDD’en, het RIVM en het CBS werken samen om de seksuele gezondheid van Nederlandse jongeren in kaart te brengen.
  • Looptijd: oktober 2022 - najaar 2024.
  • Financiering: het onderzoek wordt gefinancierd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Wilt u meer weten over het onderzoek?

Wilt u meer weten over het onderzoek?

Kiki op den Camp, medewerker Beleid en Onderzoek, Unit Seksuele Gezondheid

088 - 880 54 11

Kiki.opdencamp@ggdzl.nl