U bevindt zich op:BurgersJeugd en gezinZwanger

Zwanger

De eerste 1.000 dagen zijn erg belangrijk voor de ontwikkeling en gezondheid van je kind. Als ouder/verzorger speel je hierin vanaf het prille begin een cruciale rol. Daarom kun je al tijdens de zwangerschap bij Jeugdgezondheidszorg Zuid-Limburg (JGZ) terecht. Voor vragen, adviezen, ondersteuning én voor de 22-wekenprik. Zo zorgen we samen voor de best mogelijke start voor je kind.

De eerste 1.000 dagen

De eerste 1.000 dagen

De eerste 1.000 dagen is de periode vanaf de bevruchting tot de tweede verjaardag. Deze periode legt de basis voor een gezonde toekomst van je kind. In de baby- en peutertijd worden iedere dag miljoenen verbindingen aangelegd in de hersenen van uw kind. Die verbindingen zijn een belangrijke basis voor alles wat een kind later kan leren en ontwikkelen. Als (aanstaande) ouder kun je dagelijks bijdragen aan de ontwikkeling van je baby of peuter. Zoals je kind knuffelen, troosten en aandacht geven.

22 wekenprik

22 wekenprik

Met de 22-wekenprik bescherm je jezelf en je baby tegen kinkhoest. De prik is gratis voor alle zwangere vrouwen en onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. Je kunt de prik halen vanaf de 22ste zwangerschapsweek tot het einde van de zwangerschap. Hoe eerder, hoe beter. Zo is er voldoende tijd om antistoffen aan de baby over te dragen.

Griepprik voor zwangeren

Griepprik voor zwangeren

De griepprik is gratis voor alle zwangere vrouwen tijdens het griepseizoen. Op dit moment kan er geen afspraak ingepland worden. Vanaf het najaar is deze prik weer beschikbaar voor alle zwangere vrouwen.

Heb jij een medische indicatie voor de griepprik? Dan ontvang je net als voorheen de griepprik van je huisarts. Je maakt dus geen afspraak voor de griepprik bij GGD Zuid Limburg.

Prenataal huisbezoek

Prenataal huisbezoek

Zwanger zijn is een bijzondere ervaring. Maar misschien heb je als aanstaande ouder ook zorgen. Bijvoorbeeld over geld, relaties, wonen, psychische problemen of hoe je straks voor je baby gaat zorgen. Als je wilt kun je hierover praten. De jeugdverpleegkundige van de jeugdgezondheidszorg (JGZ) luistert, ondersteunt en denkt met je mee over mogelijke oplossingen. Samen bespreken jullie de vragen en zorgen op een manier die bij jou past. Thuis of ergens anders waar jij je prettig voelt. 

VoorZorg

VoorZorg

Extra hulp bij zwangerschap

Voor vrouwen die voor het eerst zwanger zijn, en in een kwetsbare situatie zitten, is er VoorZorg. Voorzorg geeft extra hulp en ondersteuning, naast de zorg die de verloskundige, kraamverzorgende en jeugdgezondheidszorg standaard bieden. Het gaat een stap verder dan het Prenataal Huisbezoek en is er alleen voor vrouwen die voor het eerst zwanger zijn en in een kwetsbare situatie zitten. Bijvoorbeeld voor vrouwen met verslavingsproblemen of vrouwen die problemen hebben met hun (ex-)partner. VoorZorg begint zo vroeg mogelijk in de zwangerschap en loopt door totdat het kindje twee jaar is.

Stevig Ouderschap

Stevig Ouderschap

Als je zwanger bent of net een kindje hebt gekregen kan het zijn dat je behoefte hebt aan extra steun. Van een deskundige die naar je luistert, met je meedenkt en eventueel advies geeft. Gewoon bij je thuis. Het gratis programma Stevig Ouderschap biedt opvoedondersteuning aan aanstaande ouders of kersverse ouders. Voor al je vragen over de opvoeding, voor extra ondersteuning bij je rol als ouder of als je je verhaal kwijt wilt over je eigen jeugd of huidige omstandigheden. Stevig Ouderschap is een langdurige samenwerking tussen JGZ en de ouder(s).