U bevindt zich op:BurgersInfectieziekten en hygiëneTuberculose Opgeroepen voor onderzoek

Opgeroepen voor onderzoek

U ontvangt een oproep voor onderzoek naar tuberculose als deze ziekte is vastgesteld bij iemand in uw omgeving. Tuberculose is een besmettelijke ziekte die ernstige klachten kan geven en niet vanzelf overgaat. Besmetting vindt plaats door hoesten of niezen.

De kans dat u de ziekte hebt en besmettelijk bent voor anderen is klein. Toch is het belangrijk dat u zich laat onderzoeken. Als u besmet bent geraakt is het goed om er vroeg bij te zijn. U kunt dan medicijnen krijgen die kunnen voorkomen dat u de ziekte krijgt.

Hoe gaat het onderzoek?

Hoe gaat het onderzoek?

Het onderzoek kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Welk onderzoek u krijgt, hangt onder andere af van uw leeftijd en of u bent ingeënt tegen tbc.

  • Tuberculinehuidtest of Mantouxtest.
    Er wordt een kleine hoeveelheid vloeistof in de huid van de linker onderarm gespoten. Na 2 tot 3 dagen beoordeelt een doktersassistente van de GGD de reactie die de vloeistof in de huid heeft veroorzaakt.
  • Röntgenonderzoek.
    Op een röntgenfoto van de longen kunnen tekenen van ontstekingen te zien zijn die kunnen wijzen op beginnende tuberculose.
  • Bloedonderzoek.
    Er wordt bloed afgenomen dat in het laboratorium wordt onderzocht op de aanwezigheid van afweerstoffen tegen tuberculose.

Om zeker te weten of u besmet bent geraakt, wordt vaak een combinatie van tests gedaan.

Wat neem ik mee?

Wat neem ik mee?

Als u voor onderzoek naar de GGD komt, neemt u uw identiteitsbewijs mee. De GGD is wettelijk verplicht hiernaar te vragen.

Lees voordat u een kopie van het identiteitsbewijs afgeeft, hoe u fraude met een kopie van uw identiteitsbewijs kunt voorkomen.

Wat gebeurt er met mijn gegevens?

Wat gebeurt er met mijn gegevens?

De GGD zet uw gegevens in een elektronisch patiëntendossier. Dit maakt deel uit van een landelijke database, waar ook andere GGD’en gebruik van maken. Op deze manier kan de afdeling Tuberculosebestrijding van de GGD waar u onder behandeling bent, de gegevens inzien die een andere GGD van u heeft. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als u bent verhuisd. De informatie in uw dossier valt onder het medisch beroepsgeheim. Voor de overdracht van uw gegevens aan een andere GGD gelden wettelijke regels.

Als u er bezwaar tegen hebt dat andere GGD’en uw dossier inzien of dat wij uw dossier overdragen aan een andere GGD, kunt u een bezwaarformulier invullen. Dit formulier krijgt u tijdens het consult; u kunt het ondertekend inleveren bij de afdeling tuberculosebestrijding van de GGD. Wij maken uw dossier dan onzichtbaar voor andere GGD’en.

Meer weten?

Meer weten?

Meer informatie en folders vindt u op de website van het   KNCV Tuberculosefonds