U bevindt zich op:Over de GGD  Taken en activiteiten

Taken en activiteiten

De gemeenten in Zuid-Limburg hebben de volgende taken opgedragen aan de GGD:

  • Uitvoering van taken volgens de Wet publieke gezondheid: infectieziektebestrijding, medische milieukunde, technische hygiënezorg, epidemiologie, jeugdgezondheidszorg, gezondheidsbevordering, psychosociale hulp bij ongevallen en rampen.
  • Acute zorg: ambulancezorg (meldkamer en rijdende dienst), GHOR
  • Veilig Thuis

Content is verborgen

Onze activiteiten in de regio

We bewaken de gezondheid en veiligheid van de Zuid-Limburgers op veel verschillende manieren: we vaccineren kinderen en houden hun ontwikkeling in de gaten, nemen maatregelen als er een uitbraak is van een infectieziekte en controleren de hygiëne en veiligheid van onder andere kinderdagverblijven en tattoo- en piercingstudio's. We zijn er in dringende situaties (bijvoorbeeld als er met spoed een ambulance nodig is) én voor de langere termijn. Om gezondheidsproblemen te voorkomen testen we jongeren gratis op seksueel overdraagbare aandoeningen, adviseren we scholen over gezonde lucht in de klas en organiseren we samen met de Zuid-Limburgers activiteiten in de wijk om overgewicht of eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. Onze GHOR zorgt ervoor dat de zorgverleners in de regio goed voorbereid zijn op en soepel samenwerken tijdens crises en rampen. Het zijn maar een paar voorbeelden van onze vele activiteiten.

Content is verborgen

Verzamelen van kennis over gezondheid in Zuid-Limburg

Behalve met de praktijk van de publieke gezondheid houdt de GGD Zuid Limburg zich bezig met het verzamelen van kennis over gezondheid en het doen van onderzoek. Onze gegevens over de gezondheid van de Zuid-Limburgers stellen we onder andere beschikbaar aan de gemeenten, die we adviseren bij het maken van beleid. Via deze website houden we ook de burgers op de hoogte van actuele gezondheidskwesties en hoe daarmee om te gaan. Tot slot vinden we het belangrijk om de vele partijen die op het gebied van gezondheid, zorg en welzijn werkzaam zijn, bij elkaar te brengen en te ondersteunen in hun bijdrage aan een zo gezond mogelijk Zuid-Limburg.