U bevindt zich op:ProfessionalsSeksuele gezondheidCentrum Seksuele Gezondheid

Centrum Seksuele Gezondheid

Het Centrum Seksuele Gezondheid biedt hulp en advies aan kwetsbare groepen, adviseert en ondersteunt professionals en doet onderzoek.  

Hulp en advies

Mensen die een verhoogd risico lopen op soa of HIV en jongeren die vragen hebben over seksuele gezondheid kunnen bij het Centrum Seksuele Gezondheid terecht:

  • voor een test op seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) en hiv en eventueel behandeling. De zorg binnen het Centrum Seksuele Gezondheid is een aanvulling op de zorg van de huisarts;
  • voor een gratis SENSE gesprek. Tijdens zo'n SENSE gesprek kunnen jongeren terecht met vragen over bijvoorbeeld seksualiteit, geaardheid, seksuele problemen (pijn bij het vrijen, erectieproblemen, orgasmeproblemen), anticonceptie en meisjesbesnijdenis. Deze SENSE gesprekken zijn alleen bedoeld voor jongeren t/m 24 jaar. 
  • voor Hepatitis B vaccinaties: sekswerkers en mannen die seks hebben met mannen, kunnen zich via het Centrum Seksuele Gezondheid gratis laten vaccineren tegen hepatitis B.

Bovengenoemde zorg is kosteloos en vertrouwelijk. Er wordt geen informatie gedeeld met de huisarts, zorgverzekering, ouders/verzorgers of anderen zonder toestemming van de cliënt.

Advisering aan huisartsen en andere professionals

Professionals kunnen bij het Centrum Seksuele Gezondheid terecht voor advies en ondersteuning.

Onderzoek

De GGD registreert voortdurend bepaalde geanonimiseerde gezondheidsgegevens zoals cijfers over infectieziekten en seksueel overdraagbare aandoeningen. Samen met de Academische Werkplaats Limburg doen de onderzoekers van de GGD gericht onderzoek, bijvoorbeeld naar het opsporen van seksueel overdraagbare aandoeningen, seksuele gezondheid bij jongeren en het landelijk testbeleid voor HIV.