U bevindt zich op:ProfessionalsProjecten en onderzoekenSTI Team Maastricht

Press here for

English

STI Team Maastricht

De onderzoeksgroep STI Team Maastricht, bestaat uit het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC+) en de Geneeskundige Gezondheidsdienst Zuid-Limburg (GGD Zuid Limburg) en zij werkt binnen de onderzoeksschool Care and Public Health Research Institute (CAPHRI). 

ISSTDR

De International Society for Sexually Transmitted Diseases Research, organiseert tweejaarlijkse wetenschappelijke bijeenkomsten die het hele scala van biomedische, gedrags- en sociale wetenschappen bestrijken, waarbij alle SOA's betrokken zijn, waaronder HIV-infectie. Het STI Team Maastricht is hierbij een vaste deelnemer.

Internationale positie SOA onderzoek

Internationale positie SOA onderzoek

Het team heeft een leidende internationale positie verworven op het gebied van onderzoek van SOA. Dit is gerealiseerd door het uitbouwen van een aantal kernkwaliteiten:

  1. Unieke brug tussen publieke gezondheid (GGD) - met grote soa-poli (>7000 patiënten per jaar) met systematische registratie – en innovatieve medische microbiologie met modernste moleculaire technieken om daarmee de soa bestrijding te optimaliseren,
  2. Methodologische diversiteit (o.a. klassiek epidemiologie, key population benadering, netwerkmethodologie, geografische informatie systemen, e-health aanpak, web-based respondent-driven sampling),
  3. Grote biobank met meer dan 100.000 monsters,
  4. Relatie met gedragswetenschappen (o.a. op gebied van stigma en intervention mapping strategieën) om binnen de soa bestrijding effectieve gedragsinterventies te realiseren.

Naar de toekomst zal de internationale positie verder worden voortgezet en versterkt. Daarbij zal meer aandacht komen voor internationale samenwerking en uitbreiding van het netwerk om daarmee kansen in toekomstige subsidie aanvragen te vergroten en de impact van de output van het onderzoek en daarmee de positie van de MUMC+/GGDZL tandem te versterken.

 

Teamleden

Christian Hoebe, MD PhD

Prof.dr. Christian Hoebe, MD is hoogleraar Sociale Geneeskunde, in het bijzonder Infectieziektebestrijding, aan de Universiteit Maastricht. Hij is voorzitter van de vakgroep Sociale Geneeskunde van de Universiteit Maastricht en staflid van de afdeling Medische Microbiologie van het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC+).

Daarnaast is hij hoofd van de afdeling Seksuele Gezondheid, Infectieziekten en Milieu bij de GGD Zuid Limburg. Zijn onderzoek wordt uitgevoerd binnen het Care and Public Health Research Institute (CAPHRI) binnen het onderzoeksprogramma Health Inequity and Societal Participation (HISP). Hij is voorzitter van ‘Living Lab Infectious Diseases and Public Health’. Hij heeft 25 jaar relevante werkervaring in de volksgezondheid, waaronder seksueel overdraagbare infecties, infectieziektebestrijding, reisgeneeskunde, vaccinologie en epidemiologie.

Hij is (co)auteur van ongeveer 200 wetenschappelijke internationale peer-reviewed publicaties. Hij is (mede)aanvrager van meer dan 50 subsidies met een totaalbedrag van meer dan €15.000.000. Zijn werk heeft een grote maatschappelijke impact met bijna 1000 mediaoptredens van zijn hand. Hij was hoofdonderzoeker en projectleider van verschillende grootschalige volksgezondheidsprojecten waar hij heeft bewezen over uitstekende analytische en organisatorische vaardigheden te beschikken.

Hij toont het vermogen om professionele geloofwaardigheid te verwerven en om vooruit te komen in een veranderende omgeving: om concepten en bewijzen aan te passen aan verschillende contexten, en om nieuwe manieren van werken te ontwikkelen en toe te passen.

Nicole Dukers-Muijrers, PhD

Dr. Nicole Dukers-Muijrers is senior epidemioloog infectieziekten. Nicole werkt sinds 1996 in de academische volksgezondheidszorg. Zij is programmaleider op het gebied van soa, hiv, chronische aandoeningen, epidemiologie, implementatieonderzoek, sociale netwerkanalyses, ziektepreventie, gedragsinterventies, gezondheidsbevordering.

Ze is academisch redacteur bij het open access tijdschrift BMC Infectious Diseases. Publicaties: https://scholar.google.com/citations?user=lApQ8t8AAAAJ&hl=nl

Ik moedig onderzoekers en zorgprofessionals aan om over de grenzen van hun vakgebied heen te kijken. Ik steun intersectoraal werk door wetenschappelijke modellen te integreren in volksgezondheid en klinische zorg, en transdisciplinaire wetenschap door methoden uit andere wetenschapsgebieden toe te passen, om innovatie in zowel wetenschap als praktijk te inspireren'.

Petra Wolffs, PhD

Inge van Loo, MD PhD

Dr. Inge van Loo is adviseur-microbioloog bij de afdeling medische microbiologie, Maastricht University Center. Haar vakgebied is virologie en infectieserologie. Ze werkt mee aan onderzoeksprojecten van de afdeling soa's en infectieziekten van de GGD.

Haar belangrijkste onderzoeksthema's zijn soa's, COVID-19 en de ontwikkeling en implementatie van nieuwe diagnostische methoden.

 

Lieke van Alphen, PhD

Ymke Evers, PhD

Dr. Ymke Evers is medewerker Beleid & Onderzoek bij de GGD Zuid-Limburg en verbonden aan de Universiteit Maastricht.

Haar onderzoek en projecten zijn gericht op seksuele gezondheid, epidemiologie, soa, hiv, drugsgebruik tijdens seks (chemseks), kwetsbare groepen, gezondheidsbevordering, maatschappelijke betrokkenheid, interventieontwikkeling, implementatie en evaluatie.

Ze coacht en begeleidt andere onderzoekers en is betrokken bij het datamanagement van het Centrum Seksuele Gezondheid. In haar werk, verbindt ze onderzoek, beleid en zorgpraktijk.  

Casper den Heijer, MD PhD

Dr. Casper den Heijer is werkzaam als arts infectieziektebestrijding bij de GGD Zuid-Limburg. Hij is verbonden aan de Universiteit Maastricht als onderzoeker voor de vakgroep Sociale Geneeskunde.

Zijn belangrijkste onderzoeksthema's zijn hepatitis B en C, Covid-19 en antibioticaresistentie.

 

Anne-Marie Niekamp, MD PhD-student

Brian van der Veer, PhD

Dr. Brian van der Veer is onderzoeker en bioinformaticus bij het Maastrichts Universitair Medisch Centrum (MUMC+). Zijn onderzoek richt zich op surveillance en antimicrobiële resistentie van N. gonorrhoeae, commensale Neisseria species, en SARS-CoV-2.

Hij begeleidt andere onderzoekers bij het analyseren van Next-Generation Sequencing data van Illumina of Nanopore platforms. Ook is hij betrokken bij het datamanagement van de afdeling Medische Microbiologie van het MUMC+.

Anne Dirks, MD PhD

Charlotte Peters, PhD-student

Charlotte Peters is een junior onderzoeker en PhD-student. Haar onderzoek richt zich op het bereiken van thuiswerkende vrouwelijke en mannelijke sekswerkers die seks hebben met mannen met preventieve seksuele gezondheidszorg.

Daarnaast wil zij de toegankelijkheid van de preventieve seksuele gezondheidszorg voor de thuiswerkende sekswerkers verbeteren. Ze gebruikt voornamelijk kwalitatieve onderzoeksmethoden (zoals interviews).

 

Hanneke Goense, PhD-student

Hanneke Goense is junior onderzoeker en PhD-student. Ze werkt aan een onderzoeks- en gezondheidszorgproject genaamd Limburg4Zero.

Dit omvat een integrale en regionale complete zorgaanpak om het aantal HIV en andere seksueel overdraagbare aandoeningen te verminderen door inzet van thuisafname testen onder mannen die seks hebben met mannen in Limburg, Nederland.

 

Kiki op den Camp

Kiki op den Camp is medewerker Beleid & Onderzoek bij de GGD Zuid-Limburg.

Haar onderzoek en projecten richten zich vooral op de seksuele gezondheid van jongeren, met aandacht voor soa, hiv, kwetsbare groepen, gezondheidsbevordering, interventieontwikkeling, implementatie en evaluatie. Ze legt in haar werk de verbinding tussen onderzoek, beleid en praktijk.

 

Mayk Luchessi

Mayk Lucchesi is als onderzoekstechnicus werkzaam op de afdeling medische microbiologie in Maastricht (MUMC+).

Met zijn kennis, kunde en ervaring in en rondom het laboratorium ondersteunt hij het STI-team bij verschillende onderzoeksthema's.




 

Contact?

Contact?

Prof.dr. Christian J.P.A. Hoebe, arts-epidemioloog M&G, infectieziektebestrijding

Hoofd afdeling Seksuele Gezondheid, Infectieziekten en Milieu

christian.hoebe@ggdzl.nl