U bevindt zich op:Burgers Seksuele gezondheid  Limburg4Zero

Limburg4Zero: vraag hier online de thuistestkit aan

Thuistest aanvragen?

Ben je een man, die (ook) wel eens seks heeft met mannen? Woon je in de provincie Limburg? Dan kun je hier een gratis thuistestkit aanvragen! Hiermee check je jezelf op infecties die je kan oplopen via seks.

Thuistesten is een makkelijke manier om je te laten testen. Met deze betrouwbare thuistestkit test je op soa’s zoals chlamydia, gonorroe, syfilis en hiv. In de kit zit testmateriaal om zelf te gebruiken. Je stuurt het materiaal op naar de GGD en ontvangt daarna je resultaten. Vraag de thuistestkit aan als je van plan bent deze binnen korte termijn te gebruiken. Bij voorkeur binnen één week.

De thuistestkit is onderdeel van de GGD zorg-op-afstand, daarom vraagt de GGD je om de aanmelding volledig in te vullen. De aanmelding hoort bij de GGD zorg en alle informatie valt onder het privacyreglement van de soa-poli.

Wie kan een thuistestkit aanvragen?

Wie kan een thuistestkit aanvragen?

Wil je een thuistestkit aanvragen? Je kan een thuistestkit via Limburg4Zero als je:

 • in de provincie Limburg woont
 • als man (ooit) seks hebt of hebt gehad met mannen
 • als transgender (ooit) seks hebt of hebt gehad met mannen

Indien je hiv positief bent kun je op dit moment nog niet via een thuistest worden getest. Dit geldt ook voor PrEP gebruikers. Je kunt wel een afspraak maken bij de GGD voor gratis soa-testen.

Indien je ooit syfilis hebt gehad zul je na afloop van het uitvoeren van de thuis-afname testen worden uitgenodigd voor een consult op de GGD.
Met de thuis-afname test voor syfilis kunnen we helaas geen onderscheid maken tussen een behandelde syfilis infectie of een nieuwe syfilis infectie. Daarom zul je voor nader onderzoek worden uitgenodigd. Je kunt ook meteen een afspraak maken bij jouw GGD.


 

Wanneer testen?

Wanneer testen?

Een soa test is betrouwbaar als je de test afneemt na afloop van de window-fase. 
Met window-fase bedoelen we de tijd die verstrijkt tussen het moment van besmetting (het onveilige sekscontact) en het kunnen aantonen van de besmetting met een laboratorium test.

Doe je een soa test na de window-fase dan kan met zekerheid worden vastgesteld of je een besmetting hebt opgelopen of niet. 

 Infectieziekte

 Window-fase (betrouwbaar afnemen na deze periode)

Chlamydia14 dagen
Gonorroe14 dagen
Syfilis   3 maanden
Hepatitis B3 maanden
HIV **3 maanden

**Let op! Ben je gewaarschuwd voor hiv? Neem dan direct contact op. Zie ook PEP-behandeling

Hoe werkt de thuistestkit?

Als je de vragenlijst online hebt ingevuld, zal de thuistestkit naar het opgegeven adres verstuurd worden. Dit kan 1 tot maximaal 3 werkdagen duren. De thuistestkit wordt in een anonieme verpakking geleverd en past door de brievenbus. Je hoeft er dus niet voor thuis te blijven!

Lees de instructies goed door voordat je begint met de testen of bekijk hier de instructie video. Het maakt niet uit in welke volgorde je de testen afneemt, als je ze maar één voor één afneemt.

Klik hier om de informatiebrief die je bij het pakket ontvangt te lezen.

In het pakket zitten de volgende testen:

Zitten niet alle testen in de verpakking, is de verpakking beschadigd of zijn er andere vragen over de inhoud van het pakket?

 Stuur een e-mail naar: limburg4zero@ggdzl.nl.

 Bel met het algemene nummer van de soa-poli van jouw GGD.

Veel gestelde vragen en antwoorden

Welke soa's worden er getest?

In de thuistestkit zitten meerdere testen, deze testen op:

 • Chlamydia (oraal, genitaal, anaal)
 • Gonorroe (oraal, genitaal, anaal)
 • Syfilis
 • HIV

Wil je ook voor andere SOA getest worden, zoals Hepatitis B of C? Maak dan een afspraak voor een gratis SOA-test bij jouw GGD.

Wanneer moet ik de test opsturen?

We raden je aan om de testen op te sturen op dezelfde dag dat je de testen gedaan hebt. De afgenomen testen zijn namelijk beperkt houdbaar.

Testen gedaan? Stuur deze dezelfde dag nog op! Test bij voorkeur van maandag tot en met woensdag. 

Liever niet aan het begin van het weekend of op een feestdag. Het pakketje is dan langer onderweg naar ons, waardoor de kwaliteit van de afgenomen testen achteruitgaat.
Neem de testen af binnen een week na het ontvangen van de thuistestkit. Na ongeveer 8 dagen sturen we een herinnering als we geen materiaal retour hebben ontvangen.

Waar moet ik aan denken als ik het materiaal terugstuur?

Heb je alle testen gedaan? Heb je ze in de safetybag gedaan en deze zak gesloten?

Vergeet niet de datum in te vullen

Vul de datum in op de sticker aan de binnenkant van de doos. Vul de datum in waarop je de testen hebt afgenomen. Bij voorbeeld: heb je de testen gisteren afgenomen en stuur je deze vandaag op? Vul de datum van gisteren in.

Doe de safetybag in het doosje

Op het doosje staat een antwoordnummer zodat het doosje weer bij ons terechtkomt. Is het doosje een beetje ingescheurd? Plak dan het doosje dicht met plakband. Zorg dat het antwoordnummer goed zichtbaar blijft. Stuur het doosje op door het in de brievenbus te doen, bijvoorbeeld een oranje PostNL brievenbus bij jou in de buurt. Een postzegel is niet nodig!

Bewaar je de informatiebrief!

Op de informatiebrief staat namelijk een sticker met een code vermeld waarmee wij jouw afgenomen testen kunnen herleiden. Als jij met ons contact opneemt voor inhoudelijke vragen  ons contact opneemt voor inhoudelijke vragen wordt er gevraagd naar deze persoonlijke code.

Wanneer krijg ik mijn uitslag?

Je ontvangt je uitslagen binnen 3 weken. 

 • Zijn al je uitslagen goed? Dan ontvang je van ons bericht via SMS, e-mail of telefoon. Je kunt bij aanmelding aangeven wat jouw voorkeur heeft. 
 • Wanneer je een SOA blijkt te hebben, neemt de GGD altijd telefonisch contact met je op. In overleg met jou wordt er een afspraak gemaakt bij de GGD voor verdere uitleg en je behandeling.

Vaak is een SOA goed te behandelen. Voor chlamydia, gonorroe en syfilis krijg je antibiotica en zijn je klachten meestal snel over. 

Krijg je een goede behandeling? Dan kun je HIV niet doorgeven aan anderen. Je kunt wel medicijnen krijgen die ervoor zorgen dat je geen klachten krijgt door HIV. Van HIV kun je niet genezen. Op www.soaaids.nl lees je per SOA welke behandeling je kunt krijgen.

Heb je na 3 weken nog geen uitslag gekregen?

Neem contact op met het callcenter van de SOA-poli van jouw GGD. Houd jouw persoonlijke code bij de hand als je spreekt met een medewerker, hiernaar kan worden gevraagd. 

Wat is Limburg4Zero?

Wat is Limburg4Zero?

Kijk hier voor uitgebreide informatie over Limburg4Zero. 

Wist je dat?

 • Er in Nederland nog zo’n 1730 mensen zijn met een HIV besmetting die dat niet weten?
 • Dit naar schatting 50 tot 150 mensen zijn in Limburg?
 • Het merendeel van de nieuwe hiv infecties worden gevonden onder mannen die seks hebben met mannen?
 • Limburg4Zero streeft naar 0 nieuwe hiv infecties in Limburg?

Hoe gaan we dat bereiken, Limburg naar 0 nieuwe hiv-infecties?

Door regelmatig op hiv te testen ben je goed op de hoogte van jouw status.
Als je op tijd weet dat je hiv hebt, kun je goed behandeld worden en kun je hiv ook niet meer doorgeven aan anderen.

De GGD ’en in Limburg willen door thuis-afname testen een makkelijke manier van testen aanbieden. Het is voor jou een manier voor om thuis, in je eigen omgeving en wanneer jij wilt te kunnen testen op HIV en SOA. Het enige dat je hoeft te doen is online de test aan te vragen en je kunt starten met thuistesten.

Contact informatie

Heb je vragen over de thuis-afname testen?

limburg4zero@ggdzl.nl

Staat jouw vraag hier niet tussen of heb je andere vragen? Neem contact op met de soa-poli van jouw GGD:

GGD Zuid Limburg: T 088-880 50 72 (ma t/m vrij van 08.00 - 12.15 uur; maandag en woensdag 13.30 - 16.30 uur)

GGD Limburg Noord: T 088 - 119 1200 - keuze 4 (ma t/m vrij van 09.00 - 12.30 uur)

Privacy

Om deze taken zo goed mogelijk uit te kunnen voeren, kan het zijn dat wij persoonlijke gegevens van u nodig hebben, bijvoorbeeld naam, adres, woonplaats en telefoonnummer. Deze gegevens bewaren we in een (elektronisch) dossier, samen met andere informatie die de GGD van u heeft. Alleen de betrokken hulpverleners hebben toegang tot dit dossier. Zij gaan daar zorgvuldig mee om en zijn gebonden aan geheimhouding.

De GGD zal nooit zonder uw toestemming informatie zoals testen, uitslagen, behandeling etc. delen met derden (zoals huisarts of zorgverzekering). Testen en eventuele behandeling zijn gratis.