U bevindt zich op:BurgersSeksuele gezondheidLimburg4Zero

Limburg4Zero:

Vraag hier online de thuistestkit aan

Ben je een man, die (ook) wel eens seks heeft met mannen? Woon je in de provincie Limburg? Dan kun je hier een gratis thuistestkit aanvragen. Hiermee check je jezelf op infecties die je kan oplopen via seks.

Deze thuistest word je aangeboden door de Centra Seksuele Gezondheid in Limburg. Je kunt hiermee vertrouwd en discreet testen op soa en hiv, in het comfort van je eigen omgeving. Toch liever een test doen op een van onze locaties? Klik hier om een afspraak te maken.

Thuistest soa's en hiv aanvragen.

Wie kan een thuistestkit aanvragen?

Wie kan een thuistestkit aanvragen?

Wil je een thuistestkit aanvragen? Je kan een thuistestkit via Limburg4Zero als je:

  • in de provincie Limburg woont
  • als man (ooit) seks hebt of hebt gehad met mannen
  • als transgender (ooit) seks hebt of hebt gehad met mannen

Indien je hiv positief bent kun je op dit moment nog niet via een thuistest worden getest. Dit geldt ook voor PrEP gebruikers. Je kunt wel een afspraak maken bij de GGD voor gratis soa-testen.

Indien je ooit syfilis hebt gehad zul je na afloop van het uitvoeren van de thuis-afname testen worden uitgenodigd voor een consult op de GGD.
Met de thuis-afname test voor syfilis kunnen we helaas geen onderscheid maken tussen een behandelde syfilis infectie of een nieuwe syfilis infectie. Daarom zul je voor nader onderzoek worden uitgenodigd. Je kunt ook meteen een afspraak maken bij jouw GGD.

Voor meer info over Limburg4Zero Klik hier

Veel gestelde vragen en antwoorden

Wanneer testen?

Een soa test is betrouwbaar als je de test afneemt na afloop van de window-fase. 
Met window-fase bedoelen we de tijd die verstrijkt tussen het moment van besmetting (het onveilige sekscontact) en het kunnen aantonen van de besmetting met een laboratorium test.

Doe je een soa test na de window-fase dan kan met zekerheid worden vastgesteld of je een besmetting hebt opgelopen of niet. 

 Infectieziekte

 Window-fase (betrouwbaar afnemen na deze periode)

Chlamydia14 dagen
Gonorroe14 dagen
Syfilis   3 maanden
Hepatitis B3 maanden
HIV **3 maanden

**Let op! Ben je gewaarschuwd voor hiv? Neem dan direct contact op. Zie ook PEP-behandeling

Hoe vaak kan ik per jaar testen?

We kunnen je via de GGD 1 keer per jaar een controle aanbieden. Ook niet meer dan 1 keer per jaar.

Als je klachten hebt, gewaarschuwd bent voor een soa of condoomfalen hebt gehad is het belangrijk dat je een (extra) SOA test doet. Neem hiervoor contact op met de GGD,  ook als je al 1 keer een controle hebt gehad.

Als je een pakket via Limburg4zero aanvraagt gaat dit via dezelfde poli van GGD als waar je voor je SOA testen komt.
Ook hier geldt dus dat je niet meer dan 1 keer per jaar een pakket kan aanvragen. Mocht je je controle al op de poli hebben gehad dan kun je geen pakket meer aanvragen.

Je kunt een pakket niet alvast voor de toekomst bestellen. Als je een pakket aanvraagt is het de bedoeling dat je deze binnen 2 weken retour stuurt.

Welke soa's worden er getest?

In de thuistestkit zitten meerdere testen, deze testen op:

  • Chlamydia (oraal, genitaal, anaal)
  • Gonorroe (oraal, genitaal, anaal)
  • Syfilis
  • HIV

Wil je ook voor andere SOA getest worden, zoals Hepatitis B of C? Maak dan een afspraak voor een gratis SOA-test bij jouw GGD.

Wanneer moet ik de test opsturen?

We raden je aan om de testen op te sturen op dezelfde dag dat je de testen gedaan hebt. De afgenomen testen zijn namelijk beperkt houdbaar.

Testen gedaan? Stuur deze dezelfde dag nog op! Test bij voorkeur van maandag tot en met woensdag. 

Liever niet aan het begin van het weekend of op een feestdag. Het pakketje is dan langer onderweg naar ons, waardoor de kwaliteit van de afgenomen testen achteruitgaat.
Neem de testen af binnen een week na het ontvangen van de thuistestkit. Na ongeveer 8 dagen sturen we een herinnering als we geen materiaal retour hebben ontvangen.

Waar moet ik aan denken als ik het materiaal terugstuur?

Heb je alle testen gedaan? Heb je ze in de safetybag gedaan en deze zak gesloten?

Vergeet niet de datum in te vullen

Vul de datum in op de sticker aan de binnenkant van de doos. Vul de datum in waarop je de testen hebt afgenomen. Bij voorbeeld: heb je de testen gisteren afgenomen en stuur je deze vandaag op? Vul de datum van gisteren in.

Doe de safetybag in het doosje

Op het doosje staat een antwoordnummer zodat het doosje weer bij ons terechtkomt. Is het doosje een beetje ingescheurd? Plak dan het doosje dicht met plakband. Zorg dat het antwoordnummer goed zichtbaar blijft. Stuur het doosje op door het in de brievenbus te doen, bijvoorbeeld een oranje PostNL brievenbus bij jou in de buurt. Een postzegel is niet nodig!

Bewaar je de informatiebrief!

Op de informatiebrief staat namelijk een sticker met een code vermeld waarmee wij jouw afgenomen testen kunnen herleiden. Als jij met ons contact opneemt voor inhoudelijke vragen wordt er gevraagd naar deze persoonlijke code.

Wanneer krijg ik mijn uitslag?

Je ontvangt je uitslagen binnen 3 weken. 

  • Zijn al je uitslagen goed? Dan ontvang je van ons bericht via SMS, e-mail of telefoon. Je kunt bij aanmelding aangeven wat jouw voorkeur heeft. 
  • Wanneer je een SOA blijkt te hebben, neemt de GGD altijd telefonisch contact met je op. In overleg met jou wordt er een afspraak gemaakt bij de GGD voor verdere uitleg en je behandeling.

Vaak is een SOA goed te behandelen. Voor chlamydia, gonorroe en syfilis krijg je antibiotica en zijn je klachten meestal snel over. 

Krijg je een goede behandeling? Dan kun je HIV niet doorgeven aan anderen. Je kunt wel medicijnen krijgen die ervoor zorgen dat je geen klachten krijgt door HIV. Van HIV kun je niet genezen. Op www.soaaids.nl lees je per SOA welke behandeling je kunt krijgen.

Heb je na 3 weken nog geen uitslag gekregen?

Neem contact op met het callcenter van Centrum Seksuele Gezondheid van jouw GGD. Houd jouw persoonlijke code bij de hand als je spreekt met een medewerker, hiernaar kan worden gevraagd. 

Lees hier hoe de thuistestkit werkt. Klik hier

Vragen over de thuistest? Klik hier

Privacy verklaring. Klik hier