Wat is de tijgermug?

Er komen in Nederland verschillende soorten muggen voor. De tijgermug (Aedes albopictus) komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. Zij kan daar ziekten als dengue (knokkelkoorts) en chikungunya verspreiden.

Via internationaal vervoer heeft de tijgermug zich de afgelopen jaren verspreid over meerdere delen van de wereld. Ook in Europa en Nederland is de tijgermug gezien. De kans is zeer klein dat de tijgermuggen in Nederland virussen overdragen op mensen. 

Komt de tijgermug voor in Nederland?

Komt de tijgermug voor in Nederland?

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt in de gaten of de tijgermug in Nederland voorkomt. Op dit moment komen de muggen, eieren of larven soms mee bij de import van bamboe of tweedehands banden. Als de tijgermug gevonden wordt, dan worden de muggen op die locatie bestreden en uitgeroeid. Deze maatregelen worden uit voorzorg genomen om te voorkomen dat de tijgermug in Nederland blijft.

Wat kan ik zelf doen om verspreiding van de tijgermug te voorkomen?

Wat kan ik zelf doen om verspreiding van de tijgermug te voorkomen?

  • Bewaar potten, vazen en gieters binnen of zet ze op de kop. Zo kan er geen regenwater in blijven staan.
  • Zorg dat dakgoten van tuinhuisjes goed doorlopen. Verwijder het bladafval uit de dakgoten.
  • Ververs minstens eenmaal per week het water in vogelbadjes en drinkbakken. Maak de bakken goed schoon voordat u ze opnieuw vult. Zo verwijdert u eitjes die er misschien in zitten.
  • Dek regentonnen mug dicht af. Dit kan bijvoorbeeld door horrengaas over de openingen te spannen.
  • Maak regentonnen en gieters goed schoon, vooral aan de binnenkant. Zo verwijdert u eitjes die er misschien in zitten.

Waar vind ik meer informatie over de tijgermug?

Waar vind ik meer informatie over de tijgermug?

Publieksinformatie over de Aziatische tijgermug (Aedes albopictus) is te vinden op de pagina https://www.rivm.nl/veelgestelde-vragen-over-aziatische-tijgermug.