U bevindt zich op:BurgersInfectieziekten en hygiëneBestrijding infectieziektenVaccinaties tegen infectieziekten

Vaccinaties tegen infectieziekten

Door de overheid worden een aantal vaccinaties in Nederland gratis aangeboden: dit zijn de vaccinaties voor kinderen tot 18 jaar in het rijksvaccinatieprogramma, vaccinaties van zwangeren tegen kinkhoest en de griepprik voor risicogroepen. Daarnaast bestaan er nog meer vaccinaties. Deze kunnen, afhankelijk van uw persoonlijke omstandigheden, op maat worden ingezet. Een voorbeeld hiervan is de vaccinatie tegen waterpokken of gordelroos.

Vaccinaties op maat

Andere voorbeelden van vaccinaties op maat zijn: volwassenen of kinderen die zich buiten het rijksvaccinatieprogramma willen laten vaccineren tegen meningokokken of humaan papillomavirus (HPV), reisvaccinaties, vaccinaties op latere leeftijd bij mensen die als kind niet gevaccineerd zijn.

Op de website van het RIVM vindt u een actueel overzicht van alle vaccinaties die wél aanbevolen worden voor bepaalde groepen mensen, maar op dit moment nog niet door een landelijk programma aangeboden worden. 

Al deze vaccinaties op maat worden op dit moment niet vergoed, maar kunnen wel gezondheidswinst opleveren. U kunt ze op eigen kosten krijgen. Of dit in uw situatie een goed idee is, vraagt om maatwerk. Overleg hierover met uw (huis)arts of met een arts of verpleegkundige van de unit infectieziektebestrijding van de GGD.

Bel of mail ons Contact