U bevindt zich op:ProfessionalsProjecten en onderzoeken Limburg 4 zero

Limburg 4 zero

In Nederland zijn 2600 HIV positieve mensen nog steeds niet op de hoogte van hun HIV status, waaronder mannen die seks hebben met mannen (MSM).  

Het project ‘Limburg 4 Zero’ richt zich op het verminderen van dit aantal door testen, omdat dit een effectieve manier is om de transmissie-keten te doorbreken. Dit is vooral effectief als testen wordt gecombineerd met SOA counseling, PrEP zorg en vroege behandeling. De Limburgse integrale aanpak is een nieuwe manier om het testen op HIV te bevorderen: via thuis-afname testen die je krijgt van een vriend, het zogenaamde ‘peer-testen’. Het uiteindelijk doel is nul nieuwe HIV infecties in Limburg!

Samenwerkingspartners

GGD Zuid Limburg is kartrekker van dit project. Ze werkt daarin samen met Limburgse zorgprofessionals, universiteiten en maatschappelijke organisaties, zoals het COC. Het is belangrijk om HIV testen te stimuleren  en tegelijkertijd ook complete zorg aan te bieden voor een goede seksuele gezondheid. Daarbij horen ook thuis-afname testen voor SOA, indien nodig SOA behandeling en verwijzing naar een HIV polikliniek en als dat gewenst is: counseling (zoals voor chemsex) en PrEP. 

Meer over het project

Het project is een praktijkproject maar wordt volgens huidige wetenschappelijke methodes en een systematische aanpak ontwikkeld, geïmplementeerd en geëvalueerd, zodat de resultaten wetenschappelijk onderbouwd zullen zijn. Vertegenwoordigers van de doelgroep (MSM) zijn betrokken bij de coproductie van interventie, implementatie en evaluatie. De resultaten en het uiteindelijk product sluiten daardoor zo goed mogelijk aan op de behoeften van de doelgroep. 
Het project is voor en door MSM. Mannen die seks hebben met mannen helpen zelf mee om de mensen met HIV die dit zelf nog niet weten, te bereiken. Succesvolle elementen van deze aanpak worden opgenomen in de Limburgse reguliere HIV/SOA zorg en gedeeld met de andere zorgverleners in het land. Dit alles voor duurzame zorg in de toekomst.

Wist je dat?

  • Er in Nederland nog zo'n 1730 mensen zijn met een HIV besmetting die dat niet weten? 
  • Dit naar schatting 50 tot 150 mensen zijn in Limburg?
  • Het merendeel van de nieuwe HIV infecties worden gevonden onder mannen die seks hebben met mannen?
  • Limburg4Zero streeft naar 0 nieuwe HIV infecties in Limburg?

Hoe gaan we dat bereiken, Limburg naar 0 nieuwe HIV-infecties?

Door regelmatig op HIV te testen ben je goed op de hoogte van jou status. Als je op tijd weet dat je HIV hebt, kun je goed behandeld worden en kun je HIV ook niet meer doorgeven aan anderen. 

De GGD'en in Limburg willen door thuis-afname testen een makkelijke manier van testen aanbieden. Het is voor jou een manier voor om thuis, in je eigen omgeving en wanneer je wilt te kunnen testen op HIV en SOA. Het enige dat je hoeft te doen is online de test aan te vragen en je kunt starten met thuistesten. 

Het project “Limburg4Zero” is onderdeel van het landelijk initiatief genaamd “Nederland naar 0”.  Dit project is gefinancierd door het Aidsfonds.

Als u tot de doelgroep behoort en u wilt meer weten over de thuistestkit ga dan naar www.limburg4zero.nl.