U bevindt zich op:ProfessionalsProjecten en onderzoeken Limburg 4 zero

Limburg 4 zero

In Nederland zijn 2600 HIV positieve mensen nog steeds niet op de hoogte van hun HIV status, waaronder mannen die seks hebben met mannen (MSM).  

Het project ‘Limburg 4 Zero’ richt zich op het verminderen van dit aantal door testen, omdat dit een effectieve manier is om de transmissie-keten te doorbreken. Dit is vooral effectief als testen wordt gecombineerd met SOA counseling, PrEP zorg en vroege behandeling. De Limburgse integrale aanpak is een nieuwe manier om het testen op HIV te bevorderen: via thuis-afname testen die je krijgt van een vriend, het zogenaamde ‘peer-testen’. Het uiteindelijk doel is nul nieuwe HIV infecties in Limburg!

Samenwerkingspartners

GGD Zuid Limburg is kartrekker van dit project. Ze werkt daarin samen met Limburgse zorgprofessionals, universiteiten en maatschappelijke organisaties, zoals het COC. Het is belangrijk om HIV testen te stimuleren  en tegelijkertijd ook complete zorg aan te bieden voor een goede seksuele gezondheid. Daarbij horen ook thuis-afname testen voor SOA, indien nodig SOA behandeling en verwijzing naar een HIV polikliniek en als dat gewenst is: counseling (zoals voor chemsex) en PrEP. 

Meer over het project

Het project is een praktijkproject maar wordt volgens huidige wetenschappelijke methodes en een systematische aanpak ontwikkeld, geïmplementeerd en geëvalueerd, zodat de resultaten wetenschappelijk onderbouwd zullen zijn. Vertegenwoordigers van de doelgroep (MSM) zijn betrokken bij de coproductie van interventie, implementatie en evaluatie. De resultaten en het uiteindelijk product sluiten daardoor zo goed mogelijk aan op de behoeften van de doelgroep. 
Het project is voor en door MSM. Mannen die seks hebben met mannen helpen zelf mee om de mensen met HIV die dit zelf nog niet weten, te bereiken. Succesvolle elementen van deze aanpak worden opgenomen in de Limburgse reguliere HIV/SOA zorg en gedeeld met de andere zorgverleners in het land. Dit alles voor duurzame zorg in de toekomst.

Het project “Limburg4Zero” is onderdeel van het landelijk initiatief genaamd “Nederland naar 0”.  Dit project is gefinancierd door het Aidsfonds.

Als u tot de doelgroep behoort en u wilt meer weten over de thuistestkit ga dan naar www.limburg4zero.nl.