U bevindt zich op: Home / Over de GGD

Bewaken en bevorderen van de gezondheid van de Zuid-Limburgers

De GGD Zuid Limburg is de geneeskundige gezondheidsdienst van de 18 Zuid-Limburgse gemeenten. In opdracht van deze gemeenten bewaken en bevorderen we de gezondheid van al hun inwoners. Daarbij gaat onze speciale aandacht uit naar mensen in een kwetsbare positie, zoals jongeren, ouderen en mensen die op meerdere gebieden problemen hebben. We willen eraan bijdragen dat iedereen kan deelnemen aan de samenleving, dat de Zuid-Limburgse jeugd gezond opgroeit en dat de mensen zich veilig en prettig voelen in de wijk waarin ze wonen. Daarom staan we dicht bij de burgers, want alleen op die manier kunnen we erachter komen wat ze hiervoor nodig hebben.

Onze activiteiten in de regio

We bewaken de gezondheid en veiligheid van de Zuid-Limburgers op veel verschillende manieren: we vaccineren kinderen en houden hun ontwikkeling in de gaten, nemen maatregelen als er een uitbraak is van een infectieziekte en controleren de hygiëne en veiligheid van onder andere kinderdagverblijven en tattoo- en piercingstudio’s. We zijn er in dringende situaties (bijvoorbeeld als er met spoed een ambulance nodig is) én voor de langere termijn. Om gezondheidsproblemen te voorkomen testen we jongeren gratis op seksueel overdraagbare aandoeningen, adviseren we scholen over gezonde lucht in de klas en organiseren we samen met de Zuid-Limburgers activiteiten in de wijk om overgewicht of eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. Onze GHOR zorgt ervoor dat de zorgverleners in de regio goed voorbereid zijn op en soepel samenwerken tijdens crises en rampen. Het zijn maar een paar voorbeelden van onze vele activiteiten.

Verzamelen van kennis over gezondheid in Zuid-Limburg

Behalve met de praktijk van de publieke gezondheid houdt de GGD Zuid Limburg zich bezig met het verzamelen van kennis over gezondheid en het doen van onderzoek. Onze gegevens over de gezondheid van de Zuid-Limburgers stellen we onder andere beschikbaar aan de gemeenten, die we adviseren bij het maken van beleid. Via deze website houden we ook de burgers op de hoogte van actuele gezondheidskwesties en hoe daarmee om te gaan. Tot slot vinden we het belangrijk om de vele partijen die op het gebied van gezondheid, zorg en welzijn werkzaam zijn, bij elkaar te brengen en te ondersteunen in hun bijdrage aan een zo gezond mogelijk Zuid-Limburg.

Stuur door

Stuur deze informatie door

stuurartikeldoor

Data