U bevindt zich op:Over de GGDAfdelingenKennis & Innovatie

Kennis & Innovatie

Gemeenten helpen met het werken aan gezondheid

'De afdeling Kennis & Innovatie helpt de Zuid-Limburgse gemeenten met het werken aan gezondheid. Dat doen we op drie manieren: we voorzien de gemeenten van informatie, adviseren bij het maken van beleid en ondersteunen bij de implementatie daarvan.

De kans is groot dat u al eens één van onze gezondheidsenquêtes hebt ingevuld. Elke vier jaar nemen we die af onder de jongeren, volwassenen en ouderen in Zuid-Limburg. Deze enquêtes leveren enorm veel informatie op over onder andere overgewicht, roken en alcoholgebruik, maar bijvoorbeeld ook over het gebruik van zorg, depressie en eenzaamheid. Door deze gegevens te combineren met kennis die we op andere manieren vergaren, zoals via de Academische Werkplaats Publieke Gezondheid, kunnen we een goed beeld geven van de gezondheid en het welzijn van de inwoners van een gemeente. Daarmee helpen we de gemeenten om gericht gezondheidsbeleid te ontwikkelen: om die beslissingen te nemen die juist in die gemeenten of een bepaalde wijk kunnen helpen om de mensen gezonder te maken.

De gemeenten krijgen steeds meer wettelijke taken op het gebied van gezondheid, zorg en wonen en moeten ook nog eens fors bezuinigen. Onze adviseurs helpen hen bij deze lastige opgave, die vraagt om een nieuwe kijk op zorg en gezondheid. Op de voorgrond staat niet meer of iemand een ziekte of een handicap heeft. We zien mensen als individuen - al dan niet met een beperking - die in staat zijn om voor zichzelf te zorgen en zetten ons er samen met gemeenten en partnerorganisaties voor in om die zelfredzaamheid zo groot mogelijk te houden. Dat doen we onder andere door bij te dragen aan een fijne leefomgeving, een gezonde ontwikkeling van de jeugd en toegankelijke zorg. Daarbij staat u centraal. Want wie weet beter dan u wat u en uw gezin nodig hebben om zich veilig en gezond te voelen?'

Contact

Contact

Afdeling Kennis & Innovatie