
Arts Maatschappij en Gezondheid
Werken als jeugdarts, vertrouwensarts, forensisch arts, arts infectieziektebestrijding of als specialist arts M+G? Volg bij ons een van de opleidingen om te werken als arts in de sociale geneeskunde.
Brede blik op gezondheid
GGD Zuid-Limburg werkt voortdurend aan het groter maken van de groep gezonde mensen. Dit doen we op individueel- en collectief niveau. Als Arts M+G draag je hier dagelijks aan bij, vanuit je brede blik op gezondheid. Naast zorgverlener ben je vooral ook een verbinder, partner en adviseur. Niet het behandelen, maar juist preventie is het uitgangspunt. Je staat midden in de maatschappij en werkt veel samen met huisartsen, medisch specialisten, onderzoekers van AWPG Mosa, partners en gemeenten.

Opleiding tot arts M+G bestaat uit twee fases
Opleiding tot arts M+G bestaat uit twee fases
1e fase
De 1e fase van de opleiding volg je, afhankelijk van het profiel, bij opleidingsinstituut TNO of NSPOH. Deze fase is beroepsgericht en wordt afgesloten met een registratie in het register van de KNMG. Als GGD Zuid-Limburg bieden we de mogelijkheid tot het volgen van de opleiding tot de volgende profielregistraties:
2e fase
De 2e fase van de opleiding tot arts M+G is profieloverstijgend en volg je bij NSPOH of UPHO. Deze fase is gericht op beleid, management en wetenschappelijk onderzoek. Je doet tijdens de 2e fase altijd een wetenschappelijk onderzoek. De begeleiding hiervan vindt meestal plaats bij een Universitair Medisch Centrum. In Zuid-Limburg is dit meestal in samenwerking met de Universiteit van Maastricht. Na afronding van de 2e word je als medisch specialist geregistreerd in het BIG-register.
Een dag als arts M+G
Een dag als arts M+G
Jeugdarts
Jeugdartsen spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van kinderen. Wij richten ons zowel op individuen als op groepen. Je werkt hierbij samen met o.a. scholen, welzijnsorganisaties, huisartsen en gemeenten. Samen proberen wij de gezondheid van kinderen van 0 tot 18 jaar te beschermen, bewaken en bevorderen. Op een gemiddelde dag heb je gesprekken met ouders en kinderen/jeugdigen op een GGD-locatie of op een school. Casus verschillen per dag. Denk aan een huilbaby of juist een tiener met schoolverzuim. Soms is het meer medisch dan weer meer gedragsmatig of psychisch. Veel gaat goed met onze jeugd, maar daar waar nodig proberen we te signaleren en te adviseren.
Arts Infectieziektenbestrijding
Als arts infectieziektebestrijding richt je je op het voorkomen en bestrijden van infectieziekten. Je combineert inhoudelijke kennis met het maken van beleid. Bij elke melding van een infectieziekte bepaal je samen met je team (artsen, verpleegkundigen, doktersassistentes, deskundigen infectiepreventie, epidemiologen en secretariaat) welke stappen nodig zijn. Je achterhaalt de bron en zorgt dat de omgeving beschermd blijft. Iedere melding is anders en elke infectieziekte heeft zijn eigen uitdagingen.
Ons brede werkgebied levert ook een brede verscheidenheid aan casuïstiek op. De ene keer is het alleen nodig om voorlichting te geven, maar bij een uitbraak van bijvoorbeeld hepatitis A kan het nodig zijn een hele klas of school te vaccineren. Je hebt regelmatig contact met arts-microbiologen, huisartsen, andere medisch specialisten, maar ook met het RIVM en de NVWA. Je hebt een centrale rol binnen de regionale infectieziektebestrijding.
Bovendien heb je door korte lijnen met het MUMC+ de mogelijkheid om aanvullend een stage (bijvoorbeeld Medische Microbiologie) te doorlopen. Bij de GGD Zuid- Limburg beschikken we over veel expertise op onderzoek binnen de infectieziektebestrijding. Zo blijven we onze werkwijze continu evalueren en verbeteren. Door onze ligging, heb je ook regelmatig contact over infectieziekten met onze collega’s in België en Duitsland.
Vertrouwensarts
De vertrouwensarts adviseert, activeert en informeert (zorg) professionals bij signalen of vermoeden van huiselijk geweld, ouderen- en kindermishandeling. Als vertrouwensarts werk je intensief samen met ziekenhuizen, huisartsen, psychiaters en verslavingszorg. De vertrouwensarts kan daarnaast medisch professionals adviseren over juridische aspecten, zoals de omgang met het beroepsgeheim en het meldrecht. Intern, binnen Veilig Thuis, ben je als vertrouwensarts betrokken bij alle processen waarbij inbreng van medische expertise nodig is. Bijvoorbeeld wanneer sprake is van lichamelijke mishandeling (verrichten van Top Teen Onderzoek), seksueel misbruik, acuut of structureel onveilige situaties voor (ongeboren) kinderen of volwassenen, psychiatrische problematiek, verslavingsproblematiek of somatische aandoeningen.
Als vertrouwensarts ben jij dé expert die de medische problematiek vertaalt naar wat dit betekent voor de acute en structurele veiligheid. Ook specifieke vormen van kindermishandeling vallen onder het aandachtsgebied van de vertrouwensarts, zoals vrouwelijke genitale verminking en kindermishandeling door falsificatie. In de casuïstiek maakt de vertrouwensarts afwegingen met betrekking tot medische, ethische en juridische aspecten en hoe zwaar deze meewegen in het belang van de veiligheid van alle betrokkenen. Kortom een uitdagende en veelzijdige functie!
Arts Maatschappij + Gezondheid
Arts Maatschappij + Gezondheid
Als arts Maatschappij+Gezondheid (Arts M+G) bij GGD Zuid-Limburg sta je midden in de maatschappij. Je werkterrein is veelzijdig en breed. Je richt je niet alleen op het individu, maar ook op het collectief. Je bent naast (preventieve) zorgverlener vooral ook een verbinder, partner en adviseur. Je bent een spil in het GGD-netwerk en werkt o.a. samen met huisartsen, specialisten, gemeenten en partners binnen het sociale- en gezondheidsdomein. Je signaleert belangrijke risico’s voor de gezondheid van bevolkingsgroepen of de algemene volksgezondheid, geeft advies en voert interventies uit als dat nodig is. Je werkt op themaniveau samen met andere [profielen] artsen M+G binnen en buiten de GGD. Als Arts M+G/Jeugdgezondheid en Arts M+G/ Infectieziektebestrijding werk je bijvoorbeeld samen rondom het thema vaccinatie of antibioticaresistentie.
Onze GGD is intensief verbonden aan de Academische Werkplaats Publieke Gezondheid Mosa (AWPG Mosa) en aan de Universiteit van Maastricht. Kortom: als arts M+G heb je een veelzijdige en belangrijke baan met een grote maatschappelijke relevantie, waarbij geen enkele dag hetzelfde is.
De opleiding arts M+G
De opleiding arts M+G
De GGD Zuid-Limburg heeft een positief en stimulerend opleidingsklimaat met volop kansen voor flexibele professionals die zich willen ontwikkelen. Wij zijn een lerende organisatie en vinden het belangrijk de kennis binnen onze GGD te blijven ontwikkelen en te investeren in (toekomstige) professionals. Zo hebben we in ons opleidingsbeleid specifieke aandacht voor het vergroten van de sociaal-medische kennis en het ontwikkelen van specifieke professionele competenties.
Werken en leren
Binnen onze organisatie gaat werken en leren hand in hand. Leren gebeurt voornamelijk in de praktijk, waarbij opgedane theoretische kennis wordt toegepast tijdens de individuele klantcontacten. Ook krijg je opdrachten die aansluiten op situaties met ketenpartners of betrekking hebben op beleid of vernieuwingen binnen de specifieke profielen [JGZ, IZB, VT,M+G]. Jij kiest in afstemming met je praktijkopleider wat je wilt leren. Dus naast de algemene vereisten van de opleiding tot arts M+G is er ook mogelijkheid om je eigen accenten te leggen.
Omdat wij het belangrijk vinden dat onze AIOSSEN vooral ook van elkaar leren, faciliteren wij een actief intern en extern opleidingsnetwerk.
Intern o.a. in de vorm van een gezamenlijke kickoff bijeenkomst met alle aiossen en opleiders bij de start van je opleiding, 4 x per jaar een organisatie breed opleidingsoverleg voor alle AIOSSEN, opleiders, opleidingscoördinatoren en directie/management. Daarnaast zijn er diverse afstemmingsmomenten in verschillende gremia gedurende je opleiding.
Ook binnen de Academische Werkplaats Publieke Gezondheid Mosa (AWPG Mosa) zijn er verschillende scholings activiteiten voor onze AIOSSEN. Deze zijn gericht op onderzoek. Daarnaast organiseert ook het Consortium van Academische Werkplaatsen Publieke Gezondheid Infectieziekten (CAPI) scholings activiteiten zoals het CAPI Café en een jaarlijks symposium.
Erkende opleidingsinstelling
Erkende opleidingsinstelling
Wij zijn een door de RGS erkende opleidingsinstelling voor de profielen 1e fase Jeugdgezondheidszorg en Infectieziekte bestrijding, voor vrije richting Vertrouwensarts en voor de tweede fase arts M&G.
Voor het profiel Forensische geneeskunde en Medisch Milieukunde zijn we geen erkende opleidingsinstelling, maar werken we wel samen met andere regio’s. [Zeeland, Brabant, Limburg].
Geschoolde en ervaren opleiders
Wij beschikken over goed geschoolde en ervaren opleiders die ruim tijd en aandacht hebben voor de AIOS. Zowel gedurende de opleiding en na afloop van de opleiding wordt, samen met de AIOS, de opleidingsperiode geëvalueerd.
The Next Dokter
The Next Dokter
Heb jij het lef om NEXT LEVEL DOKTER te worden?
Als NEXT LEVEL DOKTER sta je midden in de samenleving. Je bent als arts actief buiten de muren van het ziekenhuis. Je komt ‘binnen’ bij mensen en beweegt je in hún omgeving. Op diverse momenten in hun leven kun je een belangrijke rol spelen. Daarbij kijk je naar de persoon in zijn totaliteit. Zo werk je samen met anderen aan de gezondheid van mensen en de samenleving.
Op nextleveldokter.nl vind je alles over artsenberoepen midden in de samenleving, de vervolgopleidingen en ontmoet je artsen die al als next level dokter werken. Een online test doen of sparren met next level coaches kan ook. Over de opleiding, het beroep of over de vervolgstappen in je carrière.
Kom in contact
Meer weten? Kom op een laagdrempelige manier in contact. Stuur een appje of maak kennis in een persoonlijk adviesgesprek met een NEXT LEVEL coach. Klik hier en kom in contact!
Meer weten?
Vragen over de opleiding M+G bij de GGD Zuid-Limburg of werken bij de GGD?
Neem contact op met onze Coördinator Opleiden & Ontwikkelen via:
Solliciteren
Wil jij solliciteren naar een opleidingsplek? Dat kan! Elk jaar zijn er twee sollicitatieperiodes. Zowel basisartsen als artsen met meerdere jaren werkervaring mogen solliciteren. Klik op de button: