U bevindt zich op:Over de GGDWerken bij de GGD Arts maatschappij en gezondheid

Arts Maatschappij en Gezondheid

De GGD Zuid Limburg werkt voortdurend aan het groter maken van de groep gezonde mensen. Dit doen we op individueel en collectief niveau. Als arts Maatschappij en Gezondheid draag je hier dagelijks vanuit je brede blik op gezondheid hieraan bij. Naast zorgverlener ben je vooral ook een verbinder, partner en adviseur. Je staat midden in de maatschappij en werkt veel samen met huisartsen, medisch specialisten, partners en gemeenten. Op deze pagina vind je alle informatie over de arts M+G en de mogelijkheden voor de opleidingsmogelijkheden.

Veelzijdige job

Als arts Maatschappij en Gezondheid bij de GGD Zuid Limburg sta je midden in de maatschappij. Je werkterrein is veelzijdig en breed. Van tuberculosebestrijding tot obesitas, van antibioticaresistentie tot lijkschouwing en van megastallen tot een gesprek over depressie met een puber. Een belangrijke gemeenschappelijke deler is dat artsen M+G niet in hokjes denken, maar verder kijken. Je richt je niet op het individu, maar op het collectief. Niet het behandelen, maar juist preventie is het uitgangspunt. Je hebt een brede blik op de maatschappij, geneeskunde en gezondheid. Zo zie je meer, kun je meer en beteken je meer.

Je bent naast (preventieve) zorgverlener vooral ook een verbinder, partner en adviseur. Je bent een spil in het GGD-netwerk en werkt o.a. samen met huisartsen, specialisten, gemeenten en partners binnen het sociale en gezondheidsdomein. Je signaleert belangrijke risico’s voor de gezondheid van bevolkingsgroepen of de algemene volksgezondheid, geeft advies en voert interventies uit als dat nodig is. Kortom: als arts M+G heb je een veelzijdige en belangrijke job met een grote maatschappelijke relevantie. Geen enkele dag is hetzelfde. 

Een dag als arts M+G

Een dag als arts M+G

Jeugdgezondheidszorg

Onze jeugdartsen spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van kinderen. Wij richten ons op individuen, maar vooral op groepen jongeren. Je werkt hierbij samen met scholen en welzijnsorganisaties, huisartsen en gemeenten. Samen proberen wij de gezondheid van kinderen van 0 tot 18 jaar te beschermen, bewaken en bevorderen. Op een gemiddelde dag heb je gesprekken met ouders en jeugdigen over zorgplannen. Je draait spreekuren op het consultatiebureau of op een school. En je spart met collega‘s: verpleegkundigen, artsen en gezondheidsbevorderaars over bijvoorbeeld gehoorschade of alcoholpreventie. Casus verschillen per dag. Soms een opvoedprobleem, dan weer een huilbaby, soms meer medisch dan weer meer gedragsmatig of psychiatrisch. Veel gaat goed met onze jeugd maar daar waar nodig proberen we te signaleren en bij te sturen.

Infectieziektenbestrijding

Onze artsen infectieziektebestrijding richten zich op het voorkomen en bestrijden van infectieziekten. Je combineert inhoudelijke kennis met het maken van beleid. Samen met de anderen van het team (artsen, verpleegkundigen, deskundigen infectiepreventie, onderzoekers en secretariaat) besluit je bij een infectieziektemelding wat nodig is om de bron van de besmetting te achterhalen en de omgeving te beschermen. Iedere melding is anders en elke infectieziekte heeft zijn eigen uitdagingen. Ons brede werkgebied levert ook een brede verscheidenheid aan casuïstiek op. De ene keer is het alleen nodig om voorlichting te geven, maar bij een uitbraak van bijvoorbeeld hepatitis A kan het nodig zijn een hele klas of school te vaccineren. Je hebt regelmatig contact met arts microbiologen, huisartsen, andere medisch specialisten, maar ook met de NVWA en het RIVM. Je hebt je een centrale rol binnen de regionale infectieziektebestrijding.

Opleiding arts M+G

Opleiding arts M+G

De GGD Zuid Limburg heeft een positief en stimulerend opleidingsklimaat met volop kansen voor flexibele professionals die zich willen ontwikkelen. Wij zijn een lerende organisatie en vinden het belangrijk de kennis binnen onze GGD te blijven ontwikkelen en te investeren in (toekomstige) professionals. Zo hebben we in ons opleidingsbeleid specifieke aandacht voor het vergroten van de sociaal-medische kennis en het ontwikkelen van specifieke professionele competenties. 

Werken en leren

Zowel bij de afdeling Jeugdgezondheidszorg (JGZ) en Infectieziektenbestrijding (IZB) gaat werken en leren hand in hand. Leren gebeurt voornamelijk in de praktijk, waarbij opgedane theoretische kennis wordt toegepast tijdens de individuele klantcontacten. Ook krijg je opdrachten die aansluiten op situaties met ketenpartners of betrekking hebben op beleid of vernieuwingen binnen de JGZ of IZB. Jij kiest in afstemming met je praktijkopleider wat je wilt leren. Dus naast de algemene vereisten van de opleiding tot arts M&G is er ook mogelijkheid om je eigen accenten te leggen.

Erkende opleidingsinstelling

Erkende opleidingsinstelling

Wij zijn een door de RGS erkende opleidingsinstelling voor de profielen Jeugdgezondheidszorg en Infectieziektenbestrijding en voor de tweede fase arts M&G. Voor het profiel Forensische geneeskunde zijn we geen erkende opleidingsinstelling, maar werken we wel samen met andere regio's. 

Geschoolde en ervaren opleiders

Wij beschikken over goed geschoolde en ervaren opleiders die ruim tijd en aandacht hebben voor de AIOS. Na afloop van de opleiding wordt, samen met de AIOS, de opleidingsperiode geëvalueerd. 

Meer weten?

Wil je meer weten over de opleiding tot arts maatschappij en gezondheid? Neem dan ook eens een kijkje op www.artsmg.nl of de website van de artsenfederatie KNMG.

Nieuwsgierig naar werken bij de GGD Zuid Limburg? Bekijk onze Werken bij pagina of stuur een e-mail met jouw vragen naar personeelszaken@ggdzl.nl. 

Solliciteren

Wil jij solliciteren naar een opleidingsplek? Dan kan! Elk jaar zijn er twee sollicitatieperiodes. Zowel basisartsen als artsen met meerdere jaren werkervaring mogen solliciteren. Solliciteren naar een opleidingsplek doe je via www.artsmg.nl/solliciteren