U bevindt zich op:ProfessionalsToezicht en inspectiePublieksevenementen

Publieksevenementen

Bij het organiseren van een publieksevenement dient er na te worden gegaan bij de gemeente of hiervoor een vergunning nodig is. Een evenementenvergunning kan aangevraagd worden via de EvenementAssistent.

Alle belangrijke partijen (bijvoorbeeld politie, brandweer, GHOR en Arriva) worden dan op de hoogte gebracht van het evenement en kunnen adviezen geven. De GGD geeft advies over hygiëne en infectiepreventie. De organisator moet zich houden aan de eisen in de vergunning en is verantwoordelijk voor het hygiënisch werken op het evenement.

Advisering hygiëne en infectiepreventie

De organisator van een evenement dient te voldoen aan de eisen zoals beschreven in het basisadvies hygiëne en infectiepreventie. Denk hierbij aan adviezen over het bereiden van voedsel, sanitaire voorzieningen of legionellapreventie. In de volgende gevallen dient de organisator aanvullende maatregelen te treffen:

Waarom hygiëne en infectiepreventieve maatregelen

Soms kan een ziekteverwekker (zoals een virus of bacterie) zorgen voor meerdere zieke mensen in een korte tijd, ook wel een 'uitbraak' genoemd. Bij evenementen is het mogelijk dat infectieziekten uitbreken. Dat kan komen doordat mensen elkaar rechtstreeks besmetten, maar het kan ook zijn dat bepaalde voorzieningen (zoals horeca, sanitair of de omgeving) de bron zijn van de uitbraak. Wanneer deze voorzieningen niet schoongemaakt worden en daarna ook nog naar andere evenementen gaan kunnen daar ook uitbraken ontstaan.

Tatoeëren of piercen

Als er getatoeëerd of gepiercet wordt op het evenement, moet een vrijstelling voor de vergunningplicht aanvraagt worden. Hiervoor moet minimaal twee maanden vooraf een aanvraag worden ingediend. Dat kan hier.

De GGD zal controleren of het evenement aan de voorwaarden voldoet en indien nodig specifieke afspraken maken.

Zie voor de voorwaarden voor tatoeëren en PMU de NEN-EN 17169 en de Toelichting op de norm en voor piercen de hygiënerichtlijn voor piercen

Adviezen voor bezoekers van een evenement Bekijk hier