U bevindt zich op:ProfessionalsProjecten en onderzoekenNieuwe testafname

Help jij onze seksuele gezondheidzorg te verbeteren?

Test deze nieuwe afname methode voor ons uit!

For English click here 

Sinds kort zet de GGD ook in op seksuele gezondheidszorg op afstand, zoals thuisafname soa- en hiv-testen voor mannen die (ook) wel eens seks hebben met mannen. Voor het testen op syfilis en hiv wordt er onder andere gevraagd om bloed af te nemen. Er zijn verschillende opties om thuis bloed af te nemen, zoals een vingerprik. Een andere methode is door middel van een zogenaamd vacuümsysteem. Dit is een apparaatje dat je op je bovenarm kunt plaatsen. Door de knop op het apparaatje in te drukken zal door middel van een prikje het buisje zich vanzelf vullen met bloed.

Wil jij deze nieuwe afname methode voor ons uittesten?

Het doel van dit onderzoek is om de gebruiksvriendelijkheid van dit apparaatje te testen. In de vragenlijst komen daarom vragen zoals: “Hoe prettig vind je de bloedafname met dit apparaatje?” en “Zou je dit apparaatje in de toekomst nog eens gebruiken?” 

Je hoeft je niet van te voren aan te melden. Als je bij ons op je afspraak komt, kun je aangeven dat je mee wilt doen.

Wat houdt meedoen in?

Wat houdt meedoen in?

Meedoen aan dit onderzoek betekent dat je het bloedafname apparaatje test en daarna een korte vragenlijst over de gebruiksvriendelijkheid invult. Na je afspraak zal een verpleegkundige je vragen of je wilt deelnemen. Dit kost je 15 tot 20 minuten.

De antwoorden op de vragenlijst worden alleen gebruikt voor onderzoeksdoeleinden. De antwoorden zijn niet zichtbaar voor de verpleegkundigen, doktersassistenten of artsen. De vragenlijstgegevens worden gekoppeld aan enkele gegevens uit het meest recente soa-consult op de GGD, zoals postcode, etniciteit, leeftijd en opleidingsniveau.

Wij willen benadrukken dat deelname géén invloed heeft op de zorg die je bij de GGD ontvangt. Je ontvangt de uitslagen van de reguliere soa-testen die zijn afgenomen in het consult voorafgaand aan dit onderzoek. Je krijgt geen uitslagen van de bloed wat afgenomen is met het nieuwe apparaatje.

Hoe gebruik je het apparaatje?

In deze video zie je stapsgewijs hoe je het apparaatje kunt gebruiken en het testmateriaal moet opsturen. 

Aanvullende informatie

Aanvullende informatie

De GGD ‘en in Limburg zetten momenteel thuisafnametesten voor soa- en hiv in voor mannen die (ook) wel eens seks hebben met mannen. Voor de uitvoer van de thuisafname-testen dienen er swabs afgenomen te worden op verschillende lichaamslocaties en afname van bloed door middel van een vingerprik. Voor het verzamelen van voldoende bloed met een vingerprik bestaan uitdagingen.

Er is een methode van bloedafname beschikbaar die met behulp van een lancet én een vacuümsysteem bloed kan verzamelen. Het apparaatje wordt op de bovenarm geplaatst. Eerder onderzoek geeft aan dat deze methode geschikt is voor zelfafname voor testen op anti-SARS-CoV-2-IGg antistoffen* en voorlopige resultaten uit de Verenigde Staten wijzen richting acceptatie en geschiktheid voor testen op syfilis, hiv en nierfunctie*. Hierdoor zou deze methode wellicht in de toekomst ook geschikt gemaakt kunnen worden voor PrEP-gebruikers.

Publicaties

*Hendelman T, Chaudhary A, LeClair AC, van Leuven K, Chee J, Fink SL, Welch EJ, Berthier E, Quist BA, Wald A, Wener MH, Hoofnagle AN, Morishima C. Self-collection of capillary blood using Tasso-SST devices for Anti-SARS-CoV-2 IgG antibody testing. PLoS One. 2021 Sep 2;16(9): e0255841.

*Cannon C, Malinski C, Golden M. (2021, 14-17 juli). P113 Acceptability and Preferences for Using a Novel Device to Self-Collect Blood Specimens for HIV Pre-Exposure Prophylaxis (PrEP) Laboratory Monitoring [Paperpresentatie]. STI&HIV World Congress 2021, the online edition from Amsterdam, the Netherlands. 

Heb je vragen?

Dan kun je die altijd mailen naar  limburg4zero@ggdzl.nl, of stel je vraag tijdens het spreekuur aan de verpleegkundige.