U bevindt zich op:BurgersVoorbereid op een rampAls de sirene gaat

Als de sirene gaat

 • Ga direct naar binnen.
 • Sluit ramen en deuren.
 • Luister naar de rampenzender.
  Regionaal: L1 radio.
  Nationaal: Nederland 1 of Radio 1.

L1 teletekst pagina 112: deze pagina is gereserveerd voor mededelingen van de overheid. De overheid kan u ook waarschuwen via geluidswagens of NL Alert.

Sirenealarm

Sirenealarm

De sirene is een hulpmiddel om u te waarschuwen voor een ramp. De sirenes worden elke eerste maandag van de maand om 12.00 uur getest. U weet dan: het is loos alarm. Als de sirene meerdere malen achter elkaar te horen is, dan gaat het om een alarmerende situatie. Er is dan echt iets aan de hand!

NL-Alert

NL-Alert

Met NL-Alert kan de overheid mensen in de directe omgeving van een noodsituatie met een tekstbericht op hun mobiele telefoon informeren. In het bericht staat wat er aan de hand is en wat u het beste kunt doen.

Actuele informatie bij een noodsituatie

Actuele informatie bij een noodsituatie

 • Regionaal
  Als de sirene gaat, krijgt de regionale radio de rol van officiële rampenzender. In Limburg is dat L1. Belangrijke informatie van de overheid wordt gegeven via L1 radio en/of L1 teletekstpagina 112. Via de rampenzender meldt de overheid wat er aan de hand is en welk gevaar er is. Bij een incident of noodsituatie in Zuid-Limburg geeft de Veiligheidsregio Zuid-Limburg via zijn eigen website actuele informatie.
 • Nationaal
  Bij een nationale ramp zijn Nederland 1 of Radio 1 de rampenzenders. Bij een incident of noodsituatie wordt via de nationale website www.crisis.nl actuele informatie gegeven.