Meningokokkenziekte

Meningokokkenziekte

Actuele informatie over vaccinaties tegen meningokokkenziekte

In februari krijgen jongeren weer een oproep voor de meningokokkenvaccinatie. De volgende groepen jongeren worden uitgenodigd:

  • jongeren geboren in 2001, 2002, 2003 en 2005
  • de resterende groep uit 2004 (geboren tussen 1-1-2004 en 30-4-2004)

Meer informatie

Wat is meningokokkenziekte?

Meningokokkenziekte is een verzamelnaam voor ziekten die worden veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Deze bacterie kan ernstige ziektebeelden geven, zoals bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking, en kan tot sterfte leiden. Hoewel de eerste verschijnselen mild zijn (grieperig gevoel), kan de ziekte snel verergeren met hoge koorts. Alarmsymptomen zijn nekstijfheid en onderhuidse bloedinkjes (paars/rode puntjes) of luierpijn bij heel jonge kinderen.  Er zijn verschillende typen meningokokken. In Nederland worden mensen vooral ziek van de typen B, C, W en Y.

Het totaal aantal gevallen van meningokokkenziekte is - mede dankzij vaccinatie- de laatste jaren afgenomen. Sinds 2002 werd vaccinatie tegen meningokokken C aangeboden in het Rijksvaccinatieprogramma. Dit werd in 2018 vervangen door het MenACWY vaccin dat bescherming biedt tegen 4 typen van meningokokken: A, C, W en Y.  Voor meningokokken B is eveneens een vaccinatie beschikbaar. Deze zit niet in het Rijksvaccinatieprogramma, maar is wel beschikbaar op eigen kosten.

Hoe kun je meningokokkenziekte krijgen?

Meningokokkenziekte is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Deze is van mens op mens overdraagbaar en bevindt zich gewoonlijk in de neusholte van gezonde mensen. Zij worden hier niet ziek van. De bacterie wordt via de lucht, door hoesten en niezen, of door zoenen van mens op mens overgedragen. Als deze bacterie in de bloedbaan of in het zenuwstelsel komt, kunnen mensen er wél ernstig ziek van worden. De reden dat dit bij sommige mensen gebeurt is niet geheel duidelijk. Gelukkig is de kans om ziek te worden heel klein.

Wie worden er gevaccineerd?

Het MenACWY-vaccin wordt via het Rijksvaccinatieprogramma aangeboden aan:

  • Kinderen van 14 maanden 
  • Jongeren in het jaar dat zij 14 worden. Zij ontvangen hierover een uitnodiging
Waarom worden peuters en 14-jarigen gevaccineerd?

Het is onmogelijk om alle kinderen, jongeren en ouderen te vaccineren. Daarom is besloten te starten met de peuters en tieners die 14 jaar worden.

Jongeren tussen 14 en 20 jaar vormen één van de groepen met een hogere kans op de ziekte. Hoewel de kans om ziek te worden ook bij hen heel klein is, spelen zij ook een rol bij de verspreiding van de bacterie. Zij bewegen zich in verschillende sociale groepen (school, sportclub, gezin) en kunnen zo makkelijker de bacterie oplopen en verspreiden. Door hen te vaccineren, beschermen we indirect de hele bevolking, omdat zij de bacterie niet kunnen verspreiden als zij gevaccineerd zijn.

Ik behoor niet tot de risicogroep, kan ik mijzelf of mijn kind laten vaccineren?

We willen benadrukken dat de kans om ziek te worden heel klein is. Wilt u toch uw kind en/of uzelf laten vaccineren, dan is een vaccinatie mogelijk. Maak hiervoor een afspraak bij uw huisarts of bij vaccinatiecentrum Ease Travel Clinic & Health Support.

088 - 004 91 49

Wanneer uw kind geen oproep heeft ontvangen is de vaccinatie niet gratis.

Heeft u nog vragen?

Bel dan de Unit Infectieziektebestrijding. Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 - 12.30 en van 13.00 - 16.30 uur.

088 - 8805070

Of chat met een jeugdarts of verpleegkundige

Meer informatie over meningokokken en de vaccinatie