GGroen

Gezond groen in de wijk; wat werkt?

‘Ruimte maken voor Gezondheid in de stad’ (RuimteGIDS) is een samenwerkingsverband in Zuid-Limburg. Binnen RuimteGIDS zijn partijen uit beleid, onderzoek en praktijk vertegenwoordigd. Door middel van onderzoek werd kennis over de gezonde stedelijke leefomgeving opgedaan. Deze kennis gaat onder andere over de thema’s ontmoeting, lichaamsbeweging en betrokkenheid van bewoners. Groen speelde hierin een belangrijke rol. Onderzoek laat zien dat veranderingen in de leefomgeving verschillende groepen in de samenleving anders kan beïnvloeden. Het is ook bekend dat de sociale omgeving een rol speelt in de relatie tussen de leefomgeving en gezondheid/gezondheidsgedrag. Daarnaast werd duidelijk dat het niet vanzelfsprekend is dat bestaande kennis over de gezonde leefomgeving wordt meegenomen in lokale plannen en beleid.

In het GGroen onderzoek worden deze belangrijke inzichten over de invloed van de leefomgeving op gezondheid in de praktijk van wijken verder onderzocht.

Ik doe mee!

Ben jij 18+ en woon je in Mariaberg of Wittevrouwenveld? Help ons en doe mee! Dit kan op 2 manieren:

1. Wandel mee!

Loop samen met een onderzoeker door de wijk en deel je ervaringen, verhalen en herinneringen. Je mag vertellen over hoe je het groen in de wijk ervaart en wat je belangrijk vindt! Heb je moeite met wandelen? Dan komen we graag naar je toe voor een interview.

Loop je  een uurtje mee? Meld je dan voor 1 november aan voor de wandelinterviews! Als dank krijg je een supermarkt bon t.w.v. €12,50. Scan de QR code of ga naar bit.ly/ggroen.

2. Laat het zien met foto’s!

Maak zelf foto’s van het groen in je wijk en deel die met ons.  We nodigen je uit om tijdens 3 sessies je foto’s met medebewoners te bespreken. Zo vinden we samen belangrijke groene thema’s voor je wijk.

Wil je foto’s maken en ze bespreken? En heb je in augustus/september tijd om 3 avonden samen te komen met je buurtgenoten? Meld je dan voor 14 augustus aan voor het foto’s maken via de QR code of ga naar bit.ly/ggroen! Als dank voor het meedoen krijg je een supermarkt bon van €25,00 per avond.

Bekijk onderstaande video voor informatie over Project GGroen en hoe jij kan deelnemen! 

Wie zijn wij?

GGroen is een project van de GGD Zuid Limburg in samenwerking met de Academische Werkplaats Publieke Gezondheid Mosa (AWPG Mosa) en de vakgroepen Department of Health, Ethics and Society en het Sustainability Institute van Maastricht University. Daarnaast zijn ook de gemeente Maastricht en andere Limburgse gemeentes partners van GGroen. Onderzoekers uit verschillende disciplines doen samen met bewoners onderzoek naar wat bewoners zelf belangrijk vinden voor een gezonde groene leefomgeving in de Maastrichtse wijken Mariaberg en Wittevrouwenveld.

Team GGroen

Dr. Nicole Dukers-Muijrers
Senior onderzoeker/Epidemioloog/Universitair Hoofddocent
Maastricht University/GGD Zuid Limburg

Prof. dr. Joop de Kraker
Professor of Sustainability Assessment
Maastricht University

Dr. Dorus Gevers
Universitair Docent
Maastricht University

Dr. Mare Knibbe
Assistent Professor/Onderzoeker
Maastricht University

Anouk Schmid
Senior beleidsmedewerker
Gemeente Maastricht

Lisanne Steijvers
Onderzoeker/Epidemioloog
Maastricht University/GGD Zuid Limburg/AWPG Mosa

Isabelle Maussen
Adviseur Mileu en Gezondheid
GGD Zuid Limburg

Lotte van Haarst
Junior Onderzoeker
GGD Zuid Limburg/AWPG Mosa

Max Liedekerken
Junior Onderzoeker
GGD Zuid Limburg/AWPG Mosa

Wat is ons doel?

Wat is ons doel?

Het doel van GGroen is waardevolle informatie verkrijgen van de mensen die het beste weten wat goed is voor hun wijk, de bewoners. We doen onderzoek naar hoe de groenvoorzieningen in de wijken gebruikt worden en hoe het, volgens de wijkbewoners zelf, kan worden verbeterd. Daarnaast wordt deze input gebruikt voor een onderzoek naar beleidsvoering in samenwerking met gemeentes.

Hoe werkt het onderzoek?

Hoe werkt het onderzoek?

Gedurende de zomer en het najaar  van 2024 zullen we op verschillende manieren onderzoek doen. We gebruiken twee methodes. Dat zijn wandelinterviews en de zogenaamde Photovoice methode.

Tijdens de wandelinterviews gaan we met buurtbewoners de wijk in om te luisteren naar hun ervaringen, verhalen en herinneringen. Tijdens deze wandelingen laten we bewoners zo vrij mogelijk vertellen over hoe ze het groen in de wijk ervaren.

De tweede methode is Photovoice. Hierbij zullen bewoners zelf foto’s maken van het groen in hun wijk, waarna tijdens enkele ontmoetingen met medebewoners zal worden gepraat over de foto’s. Aan de hand van deze discussies zullen terugkerende thema’s worden gevonden die van belang zijn voor de wijk.

Afhankelijk van de loop van het onderzoek is er een mogelijkheid dat er een derde methode wordt toegevoegd, een foto elicitatie. Bij de foto elicitatie methode laten de onderzoekers geselecteerde foto's uit de wijk aan de bewoners zien en gaan ze met hen in gesprek over wat zij van deze foto's vinden.

Voorwaarden voor vergoeding

Voorwaarden voor vergoeding

Om in aanmerking te komen voor een vergoeding in de vorm van een supermarkt bon, moeten deelnemers actief deelnemen aan het onderzoek volgens de onderstaande voorwaarden:

1. Actieve Deelname:

  • Voor de wandelinterviews: De deelnemer moet het volledige interview van één uur bijwonen en actief deelnemen door ervaringen, verhalen en herinneringen te delen over het groen in de wijk.
  • Voor het fotoproject: De deelnemer moet alle drie de sessies (introductiesessie en twee discussiesessies) volledig bijwonen, actief deelnemen aan de discussies en foto’s van het groen in de wijk maken en delen.

2. Verwachtingen:

  • De deelnemer moet de gevraagde taken voltooien en bijdragen aan de onderzoeksdoelen zoals beschreven in de uitnodiging en tijdens de sessies.
  • De deelnemer moet op tijd aanwezig zijn en zich houden aan de richtlijnen en instructies gegeven door de onderzoeksteam.

Vergoeding

  • Wandelinterviews: Deelnemers ontvangen een supermarktbon ter waarde van €12,50 na volledige en actieve deelname aan het interview.
  • Fotoproject: Deelnemers ontvangen een supermarktbon ter waarde van €25 per sessie na volledige en actieve deelname aan elke sessie.

Disclaimer

De GGD behoudt zich het recht voor om de vergoeding te weigeren indien de deelnemer niet voldoet aan de bovengenoemde voorwaarden van actieve deelname en verwachtingen.

Financiering

Financiering

GGroen is gefinancierd door ZonMw

Contact

Heeft u vragen over het onderzoek?

U kunt contact opnemen met de onderzoekers: Lotte van Haarst en Max Liedekerken.

of telefonisch via +31 (0)88 -  880 50 00.

Heeft u vragen over het beleidsonderzoek?

Neem dan contact op met Isabelle Maussen.

Onze partners