U bevindt zich op:Burgers Seksuele gezondheid  PrEP

PrEP

PrEP (Pre-Expositie Profylaxe ) is een pil die een HIV infectie kan voorkomen.
De pil is bedoeld voor mensen die HIV-negatief zijn, maar een groter risico lopen op een HIV-infectie. Bijvoorbeeld mannen die seks hebben met mannen (MSM) of transgenders die in de afgelopen 6 maanden onbeschermde anale seks hebben gehad.

Als je PrEP gebruikt heb je regelmatig controles van een arts nodig. Tijdens deze controles wordt er getest op nierfunctie, HIV en andere SOA’s.

Ben je geïnteresseerd in PrEP?

Vanwege de grote belangstelling hebben wij een wachtlijst voor PrEP. Voor meer informatie neem contact met ons callcentrum op.

Bel voor een afspraak Een afspraak maken

Vragen en antwoorden over PrEP

Wat doet PrEP precies?

PrEP bevat per tablet twee HIV-remmers, namelijk emtricitabine en tenofovirdisoproxil. PrEP beschermt alleen tegen HIV en niet tegen andere SOA’s.  PrEP is betrouwbaar als  je de pil trouw en op de juiste momenten slikt.

Hoe gebruik je PrEP?

PrEP kan op twee manieren ingenomen worden: dagelijks één pil of rondom de momenten dat je seks hebt.
Afhankelijk van jouw seksleven wordt in overleg met de arts besloten welk slikschema het beste bij jou past.

Voor meer achtergrondinformatie check de volgende factsheets van het Aids Fonds en Soa Aids Nederland:

Tablet vergeten?

Bij dagelijkse inname:

  • Als je 1 tablet bent vergeten in te nemen, kan de vergeten pil tot 12 uur na het oorspronkelijke inname-moment worden ingenomen. Als de periode langer is dan 12 uur na het vaste inname-moment, sla je de tablet over en ga je door met het normale inname-schema. Er is één uitzondering: als je in de eerste week van het dagelijks schema een pil vergeet en de periode is langer dan 12 uur na het vaste inname-moment, neem dan contact op met de GGD voor advies.
  • Als je 48 uur geen PrEP hebt ingenomen en je hebt in de afgelopen 72 uur onveilig seksueel contact gehad, neem binnen kantooruren contact op met de GGD voor advies. Buiten kantooruren neem je contact op met de huisartsenpost. Misschien heb je een PEP kuur nodig.
  • Als je 48 uur geen PrEP hebt ingenomen en je hebt in de afgelopen 72 uur geen seksuele contacten gehad:  start weer met  inname van 2 tabletten maximaal 24 uur tot minimaal 2 uur voor de seks. Slik vervolgens elke dag een pil op een vast tijdstip en ga door met  je dagelijks schema zoals van te voren. 

Bij inname rondom de momenten dat je seks hebt:

  • Als je de 1e  twee pillen bent vergeten, ben je niet beschermd. Wij adviseren je een condoom te gebruiken. 
  • Ben je de vervolgpillen vergeten na het risicomoment: binnen 12 uur na het oorspronkelijke innamemoment kun je de vergeten pil alsnog innemen. Schuif de tijden niet door.
  • Ben je de vervolgpillen vergeten en het is later dan 12 uur na het oorspronkelijke innamemoment en je hebt onveilig seksueel contact gehad: neem binnen kantooruren contact op met de GGD voor advies. Buiten kantooruren kun je contact opnemen met de huisartsenpost. Misschien heb je een PEP kuur nodig.
Wat te doen bij braken en of diarree?
  • Als je braakt binnen 1 uur na het innemen van de tablet, neem je een nieuw tablet in.
  • Heb je diarree en je overweegt seksueel contact, dan adviseren wij een condoom te gebruiken. In verband met diarree heeft je darmslijmvlies een grotere doorlaatbaarheid voor het HIV virus en je lichaam neemt mogelijk minder PrEP op.