U bevindt zich op:BurgersSeksuele gezondheid PrEP

PrEP

Vanaf 1 augustus 2019 start een landelijke PrEP-regeling. GGD’en kunnen door deze regeling de hiv-preventiepil leveren aan mannen die seks hebben met mannen (MSM) met een verhoogd risico op hiv. De regeling geldt voor een pilotperiode van vijf jaar en zal over twee jaar geëvalueerd worden. Dan zal blijken hoe de regeling in de praktijk werkt. 

Wat is PrEP?

PrEP (Pre-Expositie Profylaxe ) is een pil die een HIV infectie kan voorkomen.
De pil is bedoeld voor mensen die HIV-negatief zijn, maar een groter risico lopen op een HIV-infectie. Bijvoorbeeld mannen die seks hebben met mannen (MSM) of transgenders die in de afgelopen 6 maanden onbeschermde anale seks hebben gehad.

Als u PrEP gebruikt hebt u regelmatig controles van een arts nodig. Tijdens deze controles wordt er getest op nierfunctie, HIV en andere SOA’s.

Komt iedereen voor PrEP in aanmerking?

Komt iedereen voor PrEP in aanmerking?

De GGD’en in Limburg bieden sinds april 2018 PrEP-zorg aan, met uitzondering van de medicatie. Vanaf 1 september 2019 krijgen de GGD’en in Limburg financiering om voor 330 mannen die seks hebben met mannen PrEP-zorg en PrEP-pillen voor €7,50 per 30 stuks te kunnen aanbieden.

Wij denken dat 330 plekken onvoldoende zullen zijn voor de totale vraag naar PrEP in Limburg. De GGD vindt dat PrEP voor iedereen in Limburg toegankelijk moet zijn. Daarom bieden de GGD’en in Limburg voorlopig ook aan cliënten die buiten de landelijke regeling vallen PrEP-zorg aan. De GGD-arts of verpleegkundige beoordeelt wie in aanmerking komt voor PrEP-medicatie via de landelijke regeling. Hij maakt daarbij een inschatting van het risico op hiv en uw persoonlijke situatie. Daarnaast kunt u voor PrEP zorg terecht bij de huisarts of de Stadspoli in Maastricht. 

PrEP via de Huisarts

Naast de GGD kan ook de huisarts een rol spelen in het aanbieden van PrEP-zorg. Mensen die PrEP willen gebruiken kunnen ook met hun huisarts in gesprek gaan. 

PrEP via de Stadspoli

Waar u ook woont: bij de Stadspoli in Maastricht kunt u terecht voor PrEP-zorg. Het consult op de Stadspoli valt niet onder het eigen risico, maar de onderzoeken noodzakelijk voor PrEP-zorg wel. De huisarts of de GGD kan u verwijzen.

Bent u geïnteresseerd in PrEP?

Bent u geïnteresseerd in PrEP?

Voor meer informatie neem contact met ons callcentrum op.

Bel voor een afspraak Een afspraak maken

Vragen en antwoorden over PrEP

Wat doet PrEP precies?

PrEP bevat per tablet twee HIV-remmers, namelijk emtricitabine en tenofovirdisoproxil. PrEP beschermt alleen tegen HIV en niet tegen andere SOA’s.  PrEP is betrouwbaar als de pil trouw en op de juiste momenten geslikt wordt.

Hoe gebruik je PrEP?

PrEP kan op twee manieren ingenomen worden: dagelijks één pil of rondom de momenten dat u seks hebt.
Afhankelijk van uw seksleven wordt in overleg met de arts besloten welk slikschema het beste bij u past.

Voor meer achtergrondinformatie check onderstaande links en de PrEP-medicatie informatiefolder client van GGD Zuid Limburg.