U bevindt zich op:ProfessionalsProjecten en onderzoekenEuregionaal Project euPrevent Active Citizenship Participation

Euregionaal Project euPrevent Active Citizenship Participation

Onze Euregio Maas-Rijn is geselecteerd als Common Ground-regio.

Samen met zeven andere grensregio’s doet de Euregio Maas-Rijn mee aan het grensoverschrijdende burgerparticipatieprogramma “Common Ground – onbegrensd samenwerken”. Het programma Common Ground bevordert de grensoverschrijdende participatie van de bevolking bij het vormgeven en ontwikkelen van hun grensregio. Dit is een initiatief van de Robert Bosch stichting. GGD Zuid Limburg is in september 2022, samen met euPrevent en andere euregionale partners, gestart met een 3 jaar durend project genaamd euPrevent Active Citizenship Participation (ACP). 

Doel

Op dit moment worden met name op nationaal niveau regels en plannen gemaakt voor de gevolgen van de klimaatverandering op onze gezondheid. Grensoverschrijdende gevolgen van de klimaatverandering vragen echter om grensoverschrijdende oplossingen.

Het doel van het euPrevent ACP project is het opzetten van een duurzaam euregionaal burgerparticipatie systeem rondom het thema ‘Klimaat en gezondheid’. Hiervoor wordt het gesprek aangegaan met zowel euregionale burgers, beleidsmakers als professionals. De participatiestructuur zal ingebed worden in het grensoverschrijdende besluitvormingsproces. Na implementatie kan de structuur ook ingezet worden voor andere gezondheidsgerelateerde kwesties met grensoverschrijdende kenmerken.

euPrevent

euPrevent is een euregionaal netwerk gericht op gezondheidsbevordering. Binnen dit netwerk wordt ook op het thema Environmental Health duurzaam samengewerkt om de levenskwaliteit van de inwoners van het grensgebied tussen Nederland, België en Duitsland te verhogen. 

Projectverantwoordelijke en de samenwerkingspartners

Projectverantwoordelijke en de samenwerkingspartners

GGD Zuid Limburg is de lead partner van het project euPrevent ACP. De partnerorganisaties zijn:

  • Stichting euPrevent 
  • Gesundheitsamt Düren
  • Kreis Heinsberg
  • Landeszentrum Gesundheit Nordrhein-Westfalen (LZG.NRW)
  • EGTC Euregio Meuse-Rhine (EMR) 
  • European Patients Empowerment for Customised Solutions (EPECS)

De organisaties Logo Limburg (BE) en de Bundeszentrale für gesundheitliche Aufklärung (BZgA) zijn als associate partners betrokken bij het project.

Rol van de GGD

Rol van de GGD

GGD Zuid Limburg is onderdeel van het bestuur van Stichting euPrevent. Deze samenwerking sluit aan bij de visie en missie van de GGD Zuid Limburg. De GGD heeft een leidende rol in het project euPrevent ACP en is met name verantwoordelijk voor de inhoudelijke expertise met betrekking tot klimaatverandering en gezondheid.

Financiering

Financiering

Het project euPrevent ACP wordt mede mogelijk gemaakt door de financiële steun van de Robert Bosch Stichting.

Looptijd van het project

Looptijd van het project

Het project is gestart op 1 september 2022 en loopt tot en met juni 2025.

Meer informatie

Meer informatie

Al het nieuws en evenementen rondom euPrevent ACP kunt u op de projectwebsite vinden.

Kick-Off evenement

Kick-Off evenement

De partners van euPrevent 'Active Citizenship Participation' geven op donderdagochtend 30 november 2023 het startsein voor het project. Meer informatie over dit evenement en inschrijving vindt u op de projectwebsite.