U bevindt zich op:BurgersJeugd en gezinZwangerGriepprik

Griepprik voor zwangeren

Als je zwanger bent, kun je gratis een vaccinatie tegen griep halen tijdens het griepseizoen op onze consultatiebureaus. Op dit moment is het geen griepseizoen. Daarom is het niet mogelijk om een afspraak voor de griepprik in te plannen. In het najaar is deze prik weer beschikbaar voor alle zwangere vrouwen.

Bescherming tegen griep

Pasgeboren baby’s hebben een hoger risico op ernstige gevolgen van griep. Bijvoorbeeld een ziekenhuis opname. Als de moeder tijdens de zwangerschap een griepprik krijgt is de baby vanaf de geboorte beter beschermd tegen griep. De kans dat de pasgeboren baby griep krijgt wordt door de griepprik lager.

Daarnaast is de griepprik voor de zwangere vrouw zinvol. Zwangere vrouwen hebben zelf ook een hoger risico op ernstige gevolgen van griep. Zwangere vrouwen met griep worden bijvoorbeeld vaker in het ziekenhuis opgenomen dan vrouwen van dezelfde leeftijd die niet zwanger zijn.

Voor wie is de griepprik?

De griepprik wordt gratis aangeboden aan vrouwen die tijdens het griepseizoen 22 weken of langer zwanger zijn.

Heb jij een medische indicatie voor de griepprik? Dan ontvang je net als voorheen de griepprik van je huisarts. Je maakt dus geen afspraak voor de griepprik bij GGD Zuid Limburg, Jeugdgezondheidszorg.

Hoe werkt het vaccin?

Als je tijdens je zwangerschap laat vaccineren maakt je lichaam antistoffen aan. Via de placenta gaan die antistoffen naar je baby. Die antistoffen beschermen de baby tegen in de eerste maanden na de geboorte. Het vaccin zelf komt niet bij je baby.

Contact

Heb je nog vragen over de griepprik voor zwangeren? Meer informatie vind je op de website van het RIVM. Heb je overige vragen over de zwangerschap of de gezondheid van je kind? Neem contact op met onze jeugdverpleegkundigen via ons Klant Contact Centrum