U bevindt zich op:ProfessionalsHuiselijk geweld en kindermishandeling

Huiselijk geweld en Kindermishandeling

Veilig Thuis is hét advies- en meldpunt voor huiselijk geweld, kindermishandeling, ouderenmishandeling en sekueel geweld. Iedereen die hulp zoekt of zich zorgen maakt over een ander kan hier terecht.

Veilig Thuis bestaat uit regionale organisaties in heel Nederland, waar slachtoffers, daders en omstanders terecht kunnen voor deskundige hulp en advies. Zij bieden daarnaast ook ondersteuning aan professionals.

Waar kunt u terecht in deze regio?

Wilt u advies en hulp voor een ander of voor uzelf? Neem dan contact op met Veilig Thuis Zuid-Limburg.

0800-2000 gratis, 7 dagen per week, 24 uur per dag: ook tijdens feestdagen. 

contact@veiligthuiszl.nl

Let op: van maandag tot en met vrijdag tussen 22:00 uur en 08:30 uur, in de weekenden en op feestdagen zijn wij alleen voor spoedsituaties bereikbaar.

Bij direct gevaar, bel 112

De hulpverlener zet samen met u alles op een rij, beantwoordt uw vragen en geeft u advies. Als u wilt, kunt u anoniem blijven.

Vanuit het buitenland 

 +31 703119007 (niet gratis)

Als u dit nummer belt bent u verbonden met het landelijke bandje van Veilig Thuis. U kunt de regio inspreken om doorverbonden te worden met Veilig Thuis Zuid-Limburg.

Meldcode voor professionals

Meldcode voor professionals

Professionals die een vermoeden hebben van huiselijk geweld, kindermishandeling of ouderenmishandeling, zijn verplicht gebruik te maken van de Meldcode Huiselijk Geweld en kindermishandeling. Dit is een stappenplan dat beschrijft wat u kunt doen. Met het basismodel van de meldcode kunt u een eigen meldcode opstellen die past bij uw organisatie of praktijk. De toolkit helpt u met het maken en onder de aandacht brengen van de meldcode binnen uw organisatie.

Meldcode is geen meldplicht

Meldcode is geen meldplicht

Een verplichte meldcode is iets anders dan een meldplicht. Het is aan de professional om te beslissen of hij zijn vermoeden van huiselijk geweld of kindermishandeling wel of niet meldt. Het stappenplan biedt houvast bij het nemen van die beslissing. Neem bij twijfel ook altijd contact op met Veilig Thuis Zuid-Limburg, zij kunnen samen met u bekijken wat er moet gebeuren.

Hoeveel mensen in Nederland zijn slachtoffer?

Hoeveel mensen in Nederland zijn slachtoffer?

In Nederland wordt jaarlijks een miljoen mensen slachtoffer van incidenteel huiselijk geweld. Een kwart hiervan, ongeveer 230.000 personen, heeft te maken met ernstig of herhaald huiselijk geweld. Van de groep 65-plussers worden ongeveer 200.000 mensen mishandeld door partners, familie, huisvrienden of zorgverleners. Kindermishandeling komt in Nederland meer dan 119.000 keer per jaar voor. Dat betekent dat er bijna in iedere schoolklas van 30 leerlingen, 1 kind zit dat wordt mishandeld.