U bevindt zich op:BurgersInfectieziekten en hygiëneBestrijding infectieziektenVossenlintworm in Zuid-Limburg

Vossenlintworm in Zuid-Limburg

Vossenlintworm komt voor onder een deel van de vossen in Zuid Limburg. Ook mensen kunnen besmet raken met vossenlintworm.

Wat is vossenlintworm?

De vossenlintworm is een kleine lintworm die voorkomt in de ontlasting van besmette dieren. Vooral vossen kunnen de vossenlintworm bij zich dragen. Ook honden, wasbeerhonden en katten kunnen vossenlintworm bij zich hebben. In Nederland komt de vossenlintworm alleen voor bij vossen in Limburg en Oost-Groningen.
In de poep van besmette dieren kunnen eitjes zitten van de worm. Je kunt de worm en de eitjes niet in de poep zien.

Ziek door vossenlintworm

Ziek door vossenlintworm

Mensen kunnen door de vossenlintworm een ernstige ziekte aan de lever krijgen. Soms ook een ziekte aan de longen, botten en hersenen. Klachten die hierbij kunnen passen zijn buikpijn, benauwdheid en een gele huid en/of ogen.

De kans dat mensen besmet raken en ziek worden, is heel klein. Als iemand wel ziek wordt, gebeurt dat meestal pas 5 tot 15 jaar later.

Hoe kunt u ziek worden door vossenlintworm?

Hoe kunt u ziek worden door vossenlintworm?

Wanneer mensen de eitjes van de vossenlintworm per ongeluk opeten kunnen ze ziek worden. Dit kan bijvoorbeeld door het aanraken van grond waarin poep van vossen en honden zit. In de poep kunnen de eitjes van de vossenlintworm zitten. Via de handen kunnen de eitjes dan in de mond komen. Eitjes van de vossenlintworm kunnen zitten op:

 • bosvruchten die u zelf plukt, zoals bosbessen, bramen, frambozen;
 • valfruit; valfruit is fruit dat uit een boom of struik is gevallen en op de grond ligt;
 • paddenstoelen die u zelf pluk;
 • noten, bijvoorbeeld beukennootjes of hazelnoten.

Mensen kunnen besmet raken als ze dit niet goed wassen en verhitten voordat ze het opeten.

De vossenlintworm komt voor bij vossen in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Oost-Frankrijk, België en verschillende landen in Oost-Europa. In Nederland is de vossenlintworm gevonden in vossen in Oost-Groningen en Limburg. 
 

Huisdieren zoals honden en katten

Huisdieren zoals honden en katten

Honden en katten kunnen evenals vossen besmet raken doordat zij besmette knaagdieren eten. Via likken kan de hond eitjes in de vacht verspreiden. Zo raken mensen besmet. Bij katten is dit risico minder groot omdat zij veel minder eitjes uitscheiden nadat zij besmet zijn.

Wat kunt u doen om besmetting te voorkomen?

Wat kunt u doen om besmetting te voorkomen?

 • Raak geen poep van vossen of wasbeerhonden aan. Is dit toch nodig, gebruik dan handschoenen. Raak geen dode vossen of wasbeerhonden aan.
 • Blijf uit de buurt van plekken waar u vossen of  wasbeerhonden heeft gezien. Dit geldt ook voor uw hond.
 • Draag het liefst handschoenen als u met aarde in de natuur en de tuin werkt. Was daarna goed uw handen.
 • Spoel zelf geplukte bosvruchten en paddenstoelen, noten, valfruit en groenten altijd goed af voor u ze eet.
 • Om de eitjes van de vossenlintworm te doden is het nodig bosvruchten, paddenstoelen, valfruit, etc te koken voordat u ze eet. Thuis invriezen helpt niet, de eitjes gaan pas dood bij -80°C.
 • Zorg ervoor dat vossen en honden niet in uw groentetuin kunnen poepen.
 • Lopen uw honden veel los op plekken waar de vossenlintworm voorkomt? Of worden ze daar gebruikt voor de vossenjacht? Dan is het goed om uw honden vaker te wassen of te douchen.
 • Lopen uw honden regelmatig buiten op plekken waar de vossenlintworm voorkomt? Ontworm ze dan het liefst elke 4 weken met een middel tegen wormen. Dit kunt u kopen bij de dierenarts of dierenwinkel.