U bevindt zich op:BurgersInfectieziekten en hygiëneHPV-vaccinatie 18+

HPV-vaccinatie 18+

Heb jij de eerste HPV-vaccinatie gehad? Dan is het tijd om de tweede prik in te plannen. Deze tweede prik is gratis tot 1 juni 2024. Lees op deze pagina hoe je dat doet en waar je met vragen terecht kunt.  

Vorig jaar startte de campagne die mannen en vrouwen die geboren zijn tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 de kans gaf een HPV-vaccinatie te halen. De HPV vaccinatieserie bestaat uit twee vaccinaties. Op dit moment kun je de eerste prik niet meer gratis halen. Heb je de eerste prik al gehad? Dan kun je tot 1 juni 2024 je vaccinatieserie gratis afmaken.  

Afspraak maken

Heb jij vorig jaar de eerste HPV-vaccinatie gehad? Dan kun je nu een afspraak maken voor een gratis tweede prik om je vaccinatiereeks af te ronden. Deze vaccinatie is gratis tot 1 juni 2024.  

Telefonisch een afspraak maken

088-880 5078

Maandag t/m vrijdag tussen 8:30-12:15 en 13:00-17.00 uur.  

Het is niet meer mogelijk een HPV-vaccinatie afspraak online te maken. Je kunt alleen telefonisch een afspraak maken voor je 2e prik.
Heb je de 1e HPV-vaccinatie in een andere regio gehad? Wil je de 2e HPV-vaccinatie in Zuid-Limburg halen? Ook dan kun je bovenstaand nummer bellen.

Heb je vragen?

Heb je vragen over het HPV-virus of de vaccinatie? Of heb je andere vragen over HPV? Neem dan contact op met de HPV-informatielijn Zuid-Limburg. Ook voor praktische vragen over jouw afspraak of de locatie kun je hier terecht. Onze collega's staan van maandag t/m vrijdag tussen 8:30-12:15 en 13:00-17.00 uur klaar om je verder te helpen.  

088 880 5078

Vaccinatielocaties

Vaccinatielocaties

HPV-vaccinaties worden gezet in Maastricht, Heerlen en Geleen. Je kunt deze vaccinatie enkel op afspraak halen. Raadpleeg vaccinatielocaties voor adres en routebeschrijving. 

Voor wie is de prik?

Voor wie is de prik?

19- t/m 26-jarigen

Bescherming tegen het HPV-virus bestaat uit 2 vaccinaties. Op dit moment kun je alleen nog de 2e gratis HPV-prik halen. Deze kun je gratis halen als je vorig jaar de 1e vaccinatie hebt laten zetten. Er worden op dit moment geen gratis 1e HPV-vaccinaties meer gezet. 

Vorig jaar startte de HPV 18+ vaccinatiecampagne. Deze campagne biedt jonge mannen en vrouwen de mogelijkheid om HPV-vaccinaties te halen. Het gaat om mannen en vrouwen die geboren zijn tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003. Mannen en vrouwen die in 2023 de eerste prik hebben gehaald kunnen tot 1 juni 2024 ook hun 2e prik nog gratis halen.   

Andere leeftijdscategorieën

Voor kinderen onder de 18 jaar behoort de HPV-vaccinatie tot het jaarlijkse Rijksvaccinatieprogramma van het RIVM. Zij vallen niet onder deze inhaalcampagne. Het HPV-vaccin werkt namelijk het best wanneer je nog niet met het virus besmet bent geraakt. Daarom krijgen meisjes en jongens vanaf 2022 al een uitnodiging voor de vaccinatie in het jaar dat ze tien worden. De kans is groot dat ze dan nog niet besmet zijn. 

Ben je 27 jaar of ouder en wil je je graag vaccineren tegen HPV? Ook dan maak je geen onderdeel uit van deze inhaalcampagne in 2023. Maar je kan wel via je huisarts een afspraak maken voor een HPV-vaccinatie. Je moet deze vaccinatie dan zelf betalen. 

Wat is HPV?

Wat is HPV?

HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Dit is een virus dat verschillende soorten kanker kan veroorzaken. Baarmoederhalskanker komt hiervan het meest voor. Er zijn veel verschillende HPV-typen, maar de typen 16 en 18 leiden het vaakst tot kanker. Het HPV-vaccin, dat we in Nederland gebruiken, beschermt tegen deze 2 typen HPV. 

Hoe kom je aan HPV?

Hoe kom je aan HPV?

HPV is heel besmettelijk. Het virus wordt overgedragen via de handen, huid, of mond als je vrijt met iemand die besmet is. HPV komt veel voor. De persoon met wie je samen bent kan het virus dus bij zich dragen zonder dit zelf te weten. En dan kun jij ook besmet raken.

Met 1 vaccin beschermd tegen verschillende soorten kanker

Met 1 vaccin beschermd tegen verschillende soorten kanker

Ieder jaar krijgen naar schatting 1.100 vrouwen en 400 mannen kanker door HPV. Het HPV-vaccin beschermt je tegen baarmoederhalskanker, kanker aan mond- en keelholte, de vagina, schaamlippen, de anus en de penis. Als je je laat vaccineren, bescherm je jezelf én anderen tegen HPV. Het is geen 100% bescherming, maar je hebt hierdoor een veel kleinere kans op kanker door HPV. Voor een goede bescherming heb je 2 vaccinaties nodig met minimaal 5 maanden ertussen.