U bevindt zich op:BurgersJeugd en gezinHoofdluis

Hoofdluis

Elk kind kan hoofdluis krijgen. Het is niet gevaarlijk maar wel lastig. Als u hoofdluis aantreft is dat geen reden voor paniek: u kunt er iets aan doen.

Hoe weet ik of mijn kinderen hoofdluis hebben?

Hoofdluis begint vaak met jeuk op het hoofd, maar niet altijd. Controleer door goed tussen de haren te kijken. Inspecteer vooral het haar achter de oren en in de nek. Als u het haar kamt boven papier of de wasbak, vallen de luizen op het papier of in de wasbak. Ze zijn goed zichtbaar als kleine grijsblauw of roodbruin gekleurde spikkels. Ook als u geen luizen ziet en wel grijswitte puntjes, is er waarschijnlijk sprake van hoofdluis. Die puntjes, de neten, kunnen zich ontwikkelen tot luizen.

Hoofdluis behandelen

Hoofdluis behandelen

Als een kind hoofdluis heeft, adviseren wij u om gedurende twee weken dagelijks te kammen met een netenkam. U kunt dit eventueel combineren met een middel tegen hoofdluis. Verder is het belangrijk om ook huisgenoten te controleren.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) biedt u via de website antwoorden op de de meest gestelde vragen over het bestrijden van hoofdluis.

Wat kunt u doen om de verspreiding van hoofdluis te voorkomen?

Wat kunt u doen om de verspreiding van hoofdluis te voorkomen?

Wanneer u hoofdluis op de juiste manier aanpakt, voorkomt u dat hoofdluis een hardnekkig probleem wordt. Controleer kinderen regelmatig op hoofdluis, zodat u snel kunt ingrijpen als dat noodzakelijk is. Het is raadzaam om ook de school, de vriendjes en de clubjes van uw kind te informeren. U vermindert zo het risico dat kinderen elkaar blijven besmetten.

Informatie voor scholen

Informatie voor scholen

Het RIVM heeft een Toolkit hoofdluis ontwikkeld met communicatiemateriaal over hoofdluis. De toolkit bevat folders, voorbeeldbrieven, afbeeldingen en informatieve teksten die u kunt gebruiken om ouders te informeren als er hoofdluis heerst op school.