U bevindt zich op:BurgersJeugd en gezinZwanger22 wekenprik

22 wekenprik voor zwangeren

Als je zwanger bent kun je gratis een vaccinatie tegen kinkhoest halen op onze consultatiebureaus. Deze vaccinatie tegen kinkhoest noemen we ook wel de 22 wekenprik. Deze prik zorgt ervoor dat baby’s meteen vanaf de geboorte beschermd zijn.

Bescherming tegen kinkhoest

De 22 wekenprik beschermt jou en je baby tegen kinkhoest. Dit is voor baby’s een zeer ernstige ziekte. Door te weinig zuurstof kunnen ze ademnood, longontsteking of hersenschade krijgen. Per jaar worden er ongeveer 170 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis. Het komt zelfs voor dat een baby eraan overlijdt. Daarom zit de kinkhoestvaccinatie voor zwangeren in het Rijksvaccinatieprogramma. Kijk op de website van het RIVM voor meer informatie. 

Voor wie is de 22 wekenprik?

De prik wordt gratis aangeboden aan vrouwen in de regio Zuid-Limburg die 22 weken of langer zwanger zijn.

Hoe werkt het vaccin?

Als je tijdens je zwangerschap laat vaccineren maakt je lichaam antistoffen aan. Via de placenta gaan die antistoffen naar je baby. Die antistoffen beschermen de baby tegen in de eerste maanden na de geboorte. Het vaccin zelf komt niet bij je baby.

Maak een afspraak

  • Vul het 22 wekenprik formulier in.
  • Je ontvangt een bevestiging van de gegevens per e-mail.
  • Eén week na het invullen van het formulier is jouw dossier aangemaakt. Je kunt nu naar het Klant Contact Centrum bellen om een afspraak in te plannen: 088-8805044. Bereikbaar van maandag t/m donderdag van 8.30-12.30 uur en van 13.00-16.30 uur. Op vrijdag van 8:30-12:30 uur.
  • Ben je nog geen 18 weken zwanger? Dan bel je pas na 18 weken zwangerschap om de afspraak in te plannen. Het formulier mag je wel alvast invullen. 

Handig om te weten 

  • Kom iets eerder dan gepland op je afspraak, zodat je een vragenlijst kan invullen
  • Volg op locatie de bordjes: GGDZL, JGZ 0-18 (Jeugdgezondheidszorg)
  • Zorg dat je jouw bovenarm gemakkelijk vrijmaakt voor de prik
  • Neem je legitimatiebewijs mee naar de afspraak

Contact

Heb je nog vragen over de kinkhoestvaccinatie voor zwangeren, kijk dan op de site over de 22 wekenprik. Heb je overige vragen over de zwangerschap, de gezondheid van je kind of lukt het niet om online het afsprakenformulier in te vullen? Neem contact op met onze jeugdverpleegkundigen via ons Klant Contact Centrum