10 feiten over HPV-vaccinatie

Kinderen en jongeren kunnen zich laten vaccineren tegen HPV. Maar wat is HPV precies? Wie kan zich laten vaccineren en waarom is dit een goed idee? Wij zetten 10 feiten over HPV-vaccinatie op een rij. Zodat jij een goede keuze kan maken.

1. Besmettelijk en onopvallend

HPV is een virus, het humaan papillomavirus. Van het virus merk je meestal niks, maar het is wel heel besmettelijk. Zonder dat je het weet, kun je iemand anders besmetten. Acht op de tien mensen raken een of meerdere keren in hun leven besmet met HPV. Gelukkig worden die niet allemaal ziek. Meestal ruimt het lichaam het zelf op. Soms is dit niet het geval. Dan kan HPV op latere leeftijd kanker veroorzaken.

Bescherm jij jezelf met een vaccinatie tegen HPV? Dan bescherm je ook andere mensen. Hoe meer mensen immuun zijn voor een bepaalde infectie, hoe kleiner de kans is op verspreiding.

2. HPV kan kanker veroorzaken

Bij de 10% tot 20% van de mensen die het HPV virus hebben, ruimt het lichaam dit niet vanzelf op. Dan kan er op latere leeftijd kanker ontstaan.

Het HPV virus kan verschillende soorten kanker veroorzaken. Bij vrouwen gaat het om baarmoederhalskanker, kanker in de mond- en keelholte, schaamlipkanker, anuskanker en vaginakanker. Bij mannen is dit kanker bij de mond- en keelholte, anus en penis.

3. Waarom HPV-vaccinatie een goed idee is

Ieder jaar krijgen in Nederland ongeveer 1.100 vrouwen en 400 mannen kanker door HPV. De HPV-vaccinatie beschermt hiertegen. Bij vrouwen kan een vaccinatie tenminste 74% van kanker door HPV voorkomen. Bij mannen is dat 81%. Dat zijn ruim 800 vrouwen en 300 mannen die geen kanker krijgen door HPV. Met een HPV-vaccinatie bescherm je jezelf tegen 6 soorten kanker.

4. Geen ernstige bijwerkingen

De HPV-vaccinatie is veilig voor jongens en meisjes en heeft geen erge bijwerkingen. In Nederland krijgen meisjes de HPV-vaccinatie al ruim 10 jaar. In deze periode zijn er nooit ernstige of blijvende bijwerkingen van de vaccinatie gevonden, ook niet in andere landen. De plek van de prik kan een beetje pijnlijk zijn. Je kunt ook spierpijn krijgen. Soms heb je wat last van buikpijn, moeheid hoofdpijn, misselijkheid of koorts. Dit gaat allemaal over na één tot drie dagen.

5. Jongens sinds 2022 in het Rijksvaccinatieprogramma

Vanaf 2022 krijgen ook jongens een uitnodiging van het Rijksvaccinatieprogramma voor de HPV-vaccinatie. Ook zij kunnen zich op deze manier beschermen tegen HPV-kanker.  HPV kan 6 soorten kanker veroorzaken. Ook mannen kunnen dit krijgen. Denk aan kanker van de anus, penis en de mond- en keelholte. Deze varianten worden steeds vaker gezien. Daarom is het heel belangrijk ook jongens te vaccineren tegen HPV.

6. HPV-vaccinatie werkt het beste als je 10 wordt

Het HPV-vaccin werkt het beste als je nog niet met het virus besmet bent geraakt. Daarom krijg je sinds 2022 een uitnodiging voor de vaccinatie in het jaar dat je tien wordt. De kans is groot dat je dan nog niet besmet bent. De Jeugdgezondheidszorg van de GGD Zuid Limburg organiseert twee keer per jaar vaccinatiedagen, waarbij jongens en meisjes die in dat jaar 10 worden, worden uitgenodigd. Voor een goede bescherming heb je 2 vaccinaties nodig. Tussen de eerste en tweede prik zit een half jaar. Kijk op www.ggdzl.nl/vaccinatiesvoorkinderen voor meer informatie.

7. HPV-vaccinatie tot en met 18 jaar

Jongens en meisjes tussen de 10 en 18 jaar die de prik nog niet hebben gehad, kunnen alsnog een HPV-vaccinatie krijgen. Ze krijgen van het RIVM daar automatisch een uitnodiging per brief voor. In 2023 vaccineert de Jeugdgezondheidszorg van de GGD Zuid Limburg jongeren geboren in 2005, 2007, 2010, 2011 en 2013. Kijk op www.ggdzl.nl/vaccinatiesvoorkinderen voor meer informatie.

8. Extra HPV-campagne in 2023 voor 18-plussers

In 2023 is er in heel Nederland een extra HPV-campagne. Jongeren van 19 t/m 26 jaar krijgen het hele jaar door de kans om kosteloos een HPV-vaccinatie te halen. Iedereen die is geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 en die nog niet (volledig) is gevaccineerd, krijgt een uitnodiging. Daarmee kun je zelf een afspraak inplannen voor 2 vaccinaties via www.hpvafspraak.nl. Kijk voor meer informatie op www.ggdzl.nl/hpv18plus.

Let op! Alleen in 2023 is deze vaccinatie gratis voor deze leeftijdscategorie. Maak je afspraak dus op tijd!

9. HPV-vaccinatie voor 26-plussers

Ben je ouder dan 26 jaar en wil je je graag vaccineren tegen HPV? Dat kan! Neem hiervoor contact op met je huisarts. Je moet de prikken dan wel zelf betalen.

10. Antistoffen tegen HPV

De HPV-vaccinatie beschermt tegen nieuwe infecties met HPV-typen 16 en 18. Dit zijn de typen waar je het vaakst kanker door kunt krijgen. In het vaccin zitten deeltjes HPV die niet schadelijk voor je zijn. Je kan er geen HPV-infectie van krijgen. Na vaccinatie maakt het lichaam antistoffen aan tegen HPV. Bij een besmetting met HPV herkennen de antistoffen het virus en ruimen het op. Zo kan het virus gezonde cellen niet beschadigen. En wordt de kans op kanker door HPV veel kleiner.