U bevindt zich op:BurgersInfectieziekten en hygiëneHPV-vaccinatie 18+

HPV-vaccinatie 19- t/m 26-jarigen

Met een HPV-vaccinatie kun je je beschermen tegen 6 soorten kanker. Acht op de tien mensen komen in aanraking met het besmettelijke HPV. Gelukkig word je er lang niet altijd ziek van. Meestal ruimt je lichaam het virus zelf op. Maar bij 10 tot 20% van de mensen gebeurt dat niet. Vanaf januari 2023 start een vaccinatiecampagne tegen HPV voor mannen en vrouwen geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003. Op deze pagina lees je alles over de HPV 18+ campagne in Zuid-Limburg. 

Afspraak maken

Ben je geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003? Maak dan nu je afspraak op www.hpvafspraak.nl of bel naar het telefoonnummer in de uitnodiging. Het is belangrijk dat je je eerste vaccinatie voor 23 december haalt, zo weet je zeker dat je de tweede vaccinatie ook gratis kunt halen. Heb je de eerste vaccinatie inmiddels gehaald? Dan ontvang je automatisch na 5 maanden een sms of e-mail ter herinnering aan de tweede vaccinatie.

Vanaf 1 januari 2024 is het niet meer mogelijk een HPV-vaccinatie afspraak online te maken. Er wordt telefonisch (en/of per mail) contact met je opgenomen om een afspraak in te plannen voor de 2e vaccinatie. Deze vaccinatie dient voor 1 juni 2024 gezet te worden, daarna stopt deze campagne en is het niet meer mogelijk om kosteloos je 2e HPV-vaccinatie te halen.
Heb je de 1e HPV-vaccinatie in een andere regio gehad en wil je nu de 2e HPV-vaccinatie in Zuid-Limburg halen, neem dan contact op via 088-8805072.

Heb je vragen?

Heb je vragen over het HPV-virus, de vaccinatie of wil je graag jouw twijfels bespreken? Neem dan contact op met de HPV-informatielijn Zuid-Limburg. Ook voor praktische vragen over jouw afspraak of de locatie kun je hier terecht. Onze collega's staan van maandag t/m vrijdag tussen 8:30-12:15 en 13:00-17.00 uur klaar om je verder te helpen.

088 880 5078

Vaccinatielocaties

Vaccinatielocaties

Vanaf 2 februari 2023 worden de HPV-vaccinaties gezet vanuit Maastricht, Heerlen en Geleen. Raadpleeg vaccinatielocaties voor de specifieke openingstijden voor de HPV-vaccinaties. Naast een afspraak maken (telefonisch of online) is het voor je 1e prik ook mogelijk om binnen te lopen op onze 3 vaccinatielocaties in Zuid-Limburg.

Voor wie is de prik?

Voor wie is de prik?

19- t/m 26-jarigen

In 2023 staat de HPV 18+ vaccinatiecampagne centraal. Jongeren die zijn geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 worden uitgenodigd voor een HPV-vaccinatie. Het gaat hierbij om mannen die nog niet eerder zijn uitgenodigd en vrouwen die geen of maar 1 HPV-vaccinatie hebben gehad. Deze groep krijgt tijdens deze éénmalige inhaalcampagne in 2023 de mogelijkheid zich kosteloos te vaccineren. De meeste jongeren die hiervoor in aanmerking komen, ontvangen per post een uitnodiging. In de uitnodiging staat uitleg over het maken van een afspraak. Heb jij op 15-02-2023 nog geen uitnodiging ontvangen, maar behoor jij wel tot de doelgroep? Neem dan contact op met de HPV-informatielijn Zuid-Limburg (088 880 5078).

Andere leeftijdscategorieën

Voor kinderen onder de 18 jaar behoort de HPV-vaccinatie tot het jaarlijkse Rijksvaccinatieprogramma van het RIVM. Zij vallen niet onder deze inhaalcampagne. Het HPV-vaccin werkt namelijk het best wanneer je nog niet met het virus besmet bent geraakt. Daarom krijgen meisjes en jongens vanaf 2022 al een uitnodiging voor de vaccinatie in het jaar dat ze tien worden. De kans is groot dat ze dan nog niet besmet zijn. 

Ben je 27 jaar of ouder en wil je je graag vaccineren tegen HPV? Ook dan maak je geen onderdeel uit van deze inhaalcampagne in 2023. Maar je kan wel via je huisarts een afspraak maken voor een HPV-vaccinatie. Je moet deze vaccinatie dan zelf betalen. 

Wat is HPV?

Wat is HPV?

HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Dit is een virus dat verschillende soorten kanker kan veroorzaken. Baarmoederhalskanker komt hiervan het meest voor. Er zijn veel verschillende HPV-typen, maar de typen 16 en 18 leiden het vaakst tot kanker. Het HPV-vaccin, dat we in Nederland gebruiken, beschermt tegen deze 2 typen HPV. 

Hoe kom je aan HPV?

Hoe kom je aan HPV?

HPV is heel besmettelijk. Het virus wordt overgedragen via de handen, huid, of mond als je vrijt met iemand die besmet is. HPV komt veel voor. De persoon met wie je samen bent kan het virus dus bij zich dragen zonder dit zelf te weten. En dan kun jij ook besmet raken.

1 vaccin beschermt tegen 6 soorten kanker

1 vaccin beschermt tegen 6 soorten kanker

Ieder jaar krijgen naar schatting 1.100 vrouwen en 400 mannen kanker door HPV. Het HPV-vaccin beschermt je tegen baarmoederhalskanker, kanker aan mond- en keelholte, de vagina, schaamlippen, de anus en de penis. Als je je laat vaccineren, bescherm je jezelf én anderen tegen HPV. Het is geen 100% bescherming, maar je hebt hierdoor een veel kleinere kans op kanker door HPV. Voor een goede bescherming heb je 2 vaccinaties nodig met minimaal 5 maanden ertussen.

HPV-keuzehulp

HPV-keuzehulp

Wij snappen dat jongeren en hun ouders vragen hebben over de HPV-vaccinatie. Wil ik deze prik wel of niet halen? Daarom is er een HPV-keuzetool ontwikkelt die helpt bij het maken van deze beslissing. Aan de hand vragen krijg je een persoonlijk advies. Ook is er veel achtergrondinformatie te vinden. Ga naar www.hpvkeuzehulp.nl en ontdek alles over de HPV-vaccinatie.