U bevindt zich op:Nieuws

Limburg4zero maakt de drempel naar HIV testen lager

01 december 2023

De regionale aanpak Limburg4zero is een aantoonbaar succes.

Er zijn inmiddels bijna 1000 thuistestpakketten aangevraagd. Deze positieve resultaten laten zien dat de aanpak een breder publiek aanspreekt. Vier van de tien mensen die een thuistestpakket hebben aangevraagd waren bijvoorbeeld nog nooit eerder getest op hiv. 

Het is vandaag Wereld Aids dag en daarom vragen we vandaag aandacht voor hiv preventie. Nul nieuwe hiv-infecties, goede seksuele gezondheid en zonder stigma. Dat zijn de doelstellingen van Limburg4Zero. Deze worden bereikt door een integrale zorgaanpak op basis van wetenschappelijk onderzoek van de Centra Seksuele Gezondheid van de Limburgse GGD’en, het MUMC+ en andere regionale partners, waaronder gemeente Maastricht als Fast Track City. Uniek aan deze samenwerking in Limburg is dat wij als enige, naast het reguliere aanbod, ook soa én hiv-thuistestpakketten aanbieden.

En met succes…

Er zijn al bijna 1000 pakketten aangevraagd in de afgelopen 3 jaar. Onder de mannen die een thuistestpakket hebben aangevraagd is meer dan vier op de tien nog nooit eerder getest op hiv. Daarbij zien we ook dat we meer mensen aanspreken die in een minder stedelijk gebied wonen en meer jongeren tot 25 jaar. Deze, en andere successen hebben we samengevat in deze video:

Bekijk video

Blik op de toekomst

Op dit moment bevinden we ons nog in een pilot, maar we willen deze soa en hiv thuistestenpakketten blijven aanbieden als aanvullende zorg. De tastbare positieve resultaten laten zien dat we op de goede weg zijn in onze zoektocht om onze zorg toegankelijk te maken. We blijven ons inzetten voor een sterke seksuele gezondheidszorg, positieve seksuele gezondheid en autonomie, waarbij de cliënt zelf kiest waar diegene de zorg het liefste aangeboden krijgt, op locatie of met een thuistest.