U bevindt zich op:BurgersInfectieziekten en hygiëneCorona (COVID -19)Vaccinatie coronavirusVaccinatie kinderen van 12 tot en met 17 jaar

Vaccinatie kinderen van 12 tot en met 17 jaar

Alle jongeren van 12 tot en met 17 jaar komen in aanmerking voor vaccinatie(s) tegen het coronavirus. Zij krijgen het BioNTech/Pfizer-vaccin.

Dit omdat COVID-19 kan leiden tot ernstige complicaties op de korte termijn en gezondheidsproblemen op de langere termijn. De vaccinatie beschermt hiertegen, want ook jongeren kunnen langdurig klachten houden na een COVID-infectie en in meer uitzonderlijke gevallen erg ziek worden. De voordelen van vaccinatie wegen op tegen de nadelen en risico’s. De vaccinatie is op vrijwillige basis, maar door zoveel mogelijk mensen te vaccineren wordt het veiliger voor iedereen en worden minder mensen ziek.

Eigen keuze

Eigen keuze

Jongeren vanaf 16 jaar beslissen zelfstandig of ze een coronavaccinatie willen. Jongeren tussen de 12 en 15 jaar beslissen in principe samen met hun ouder(s). Als die niet willen dat het kind wordt gevaccineerd, terwijl het kind het zelf wel wil, is de wens van het kind doorslaggevend. Het is belangrijk dat je een weloverwogen keus maakt en dat jouw ouders hiervan weten. De GGD-medewerker vraagt hiernaar als je een afspraak maakt of als je op vrije inloop een prik haalt.

Booster

Booster

Er is volgens de Gezondheidsraad geen medische noodzaak om alle jongeren van 12 t/m 17 een booster aan te bieden. Je kunt wel kiezen voor de booster als je bijvoorbeeld een kwetsbare gezondheid hebt. Of als je jouw gezins- en familieleden met een kwetsbare gezondheid wil beschermen. Je kunt deze prik halen minimaal 3 maanden na je laatste coronavaccinatie of -besmetting.

Op vrije inloop of op afspraak

Op vrije inloop of op afspraak

Je kunt voor de eerste, tweede en boosterprik terecht op alle vaccinatielocaties van de GGD Zuid Limburg wanneer het jou uitkomt. Maak je liever een afspraak? Bel dan naar 0800-7070. 

Meer informatie

Meer informatie

Heb je vragen over de coronavaccinatie voor jongeren? Stel ze via de chat voor jongeren tot 23 jaar van www.jouwggd.nl. Dat kan ook anoniem. De chat is dagelijks geopend van 08.00-20.00 uur en op feestdagen tot 17.00 uur.