U bevindt zich op:BurgersInfectieziekten en hygiëneTuberculose Wat is tuberculose?

Wat is tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door de tbc-bacterie. Een infectie met deze bacterie kan ernstige ontstekingen veroorzaken. De meest voorkomende vorm van tuberculose is longtuberculose. Longtuberculose kan besmettelijk zijn; we noemen dit open tbc. Meer informatie vindt u op de website van KNCV Tuberculosefonds.

Bel of mail ons Contact

Wanneer loop ik risico?

Wanneer loop ik risico?

U loopt risico op tuberculose:

  • als er intensief contact is met een besmettelijke patiënt;
  • als u naar een land reist waar tbc veel voorkomt.

U kunt maatregelen treffen om tuberculose te voorkomen.

Hoe kan ik besmet raken?

Hoe kan ik besmet raken?

U kunt besmet raken met tbc als u intensief contact hebt met iemand die open tbc heeft. Besmetting vindt plaats via de ademhaling. Als een tbc-patiënt krachtig hoest of niest, ademt hij veel bacteriën uit. Ongeveer 10 procent van de mensen die besmet raken met de tbc-bacterie wordt ziek.

Klachten herkennen

Klachten herkennen

De meest voorkomende klachten in het beginstadium van de ziekte zijn vermoeidheid, lusteloosheid, gewichtsverlies, lichte koorts en nachtzweten. Mensen met longtuberculose hoesten langdurig en geven soms wat (bloederig) slijm op. In ons land zijn tbc-patiënten over het algemeen goed te behandelen. Als patiënten niet of niet goed worden behandeld kunnen ze aan de ziekte overlijden. Het is daarom belangrijk dat de ziekte snel wordt ontdekt.

Herkent u deze klachten? Neem dan contact met uw huisarts. Als de huisarts vaststelt dat het inderdaad om tuberculose gaat, zal hij u voor behandeling doorverwijzen naar de GGD of naar een longarts.

Verspreiding voorkomen

Verspreiding voorkomen

De GGD Zuid Limburg probeert verspreiding van tuberculose te voorkomen door: