U bevindt zich op:BurgersInfectieziekten en hygiëneTuberculoseWat is tuberculose?

Wat is tuberculose

Tuberculose (Tbc) is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie (Mycobacterium tuberculosis). Een infectie met deze bacterie kan ernstige ontstekingen veroorzaken. De meest voorkomende vorm van tuberculose is longtuberculose. Longtuberculose kan besmettelijk zijn; we noemen dit open tbc. Meer informatie vindt u op de website van het RIVM en KNCV Tuberculosefonds.

Bel of mail ons Contact

Wanneer loop ik risico?

Wanneer loop ik risico?

U loopt risico op tuberculose:

  • als er intensief contact is met een patiënt met open tbc;
  • als u naar een land reist waar tbc veel voorkomt.

Hoe kan ik besmet raken?

Hoe kan ik besmet raken?

U kunt besmet raken met tbc als u intensief contact hebt met iemand die open tbc heeft. Tbc-bacteriën verspreiden zich in druppels in de lucht. Als een tbc-patiënt krachtig hoest of niest, ademt hij veel bacteriën uit.  Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. 

Niet iedereen die besmet is met de tuberculosebacterie krijgt de ziekte tuberculose. 1 op de 10 mensen krijgt wel tuberculose. Dit kan na enkele maanden, maar ook pas na jaren. De kans om ziek te worden nadat je besmet bent geraakt, is in de eerste 2 jaar het grootst. Als je besmet bent met de tuberculosebacterie en niet ziek bent, dan noemen we dat een tuberculose-infectie. Je bent dan ook niet besmettelijk voor anderen.

Klachten herkennen

Klachten herkennen

De meest voorkomende klachten in het beginstadium van de ziekte zijn vermoeidheid, lusteloosheid, gewichtsverlies, lichte koorts en nachtzweten. Mensen met longtuberculose hoesten langdurig en geven soms wat (bloederig) slijm op. In ons land zijn tbc-patiënten over het algemeen goed te behandelen. Als patiënten niet of niet goed worden behandeld kunnen ze aan de ziekte overlijden. Ook kunnen ze andere mensen besmetten als ze open tbc hebben. Het is daarom belangrijk dat de ziekte snel wordt ontdekt.

Herkent u deze klachten? Neem dan contact met uw huisarts. Als de huisarts vermoedt dat het inderdaad om tuberculose gaat, zal hij u voor behandeling doorverwijzen naar de GGD of naar een longarts.

Verspreiding voorkomen

Verspreiding voorkomen

De GGD Zuid Limburg voorkomt verspreiding van tuberculose door: