U bevindt zich op:BurgersInfectieziekten en hygiëneTuberculoseTuberculose en wat nu?

Tuberculose en wat nu?

Als de (huis)arts bij u tuberculose vermoedt, stuurt hij u door voor onderzoek. Wanneer blijkt dat u tuberculose heeft, moet hij (of zij) dit melden bij de GGD. Een verpleegkundige van de GGD neemt contact met u op en maakt een afspraak voor een huisbezoek.

Tijdens dit bezoek krijgen u en uw gezinsleden informatie over de ziekte, de behandeling en eventuele maatregelen die nodig zijn om verdere verspreiding van tbc te voorkomen. Meer informatie vindt u op de Informatiepagina over het contactonderzoek van het RIVM en van KNCV Tuberculosefonds.

Bel of mail ons Contact

Zijn er mensen in uw omgeving besmet?

Zijn er mensen in uw omgeving besmet?

De verpleegkundige maakt samen met u een lijst van mensen waarmee u contact hebt gehad. Met deze lijst kan de GGD mogelijke besmettingen in uw omgeving opsporen. Vroege opsporing en behandeling zijn belangrijk om te voorkomen dat nog meer mensen worden besmet. Uw contacten worden via een brief opgeroepen voor onderzoek. Uw naam wordt niet genoemd. Mensen waarmee u intensief contact hebt gehad, komen het eerst aan de beurt. Als in deze groep veel besmettingen worden gevonden, kan het onderzoek worden uitgebreid.

Als onbekend is waar en wanneer u besmet bent geraakt, kan ook een onderzoek nodig zijn. Ook in dat geval roept de GGD mensen in uw omgeving op voor onderzoek.

Besmetting voorkomen

Besmetting voorkomen

Is bij u longtuberculose vastgesteld? Hoest/nies in de binnenkant van uw elleboog en met een afgewend gezicht. Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik weg. Zo voorkomt u dat bacteriën in de lucht komen en anderen besmet raken.