U bevindt zich op:Nieuws

Het wordt warm!

25 juni 2024
Afbeelding waarbij de zon schijnt

Veel mensen genieten van het warme zomerweer. Maar als de temperatuur lang boven de 25 °C blijft, kun je gezondheidsklachten krijgen.

De komende dagen wordt het erg warm. Veel mensen genieten van het warme zomerweer. Maar als de temperatuur lang boven de 25 °C blijft, kun je gezondheidsklachten krijgen. Dat geldt vooral voor ouderen, mensen met overgewicht en mensen die zorg nodig hebben. 

De belangrijkste tips om klachten te voorkomen: drink voldoende, vermijd inspanning en zoek de koelte op. Let ook een beetje extra op de mensen in je omgeving.

Pas je activiteiten aan

Bewegen is gezond, maar soms is het te warm om te sporten. Vanaf 30 graden is het belangrijk om voorzichtig te zijn. Boven die temperatuur heb je kans dat je klachten krijgt als je veel gaat bewegen. Vooral als er veel vocht in de lucht zit. Je kunt dan niet goed zweten en je lichaam kan daardoor de warmte niet kwijt. Als je bij zulk weer intensief gaat werken of sporten, bestaat er een gevaar voor oververhitting. Op onze pagina over hitte kun je precies zien wanneer je moet opletten. 

De slaapkamer is zo warm…

In je slaapkamer is het vaak erg warm. Zeker als je slaapkamer onder een plat dak ligt. Daardoor slaap je slecht en loop je het risico om uitgeput te raken. Zo zorg je dat je toch goed kunt slapen:

  • Leg koele lakens op je bed en slaap bloot of in een dun hemd.
  • Laat ramen overdag dicht en gebruik de zonwering of sluit de gordijnen. Zodra het buiten koeler is dan binnen, doe je de ramen open. Last van muggen ‘s nachts? Maak dan gebruik van horren of een klamboe.
  • Lukt het niet om op deze manier je slaapkamer koel te houden? Kijk dan of je in een ruimte kunt slapen die koeler is dan je slaapkamer. Bijvoorbeeld een verdieping lager.
  • Wordt het in je huis echt te warm om te kunnen slapen? Overweeg dan om een ventilator of airconditioner aan te schaffen. Maar let op: vooral airconditioners gebruiken veel stroom. En de buren kunnen hun ramen misschien niet meer open zetten vanwege het geluid van jouw airco. Schaf dus alleen een airco aan als je slaapkamer anders echt te warm is. Wil je er toch één? Kies dan liever voor een vaste airco dan voor een mobiele, die is energiezuiniger.

Lees meer op onze pagina over hitte.