Adviezen voortgezet (speciaal) onderwijs (V(S)O)

Voor scholen gelden onderstaande adviezen.

Zelftest bij klachten

Testen bij klachten blijft nodig om uitbraken en uitval in het onderwijs te beperken. Daarom blijft het kabinet zelftesten verstrekken aan het primair en voortgezet onderwijs.

Niet-kwetsbaren en diegenen die niet in aanraking komen met kwetsbaren dienen met verkoudheidsklachten een zelftest doen. Bij een negatieve uitslag mogen zij weer naar school. 
Als de klachten aanhouden en de eerste zelftest was negatief, is het advies om de volgende dag opnieuw een zelftest te doen. Is deze test opnieuw negatief, dan mag de leerkracht of leerling naar school. 
Voor medewerkers met aanhoudende milde klachten en een negatieve zelftest op dag 2 geldt het extra advies een mondneusmasker te dragen en extra goede handhygiëne toe te passen totdat men klachtenvrij is. 

Situaties waarin u wel of geen corona zelftest gebruikt vindt u op de website van de Rijksoverheid

Een leerling/medewerker is positief getest

De positief geteste leerling/medewerker gaat thuis in isolatie.

Overige leerlingen hoeven niet  in quarantaine als zij in contact zijn geweest met iemand die positief is getest op het coronavirus. 

Lees alles over de versoepeling van de quarantaineregels in het onderwijs op de website van de Rijksoverheid

 

 

Adviezen voor voorgezet- en speciaalonderwijs

Wie doet wat bij een besmetting in voortgezetonderwijs en V(S)O?

Dit doet de leerling/medewerker:

Je hebt een positieve coronatest (met of zonder klachten)

  • Meld je ziek en ga in isolatie
  • Informeer de school en je nauwe contacten over je besmetting

Met deze check vind je eenvoudig alle actuele informatie die voor jou relevant is. Je nauwe contacten hoeven niet meer in quarantaine.

Dit doet de GGD:

De GGD neemt steekproefsgewijs contact op met de medewerker/leerling en bespreekt de duur van de isolatie.

Dit doet de school:

Zijn in een klas/groep leerlingen of medewerkers besmet met corona, dan is het belangrijk dat de school de andere klasgenoten (zowel nauwe als overige contacten) informeert. Voor het informeren van leerlingen kunt u deze brief van het RIVM gebruiken. Voor het informeren van medewerkers kunt u deze brief gebruiken.

Er is sprake van een uitbraak als er binnen een groep of klas drie of meer besmettingen zijn (zowel leerlingen als medewerkers) binnen 7 dagen. Voor leerlingen geldt in zo’n geval geen quarantaine-advies meer voor de hele groep. Wel blijft het belangrijk dat de school (ouders van) leerlingen informeert met deze brief van het RIVM. Voor het informeren van medewerkers kunt u deze brief gebruiken.

De GGD kan in bijzondere gevallen nog wel quarantaine van een groep of klas adviseren. Overleg bij twijfel met de scholenlijn.