Wat doet de GGD op het gebied van antibioticaresistentie?
Antibioticaresistentie betekent dat bacteriën ongevoelig worden voor antibiotica. Dat kan leiden tot moeilijk te behandelen infecties. De GGD Zuid-Limburg helpt om verspreiding van resistente bacteriën te voorkomen.
De artsen en verpleegkundigen van Infectieziektebestrijding:
- beantwoorden (algemene) vragen over antibioticaresistentie. (Voor vragen over test(beleid) of behandeling kunt u contact opnemen met de arts-microbioloog in het ziekenhuis.)
- geven advies bij een persoon met een bijzonder resistente bacterie (BRMO).
- adviseren bij uitbraken van BRMO, binnen én buiten zorginstellingen. Indien gewenst volgt een bezoek op locatie om te helpen met het in kaart brengen en indammen van de uitbraak.
- bieden scholing aan zorgprofessionals over antibioticaresistentie. In onderling overleg bekijken we of de scholing aan de wensen kan voldoen.
Wetenschappelijk onderzoek en samenwerking rond antibioticaresistentie
Wetenschappelijk onderzoek en samenwerking rond antibioticaresistentie
De unit Infectieziektebestrijding is betrokken (geweest) bij diverse wetenschappelijke (samenwerkings)projecten rondom antibioticaresistentie:
- NIEZT: behoeftepeiling rondom infectiepreventie bij diverse zorgprofessionals.
- Limburgs Infectiepreventie en antibioticaresistentie NetwerK (LINK). GGD Zuid-Limburg speelt een prominente rol in het LINK-netwerk. Dit zorgnetwerk wordt gefinancierd vanuit VWS en werkt aan een optimaal regionaal infectiepreventiebeleid, kennisdeling rondom ABR en infectiepreventie, gepast antibioticagebruik en diagnostiek en vroege signalering van bijzonder resistente micro-organismen (BRMO).