U bevindt zich op:Nieuws

Veel pasgeboren baby’s ernstig ziek door kinkhoest 

15 februari 2024

Het aantal pasgeboren baby’s dat ernstig ziek is door kinkhoest neemt de afgelopen tijd snel toe.

Wekelijks wordt nu bij ongeveer 110 kinderen in Nederland kinkhoest vastgesteld. Waarvan ongeveer 20 pasgeboren baby's. De stijging is vooral te zien in gebieden met een lage vaccinatiegraad, zoals de Biblebelt. Artsen roepen mensen die hoesten en snotteren op om contact met hoogzwangeren en pasgeboren baby’s te vermijden. 

Helft van de baby’s opgenomen in het ziekenhuis 

De laatste weken krijgt het RIVM steeds meer meldingen van kinkhoest bij baby’s. Baby’s kunnen heel erg ziek worden van kinkhoest en moeten dan worden opgenomen in het ziekenhuis. Heel soms overlijdt een baby aan kinkhoest. Ruim 90% van de baby's met kinkhoest in 2024 was niet door vaccinatie beschermd. Ongeveer de helft van deze baby’s is in het ziekenhuis opgenomen.  

Kinkhoest 

Kinkhoest is een erg besmettelijke ziekte, veroorzaakt door een bacterie. De bacterie maakt een gifstof aan, waardoor hoestbuien ontstaan. Deze hoest kan lang (enkele weken tot maanden) aanhouden. Het aantal meldingen van kinkhoest neemt sinds afgelopen juni toe en is veel hoger dan voorgaande jaren. Zowel bij kinderen als bij volwassenen. Op dit moment worden er wekelijks ongeveer 250 patiënten met kinkhoest gemeld. In 2019 waren dit er 120 per week. In 2018 91.  

Adviezen om verspreiding van kinkhoest te verkleinen 

Om kinkhoest bij zuigelingen te voorkomen en verspreiding te beperken geeft het RIVM de volgende adviezen:  

 • Voor zwangeren:  
  Bescherm jezelf en je pasgeboren baby tegen kinkhoest met een kinkhoestvaccinatie tijdens de zwangerschap. Zorg dat je als je hoogzwanger bent geen contact hebt met mensen die hoesten of snotteren. 
 • Voor ouders van jonge baby’s:  
  Bescherm je baby tegen kinkhoest met de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma. Deze vaccinaties zijn gratis. 
  Is je baby niet gevaccineerd en zijn er gezinsleden die klachten hebben die bij kinkhoest kunnen passen? Of hoest een gezinslid dat contact heeft gehad met een patiënt met kinkhoest? Neem dan contact op met de huisarts.  
 • Voor mensen die hoesten en snotteren:  
  Blijf uit de buurt bij hoogzwangeren en baby’s. 

Voor meer informatie over kinkhoest: RIVM - Kinkhoest