U bevindt zich op:Professionals Seksuele gezondheid Training Sekswijzer  Sekswijzer Basisonderwijs

Sekswijzer Basisonderwijs

Juf, doe jij ook aan seks?
Dat kan zomaar een vraag van één van uw leerlingen zijn. Hoe gaat u daar als leerkracht mee om? Tijdens de gratis training Sekswijzer van de GGD Zuid Limburg leert u hoe u in de klas op een goede en prettige manier aandacht besteedt aan relaties en seks.

Vroeg met voorlichting beginnen

De Zuid-Limburgse jeugd begint al vroeg met seks: 6% van de twaalfjarigen en dertienjarigen in deze regio is seksueel actief. Daarom is het belangrijk om al op de basisschool te beginnen met het geven van voorlichting. En dan moet het niet alleen over veilig vrijen gaan, maar ook over wat er in je lichaam verandert in de puberteit, over hoe je met relaties omgaat en over het aangeven van grenzen en het respecteren van de grenzen van een ander.

Maar ook jongere kinderen zijn al bezig met seksualiteit. Ze zijn nieuwsgierig en experimenteren. Met hun eigen lichaam, maar ook wel eens met dat van een ander. Dat is meestal onschuldig. Voor leerkrachten is het moeilijk om te beoordelen of een kind grensoverschrijdend gedrag vertoont of iets doet wat normaal is voor die leeftijd. In de training besteden we aandacht aan hoe je hiermee omgaat.

Meningen over Sekswijzer

Ménou Spauwen, leerkracht groep 4

'Tijdens de training heb ik geleerd hoe ik over seksualiteit kan praten op een manier die bij jonge kinderen past.'

Suzan Hahn, trainer Sekswijzer GGD Zuid Limburg

'Het is voor leerkrachten moeilijk te beoordelen of de seksueel getinte spelletjes die sommige kinderen spelen nou wel of niet onschuldig zijn. Vooral omdat ouders op dit gebied vaak heftig reageren. Leerkrachten vinden het dan ook fijn dat we hier in de training aandacht aan besteden.'

Training

U kunt zich per e-mail aanmelden voor een training op uw school.

Op uw school

Een training op uw school is alleen mogelijk als er minimaal 8 personen deelnemen.

 

Meer weten of aanmelden?

Meer weten of aanmelden?

088 - 880 5070