Wanneer infectieziekte of uitbraak melden?

Neem contact op met de GGD bij een (verhoogd) aantal zieken met een vermoedelijk besmettelijke aandoening. Denk hierbij aan:

  • Maag- en darmklachten: braken en/of diarree
  • Geelzucht
  • Schurft (scabiës)
  • Huidaandoeningen: vlekjes, pukkels, zweertjes
  • Andere ernstige gezondheidsklachten van vermoedelijk infectieuze aard; bijvoorbeeld meerdere gevallen van longontsteking of hersenvliesontsteking in korte tijd.

In overleg kan de specialist ouderengeneeskunde of het afdelingshoofd ook een melding doen. Bekijk voor precieze meldcriteria oor uw zorginstelling de LCI-richtlijn Artikel 26-meldingen Wpg-instellingen

Let op: bij onrust onder ouders, verzorgers of personeel tijdens een infectieziekte-uitbraak is het niet wettelijk verplicht, maar wel wenselijk om contact op te nemen met de GGD voor overleg of melding.

Melding maken

Bij het melden van een uitbraak hangt de werkwijze af van de aansluiting bij MUIZ:

Niet aangesloten bij MUIZ

Aangesloten bij MUIZ

Is er sprake van spoed? Doe dan naast de registratiemelding in MUIZ ook een telefonische melding: 088 - 880 5078

Melden buiten kantooruren

Neem na 17.00 uur contact op via 088 - 880 50 75. Dit nummer is uitsluitend bedoeld voor spoedgevallen of meldingen die niet kunnen wachten tot de volgende werkdag. 

Extra aandacht bij zwangerschap

Wie werkt met ouderen, zieken, jonge kinderen en verstandelijke gehandicapten jonge kinderen kan in aanraking komen met besmettelijke ziekten. Dit is extra belangrijk om rekening mee te houden bij zwangerschap. Bij twijfel: overleg met de GGD of de bedrijfsarts.

Wat doet de GGD?

Wat doet de GGD?

De GGD onderzoekt de mogelijke oorzaak is van het verhoogd aantal zieken. Meestal adviseren wij om diagnostiek af te nemen. In sommige gevallen doet de GGD zelf onderzoek. Op basis hiervan verstrekken wij informatie, geven wij hygiëneadviezen en/of adviseren andere maatregelen om verdere verspreiding van de ziekte tegen te gaan.