Hoe gaat het onderzoek?

Hoe gaat het onderzoek?

Om zeker te weten of er sprake is van een tuberculosebesmetting, wordt vaak een combinatie van onderzoeken gedaan. Welke onderzoeken nodig zijn, hangt onder andere af van de leeftijd en of iemand is gevaccineerd met het BCG-vaccin.

  • Tuberculinehuidtest of Mantouxtest: een kleine hoeveelheid vloeistof (tuberculine) wordt in de huid van de linkeronderarm gespoten. Na 2 tot 3 dagen bekijkt een doktersassistente van de GGD of er een reactie in de huid is ontstaan.
  • Röntgenonderzoek: op een röntgenfoto van de longen zijn soms ontstekingen te zien. Dit kan een teken zijn van beginnende tuberculose.
  • Bloedonderzoek: er wordt bloed afgenomen. In het laboratorium wordt onderzocht of er afweerstoffen tegen tuberculose in het bloed zitten.

Vaak is een combinatie van onderzoeken nodig om zeker te weten of er sprake is van een besmetting.

Wat neem ik mee?

Wat neem ik mee?

Kom je voor een onderzoek naar de GGD? Neem dan altijd een identiteitsbewijs mee. Dat is verplicht. Moet je een kopie afgeven? Kijk dan eerst hoe je veilig een kopie maakt. Zo voorkom je fraude. Tips voor een veilige kopie

Wat gebeurt er met mijn gegevens?

Wat gebeurt er met mijn gegevens?

De GGD zet alle gegevens in een elektronisch patiëntendossier. Dit dossier is onderdeel van een landelijke database. Ook andere GGD’en maken hier gebruik van. Zo kan de afdeling Tuberculosebestrijding van de GGD waar iemand onder behandeling is, gegevens bekijken die eerder bij een andere GGD zijn verzameld. Dat is handig als iemand bijvoorbeeld is verhuisd. De informatie in het dossier valt onder het medisch beroepsgeheim. Voor het delen van gegevens met een andere GGD gelden duidelijke wettelijke regels.

Wie niet wil dat andere GGD’en het dossier kunnen inzien of dat het wordt overgedragen, kan bezwaar maken. Tijdens het consult is hiervoor een speciaal formulier beschikbaar. Dit ingevulde en ondertekende formulier kan worden ingeleverd bij de afdeling Tuberculosebestrijding. Het dossier wordt dan afgeschermd voor andere GGD’en.

Verzekering

Verzekering

De GGD declareert de kosten van eventueel aanvullend onderzoek bij vermoeden van tuberculose(infectie) bij de zorgverzekeraar dat gevolgen kan hebben voor je eigen risico. De door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vastgestelde tarieven worden aangehouden. Meer informatie hierover? Neem contact op met de zorgverzekeraar.