U bevindt zich op:Nieuws

Roken en vapen in Zuid-Limburg

18 april 2024

Panelonderzoek GGD Zuid Limburg

Roken is ongezond en heeft veel schadelijke effecten op de gezondheid. Vapen, het roken van e-sigaretten, is ook ongezond maar over de lange termijn effecten is nog veel onduidelijk. Omdat vapen flink is toegenomen de laatste jaren wilden we hier als GGD hier meer over weten.

Recent is er het verbod op de verkoop van vapes met smaakjes gekomen. Dit roept nieuwe vragen op over de regelgeving en hoe men aan de producent komt. Deze smaakjes zijn nog steeds gemakkelijk verkrijgbaar over de grens. Dit is van belang in Zuid-Limburg en vereist verder onderzoek.

Roken en vapen

Het overgrote deel van het panel rookt of vapet niet. Wel blijkt dat vapen meer iets is voor de jongere generatie in vergelijking met ouderen. De ouderen zijn meer van het roken vergeleken met jongeren. Ook is te zien dat ongeveer de helft van de ouderen gestopt is met roken.

Last van rook en damp – Rookvrije Generatie

Ongeveer de helft van de panelleden geeft aan last te ervaren van zowel sigaretten als vapes. Er is een groot verschil te zien tussen de last van sigaretten rook en de damp van vapes. Ook blijkt dat ongeveer een derde van de panelleden geen hinder ondervindt van rook of damp in hun directe omgeving. Ouderen hebben minder last van rook of damp in de directe omgeving in vergelijking jongeren.

Bijna iedereen kent de borden van de Rookvrije Generatie. Het gezondheidspanel vindt het belangrijk dat er voldoende rookvrije plekken zijn. Zeker op plekken waar kinderen komen en waar gesport wordt is dit van belang. Bijna driekwart van het panel wil terrassen ook rookvrij en ruim een derde is voor een rookverbod op straat.

Opvoeding

In de opvoeding wordt aandacht besteed aan zowel roken als vapen. Ruim de helft van de ouders in het gezondheidspanel geven aan dat het roken ontmoedigd wordt door het risico op de gezondheid te bespreken. Van het vapen wordt door een kwart van de ouders het risico op de gezondheid besproken, al geeft men ook aan dat men weinig te weten over de risico’s.

Ouders geven aan dat er een rol is voor scholen. Informatie of ondersteuning vanuit school om het roken/vapen te ontmoedigen is wenselijk.

Verder lezen

Bovenstaande is een korte samenvatting, alle resultaten van het gezondheidspanel onderzoek kunt u lezen in de factsheet.