U bevindt zich op:BurgersSeksuele gezondheidMannen die seks hebben met mannen

Mannen die seks hebben met mannen

Ben je een man die (ook) seks heeft met mannen (MSM)? Dan adviseren we je om ieder jaar een periodieke controle te doen.

Als je klachten hebt, gewaarschuwd bent voor een soa of condoomfalen hebt gehad is het belangrijk dat je een soa-test doet. Ook als je al een periodieke controle hebt gehad. Neem bij twijfel contact op met de GGD of doe de risicocheck. Liever niet naar de GGD of huisarts? Dan kun je ook een soa-thuistest doen. 

Bel of plan je afspraak direct online Contact

Wat kan de GGD voor je doen?

Wat kan de GGD voor je doen?

Je kunt, ook anoniem, terecht voor:

Risico op HIV?

Risico op HIV?

Wanneer je onveilige seks hebt gehad met iemand die (misschien) hiv heeft, loop je zelf ook kans op een hiv-infectie. Met een kuur kun je de kans verkleinen dat jij hiv-positief wordt. Die medicijnkuur heet PEP (Post Expositie Profylaxe). PEP bestaat uit een behandeling van vier weken met hiv-remmers.
Het is belangrijk dat je snel begint: binnen 72 uur nadat je onveilige seks hebt gehad.

Denk je dat je in aanmerking komt voor PEP? Neem snel telefonisch contact met ons op. Zijn wij niet bereikbaar? Neem dan contact op met de dichtstbijzijnde spoedeisende hulp, bij voorkeur met een hiv behandelcentrum. In regio Limburg is dit het Maastricht Universitair Medisch Centrum.

PrEP (Pre-Expositie Profylaxe) is een pil die een HIV infectie kan voorkomen. Deze pil is bedoeld voor mensen die HIV-negatief zijn, maar een groter risico lopen op een HIV-infectie.

Spoedvragen over PEP of seksueel geweld?

Spoedvragen over PEP of seksueel geweld?

Bij spoedvragen kun je contact opnemen via:

088 - 880 50 72

maandag – vrijdag 8.00 – 12.15 uur
maandag en woensdag 13.30-15.30 uur

Zijn wij niet meer bereikbaar?

Neem dan contact op met de dichtstbijzijnde spoedeisende hulp of huisartsenpost.

Voor hulp bij seksueel geweld neem contact op met Centrum Seksueel Geweld

Informatie mpox

Informatie mpox

Mpox, ook wel apenpokken genoemd, is een pokkenvirusinfectie en komt vooral voor in Midden-Afrika. In 2022 is er een uitbraak geweest in Europa. Na een piek in de zomer van 2022 nam het aantal infecties in Europa snel af. Het komt nu nog sporadisch voor in Europa. Het mpoxvirus wordt overgebracht door intiem contact, zoals zoenen, vrijen en seks met iemand die besmet is.

Zo herkent u mpox

Het virus is voor de meeste mensen niet gevaarlijk, er ontstaan slechts milde klachten. Het belangrijkste symptoom is huiduitslag, die eruit kan zien als pokken, blaasjes of rode vlekken. Ook een ontsteking van het slijmvlies van de endeldarm is mogelijk. Ook kunt u algemene klachten hebben, zoals koorts, rillingen, spierpijn, hoofdpijn, opgezette lymfeklieren. Bij sommige mensen ontstaan er eerst algemene verschijnselen en daarna pokken, bij anderen is het net andersom.

Wat kunt u doen?

  • Bent u ergens geweest waar iemand was met het mpox virus? Let de weken daarna goed op of u klachten krijgt. Krijgt u klachten? Bel dan uw huisarts. Ook als u twijfelt.
  • Heeft u blaasjes op uw lichaam, bel dan met uw huisarts. Zeker als de blaasjes zijn begonnen in het gezicht of de schaamstreek.

Wat doet de GGD?

Mpox kan worden aangetoond met een test, die de huisarts kan afnemen. Is de test positief? Dan doet de GGD bron- en contactonderzoek. Door snel te handelen bij klachten kunnen we samen voorkomen dat het virus zich verder verspreidt.
Mpox diagnostiek ivm een reis naar het buitenland wordt niet uitgevoerd door de GGD.

Risicocontact

Als uit het bron- en contactonderzoek blijkt dat u een risicocontact van iemand met mpox bent dan neemt de GGD contact met u op. Onze medewerkers bespreken met u wat de vervolgstappen zijn, bijvoorbeeld vaccinatie.

Meer informatie

  • RIVM
  • Rijksoverheid.nl.
  • Informatie over het vaccin | RIVM
  • Vragen kunt u stellen via de landelijke Monkeypox-informatielijn T 088-7674020. Het nummer is bereikbaar van ma t/m vrij van 08.30 tot 17.00 uur.

Links

LHBTIQ+

LHBTIQ+

LHBTIQ+ is er onder andere voor het beantwoorden van vragen over seksualiteit, soa testen, PREP en gratis hepatitis B vaccinaties. Een team van sociaal verpleegkundigen is regelmatig te vinden op Bullchat, Grindr en PlanetRomeo voor het beantwoorden van vragen. 

LHBTIQplus@ggdzl.nl 

Spreekuren

Sittard - Heerlen - Maastricht, GGD Zuid Limburg - at GGD

Sittard Valkstraat 69, Sittard

Heerlen Het Overloon 2, Heerlen

Maastricht Brouwersweg 100, Maastricht

Je kunt een afspraak maken via de online afsprakenmodule.

Of neem telefonisch contact op via:

088 - 880 50 72 

Ons callcenter is bereikbaar van;

  • maandag t/m vrijdag tussen 8:00 - 12:15 uur
  • maandag en woensdagmiddag tussen 13:30 – 16:30 uur.