U bevindt zich op:BurgersInfectieziekten en hygiëneBestrijding infectieziektenTeken en de ziekte van Lyme

Teken en de ziekte van Lyme

Hoe herken ik een teek?

Een teek ziet er uit als een klein, plat spinnetje, 1 tot 3 millimeter groot. Volgezogen met bloed is de teek ongeveer zo groot als een erwt. Teken komen in het hele land voor: in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden en parken. Maar ook in uw tuin kunt u in aanraking komen met teken. 

Bent u in het groen geweest, controleer dan of er teken op uw huid of kleding zitten. Het is belangrijk om een teek te herkennen en zo snel mogelijk te verwijderen. Ze nestelen  zich het liefst op warme vochtige plekken:

  • in knieholte, oksel, bilspleet of lies
  • bij kinderen ook op het hoofd, achter de haargrens en rond de oren. 

Controleer daarom regelmatig op teken als u of uw kinderen in de natuur of in de tuin geweest zijn. Gevonden teken kunt u verwijderen met een puntig pincet of tekentang. Informatie over o.a. het herkennen en verwijderen van teken vindt u ook in gratis RIVM-app ‘Tekenbeet’. U vindt deze in de Google Play Store (Android) en in de App Store (Iphone).

Zie ook: tekenbeten (RIVM)

Ik ben door een teek gebeten, kan dat kwaad?

Sommige teken zijn besmet met de bacteriën. Zij kunnen dan ziekten overdragen, zoals de ziekte van Lyme. De kans dat u na een tekenbeet de ziekte van Lyme krijgt, is klein (2%).

Waar kunt u op letten na een tekenbeet?

Een klein rood plekje op de plaats van de tekenbeet gelijk in de eerste paar dagen erna is een normale huidirritatie. Wordt de plek groter of ontstaat er later (tot 3 maanden na de tekenbeet) alsnog een groter wordende verkleuring van de huid op die plek, ga dan naar de huisarts. Dit zou een vroeg teken van de ziekte van Lyme kunnen zijn.

Als de ziekte niet opgemerkt wordt kan deze overgaan naar een volgende fase. Dan kunnen zenuwklachten, gewrichtsklachten, huidklachten of hartklachten ontstaan. Een klein deel van de mensen met de ziekte van Lyme houdt langdurig klachten.

Wat kunt u doen?

Als een teek langer dan 24 uur in de huid heeft gezeten, overleg dan met uw huisarts of behandeling nodig is. Houd na een tekenbeet de plek van de beet drie maanden lang in de gaten. Bezoek uw huisarts wanneer er klachten ontstaan.