U bevindt zich op: Home /Professionals /Opdrachtgevers en partners /Gemeenten / Eijsden-Margraten

Gemeente Eijsden-Margraten

wielrenners bekijken routebord in veldweg

Elke 4 jaar stelt de gemeente Eijsden-Margraten haar gezondheidsbeleid vast op basis van de informatie uit de Volksgezondheid Toekomst Verkenning (VTV) voor de gemeente Eijsden-Margraten. In deze VTV worden de nieuwe cijfers over de gezondheid van de inwoners van Eijsden-Margraten gepresenteerd.

Een aantal zaken valt op:

  • De levensverwachting neemt langzaam toe in Eijsden-Margraten, net als in de rest van Zuid-Limburg en Nederland. Mensen worden ouder. Maar de extra levensjaren zijn niet altijd gezonde levensjaren. Naar verwachting zal door de vergrijzing het aantal inwoners met chronische aandoeningen toenemen. Bovendien hebben ouderen meer last van mobiliteitsbeperkingen;
  • De gezondheid van de bevolking in Zuid-Limburg steekt nog steeds ongunstig af ten opzichte van de rest van Nederland. In Eijsden-Margraten is de gezondheid beter dan in de regio: de inwoners hebben minder aandoeningen en beperkingen en ervaren hun gezondheid vaker als goed;
  • De trend voor overgewicht en obesitas is licht dalend bij volwassenen en laten voor overgewicht een toename zien bij ouderen.

Preventief gezondheidsbeleid blijft ook in Eijsden-Margraten heel belangrijk

Een gezamenlijke, integrale aanpak is en blijft hard nodig. Het is belangrijk om nieuwe samenwerkingsverbanden te bevorderen en verbindingen te leggen tussen gezondheid en maatschappelijke doelen. Gezondheid beïnvloedt schoolprestaties, zelfredzaamheid, de loopbaan van mensen en de arbeidsparticipatie. Initiatieven in de gemeente Eijsden-Margraten zoals de programma’s GetSporty en GetCulty, Active Living en de Huiskamerprojecten zijn hierbij onmisbaar.

Wat doet de GGD?

De GGD Zuid Limburg ondersteunt gemeenten op diverse manieren bij het ontwikkelen en uitvoeren van een effectief gezondheidsbeleid. Neem gerust contact met ons op voor advies en ondersteuning.

Stuur door

Stuur deze informatie door

stuurartikeldoor

Data