U bevindt zich op:Professionals Infectieziekten Bestrijding infectieziekten Coronavirus  Informatie voor studenten

Informatie voor studenten over het coronavirus

Op deze speciale pagina hebben wij voor jou als student in Zuid-Limburg de belangrijkste informatie rondom het coronavirus gebundeld. Ook voor jou is namelijk een belangrijke rol weggelegd. Ontdek hoe jij samen met je medestudenten kunt helpen het virus onder controle te houden. Alleen als we allemaal rekening houden met de basismaatregelen, wordt onze kans op vrijheid groter. 
 

Help jij mee het virus onder controle te krijgen?

Het nieuwe studiejaar gaat van start.

De introductie en kennismaking vindt dit jaar op een andere manier plaats dan voorgaande jaren: vooral digitaal en fysiek in kleine groepen. Dat is nodig om het virus onder controle te houden. Hoe eerder ons dit lukt, hoe sneller we weer de maatregelen kunnen versoepelen. Jij hebt daar een belangrijke rol in. 

Hoe? Door je aan onderstaande maatregelen te houden die verspreiding voorkomen:

 • Blijf thuis bij klachten en laat je testen.
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen.
 • Was vaak je handen met water en zeep, daarna handen goed drogen.
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gooi deze daarna weg.
 • Schud geen handen.
 • Volg verdere instructies vanuit jouw school op.

Heb je klachten? Blijf dan thuis en laat je testen!

 • Heb je één of meer klachten? Dan kun je gratis getest worden.
 • Bekijk de klachten waarmee je in aanmerking komt voor een test. 
 • Bel bij twijfel of voor het maken van een testafspraak de Corona informatielijn GGD Zuid Limburg. Deze is 7 dagen per week van 8.00 - 20.00 uur bereikbaar.

088 - 880 5005 

Testlocaties

Nadat je een afspraak hebt gemaakt, kun je terecht bij de testlocaties in Urmond, Maastricht of Landgraaf. Kijk hier voor de adresgegevens.

Wacht de testuitslag thuis af

Houd minimaal 1,5 meter afstand van eventuele huisgenoten. Heb geen contact met anderen. Je mag in de tuin of op het balkon zitten. Laat iemand anders boodschappen voor je doen of eten maken en houd 1,5 meter afstand van elkaar.

Kom je vanuit een oranje/rood risicoland naar Nederland? Klachten? Meld je aan voor een test.

Kom je vanuit een oranje/rood risicoland naar Nederland? Klachten? Meld je aan voor een test.

Kom jij vanuit een oranje of rood risicoland naar Nederland, omdat je daar eerst woonde of op vakantie was, en heb je (milde) klachten? Meld je online aan voor een test of bel. Zo kunnen we verspreiding van het virus in een vroeg stadium voorkomen. Natuurlijk ga je bij aankomst in Nederland direct in quarantaine en ga je alleen naar buiten voor de test. Kijk bij de FAQ wat quarantaine voor jou betekent.

Uitslag test

Uitslag test

Ben jij getest? Dan krijg je meestal de volgende dag de uitslag doorgebeld door een GGD-medewerker, vanuit telefoonnummer 088 - 880 5005. Heb je na 48 uur nog niets gehoord, dan kun je zelf bellen om de uitslag op te vragen. Je belt dan met onze Corona informatielijn GGD Zuid Limburg 088 – 880 5005.

 • Is de uitslag positief? Dan heb je corona. Je blijft je aan de regels houden: je blijft thuis, ontvangt geen bezoek en houd 1,5 meter afstand tot anderen. Ook jouw huisgenoten blijven thuis. Dit heet quarantaine. De GGD neemt contact met je op om de leefregels met je door te nemen en om het Bron- en contactonderzoek te starten. Dat betekent dat aan je wordt gevraagd met wie je in de afgelopen dagen contact hebt gehad. Verderop kun je meer lezen over het contactonderzoek.
   
 • Is de uitslag negatief? Dan had je op het moment van testen geen corona. Je hoeft niet meer thuis te blijven, tenzij je een contact bent van een coronapatiënt of uit een rood of oranje risicogebied komt. In dat geval blijf je de resterende dagen van de quarantaineperiode thuis.

Bron- en contactonderzoek (BCO)

Bron- en contactonderzoek (BCO)

Als de GGD-medewerker je belt met de positieve uitslag, start ook direct het Bron- en contactonderzoek. De GGD-medewerker probeert samen met je te achterhalen waar je de besmetting hebt opgelopen en met wie je in contact bent geweest tijdens de besmettelijke periode. Ook worden de leefregels met je besproken. 

Je gaat in isolatie tot minimaal 7 dagen na de eerste dag, waarop je klachten had, én als je minimaal 24-uur klachtenvrij bent. Zie ook de brief voor positief geteste Covid-19 patiënt in thuissituatie.

Huisgenoten en nauwe contacten worden ook door de GGD-medewerker gebeld om de leefregels met hen te bespreken. Zij moeten alert zijn of ze zelf klachten krijgen en als dat het geval is zich laten testen. Daarnaast gaan zij in quarantaine tot 10 dagen na het laatste risicocontact met jou. Zie ook de brief voor huisgenoten en de brief voor nauwe contacten van een positief geteste Covid-19 patiënt.

Belang van het Bron- en contactonderzoek

Het is van groot belang deel te nemen aan het Bron- en contactonderzoek (BCO). Op deze manier kunnen we verdere verspreiding zo veel mogelijk beperken. Immers als huisgenoten en nauwe contacten in quarantaine gaan, kunnen zij niemand meer besmetten en houden we zo samen het virus onder controle. Alleen dan wordt onze vrijheid weer groter. 

Contacten van een positief getest persoon, die zelf (milde) klachten hebben of krijgen moeten zich melden bij de Corona informatielijn van de GGD Zuid Limburg.

Veelgestelde vragen en antwoorden

Bij welke klachten moet ik mij laten testen?

Als je één of meer klachten hebt die passen bij een infectie met het coronavirus kun je getest worden. 

 • Milde klachten: Verkoudheidsklachten, neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoest, verhoging of als je plotseling niet goed meer ruikt of proeft. Laat je testen en blijf thuis tot de uitslag bekend is. Maak online een afspraak of bel de afspraken lijn.
 • Ernstige klachten: Benauwdheid en/of koorts (boven de 38 graden) of als je je steeds zieker voelt. Bel dan direct de huisarts of de huisartsenpost.
Wat moet ik doen als ik in isolatie moet gaan?

Als je positief getest bent op COVID-19 moet je in isolatie. Een GGD medewerker neemt contact met je op om samen de leefregels door te nemen en jouw persoonlijke woonsituatie (thuiswonend of in een studentenhuis) te bespreken. Lees in deze informatiebrief voor een positief geteste COVID-19-patiënt de leefregels tijdens isolatie.

Wat moet ik doen als ik in quarantaine moet gaan?

Als je een huisgenoot of een nauw contact bent van een patiënt met COVID-19, dan moet je 10 dagen in quarantaine. De GGD medewerker neemt hierover contact met je om samen de leefregels door te nemen, aangepast op jouw woonsituatie (thuiswonend of in een studentenhuis). Lees de informatiebrief voor huisgenoten van positief geteste COVID-19- patiënt voor de leefregels tijdens quarantaine. 

Als je terugkomt uit een oranje of rood risicogebied, moet je ook 10 dagen in quarantaine. Wil je samen met een GGD medewerker de leefregels doornemen? Bel dan naar de Corona informatielijn GGD Zuid Limburg: T 088 - 880 5005.

Video | Hoe draag je een #mondkapje?

Informatie Rijksoverheid voor studenten

Bekijk de veelgestelde vragen over het coronavirus en het onderwijs op de website van de Rijksoverheid. Hier krijg je antwoord op vragen als:

 • Kan ik in het nieuwe studiejaar weer fysiek naar school?
 • Kan ik in het nieuwe studiejaar weer naar alle lessen zoals vanouds?
 • Blijft er een tijdslot voor lessen geldig in het nieuwe studiejaar?
 • Hoe kan ik in het nieuwe studiejaar het beste naar de instelling komen?
 • Gaat de introductietijd van mijn studie door?
 • Gaat de ontgroening van mijn studentenvereniging door?
 • Mogen studenten op de campus zijn, zoals in bibliotheken of in kleine groepjes bij elkaar komen?

Download de studentencampagne

Ben jij student, professional of burger en wil jij deze belangrijke boodschap onder studenten verspreiden? Download dan nu het communicatiemateriaal ontwikkeld door GGD Zuid Limburg: advertentie, poster zonder snijtekens, poster met snijtekens, format facebook/instagram, gifje voor website, gifje voor social media, QR-code en tekstvoorstellen social media