U bevindt zich op:Professionals Infectieziekten Bestrijding infectieziekten Coronavirus  Informatie voor studenten en jongeren

Informatie voor studenten en jongeren

Het zijn lastige tijden voor studenten en jongeren. Natuurlijk willen wij allemaal het liefste weer leven zonder afstand, zonder vervelende maatregelen en zonder corona. Maar dat gaat nu niet. Het aantal besmettingen stijgt hard en dat heeft ernstige gevolgen voor de ziekenhuizen en de zorg.

Op deze speciale pagina hebben we voor de studenten en jongeren in Zuid-Limburg de belangrijkste informatie rondom het coronavirus gebundeld. Want ook jij kunt een steentje bijdragen. Hoe beter we nu opletten, hoe meer er straks weer kan. Lees wat jij kunt doen.

#daardoeikhetvoor

Wat kun jij doen?

Voorkom dat jij besmet wordt met het virus of dat je anderen kunt besmetten. Dit begint met het opvolgen van de basisregels. 

 • Blijf thuis bij klachten en laat je testen.
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen.
 • Schud geen handen en was vaak je handen met water en zeep.
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
 • Draag een mondkapje in publieke gebouwen.
 • Volg verdere instructies vanuit jouw school op.

Heb je klachten? Blijf dan thuis en laat je testen!

 • Heb je één of meer klachten? Dan kun je gratis getest worden. 
 • Bekijk de klachten waarmee je in aanmerking komt voor een test. 
 • Maak telefonisch een afspraak via het gratis landelijk telefoonnummer, bereikbaar 7 dagen per week van 08.00 uur tot 20.00 uur. Met (milde) klachten kun je ook online een testafspraak maken via www.coronatest.nl.

0800 - 1202

Landelijke Corona Informatielijn

Wil je meer informatie over testen? Of wil je advies op maat over jouw huidige situatie? Bel met de Landelijke Corona Informatielijn. 

0800 - 1351

Testlocaties

Nadat je een afspraak hebt gemaakt, kun je terecht bij de testlocaties in Urmond, Maastricht of Landgraaf. Kijk hier voor de adresgegevens.

Testuitslag

Testuitslag

Ben jij getest? Blijf thuis totdat je de testuitslag krijgt. Je mag in afwachting van de uitslag niet naar buiten, niet werken, buiten de deur studeren en geen bezoek ontvangen. Een snelle uitslag na een coronatest is van belang. Wij streven ernaar om je binnen 48 uur na de testafspraak telefonisch te informeren over de uitslag. Ben je na 48 uur nog niet gebeld geworden? Dan kun je ook zelf contact opnemen met de Corona Informatielijn van GGD Zuid Limburg via 088 - 8805005. Ook kun je zelf digitaal de uitslag bekijken, door met je DigID in te loggen op www.coronatest.nl. 

 • Is de uitslag positief? Dan heb je corona en moet je in quarantaine. Je blijft je aan de regels houden: je blijft thuis, ontvangt geen bezoek en houd 1,5 meter afstand tot anderen. Ook jouw huisgenoten blijven thuis. De GGD neemt contact met je op om de leefregels met je door te nemen en gaat samen met jou het Bron- en contactonderzoek van start. Lees alles over het Bron- en contactonderzoek
   
 • Is de uitslag negatief? Dan had je op het moment van testen geen corona. Je hoeft niet meer thuis te blijven, tenzij je een contact bent van een coronapatiënt of je komt terug uit een risicoland met code oranje of rood (check hiervoor www.nederlandwereldwijd.nl).  In dat geval blijf je de resterende dagen van de quarantaineperiode thuis.

Bron- en contactonderzoek (BCO)

Bron- en contactonderzoek (BCO)

Als de GGD-medewerker je belt met de positieve uitslag, start ook direct het Bron- en contactonderzoek. De GGD-medewerker probeert samen met je te achterhalen waar je de besmetting hebt opgelopen en met wie je in contact bent geweest tijdens de besmettelijke periode. Afhankelijk van de drukte bij de GGD vraagt de medewerker om zelf contact met hen op te nemen. 

Je gaat in isolatie tot minimaal 7 dagen na de eerste dag, waarop je klachten had, én als je minimaal 24-uur klachtenvrij bent. Zie ook de brief voor positief geteste Covid-19 patiënt in thuissituatie.

Huisgenoten en nauwe contacten moeten zelf alert zijn of ze klachten krijgen en als dat het geval is zich laten testen. Daarnaast gaan zij in quarantaine tot 10 dagen na het laatste risicocontact met jou. Zie ook de brief voor huisgenoten en de brief voor nauwe contacten van een positief geteste Covid-19 patiënt.

Belang van het Bron- en contactonderzoek

Het is van groot belang deel te nemen aan het Bron- en contactonderzoek (BCO). Afhankelijk van de drukte kan het zijn dat de GGD jou vraagt om zelf jouw eigen contacten te informeren. Je ontvangt hiervoor informatie vanuit de GGD over hoe je dit moet doen. Door hier zorgvoldig mee om te gaan kunnen we verdere verspreiding zo veel mogelijk beperken. Immers als huisgenoten en nauwe contacten in quarantaine gaan, kunnen zij niemand meer besmetten en houden we zo samen het virus onder controle. Alleen dan wordt onze vrijheid weer groter. 

Regels voor thuis, school, sport en uitgaan

Regels voor thuis, school, sport en uitgaan

Het zijn lastige tijden. Het liefste willen we weer in vrijheid leven. Maar helaas is dat nu niet het geval. Toch zijn er ook zaken wél mogelijk. Op rijksoverheid.nl vind je steeds de laatste nieuwe informatie en regels voor thuis, school, sport en uitgaan. Via onderstaande linkjes kom je bij de juiste informatie terecht. Laten we met z'n allen zo goed mogelijk de maatregelen opvolgen, zodat we snel weer stukjes van onze vrijheid terug krijgen.

Regels voor thuis

Je mag in ieder geval wel vrienden thuis uitnodigen. Dit mogen er in totaal maximaal 3 per dag zijn. En alleen als je 1,5 meter afstand kunt houden. Bekijk alle regels voor thuis op rijksoverheid.nl.

Regels voor school

Kijk voor de laatste nieuwe regels voor school en studie rijksoverheid.nl. Op deze pagina vind je meer informatie voor scholieren van het middelbare onderwijshogere onderwijs, het wel of niet volgen van colleges en onder welke voorwaarden activiteiten van studentenverenigingen mogen plaatsvinden. Lees ook hoe het zit met het gebruik van mondkapje binnen het onderwijs

Regels voor sport

Hoewel er diverse maatregelen op het gebied van sporten zijn genomen om groepsvorming en sociale contacten te verminderen, is sporten wel nog mogelijk. Op de volgende pagina van rijksoverheid.nl lees je laatste nieuwe informatie met betrekking tot sporten. 

Regels voor uitgaan

Ondanks dat het uitgaan niet meer zoals vanouds is, zijn er wel nog uitstapjes mogelijk. Op rijksoverheid.nl vind je de laatste stand van zaken met betrekking tot de horeca, elkaar ontmoeten, musea, bioscoop en theater. 

#waardoejijhetvoor?

Veelgestelde vragen en antwoorden

Bij welke klachten moet ik mij laten testen?

Als je één of meer klachten hebt die passen bij een infectie met het coronavirus kun je getest worden. 

 • Milde klachten: Verkoudheidsklachten, neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoest, verhoging of als je plotseling niet goed meer ruikt of proeft. Laat je testen en blijf thuis tot de uitslag bekend is. Maak online een afspraak of bel de afspraken lijn.
 • Ernstige klachten: Benauwdheid en/of koorts (boven de 38 graden) of als je je steeds zieker voelt. Bel dan direct de huisarts of de huisartsenpost.
Wat moet ik doen als ik in isolatie moet gaan?

Als je positief getest bent op COVID-19 moet je in isolatie. Een GGD medewerker neemt contact met je op om samen de leefregels door te nemen en jouw persoonlijke woonsituatie (thuiswonend of in een studentenhuis) te bespreken. Lees in deze informatiebrief voor een positief geteste COVID-19-patiënt de leefregels tijdens isolatie.

Wat moet ik doen als ik in quarantaine moet gaan?

Als je een huisgenoot of een nauw contact bent van een patiënt met COVID-19, dan moet je 10 dagen in quarantaine. De GGD medewerker neemt hierover contact met je om samen de leefregels door te nemen, aangepast op jouw woonsituatie (thuiswonend of in een studentenhuis). Lees de informatiebrief voor huisgenoten en nauwe contacten van positief geteste COVID-19- patiënt voor de leefregels tijdens quarantaine. 

Informatie Rijksoverheid voor studenten

Bekijk de veelgestelde vragen over het coronavirus en het onderwijs op de website van de Rijksoverheid. Hier krijg je antwoord op vragen als:

 • Kan ik weer naar alle lessen gaan, zoals vanouds?
 • Kan ik in het nieuwe studiejaar weer naar alle lessen zoals vanouds?
 • Mogen studenten op de campus zijn in kleine groepjes bij elkaar komen?
 • Welke activiteiten van de studentenvereniging mogen doorgaan?
 • Hoe zit het met het gebruik van mondkapjes binnen het onderwijs?
 • Wat wordt er geadviseerd over het gebruik van het openbaar vervoer?

Waar doe jij het voor?

Laat weten waar jij het voor doet. Waarom jij het volhoudt. Wat is jouw persoonlijke reden? Download via onze toolkit een afbeelding voor op social media en laat via je eigen kanalen weten waar jij het voor doet. Gebruik hashtag #waardoejijhetvoor #daardoeikhetvoor. 

Download toolkit communicatiemiddelen

Ben jij zelf een student, professional of burger en wil jij helpen deze belangrijke boodschap onder studenten en jongeren te verspreiden? Download dan nu communicatiemateriaal van de landelijke Jongerencampagne 'Daar doe ik het voor'.

Voor vragen over de Jongerencampagne 'Daar doe ik het voor' kun je contact opnemen met de afdeling Communicatie van GGD Zuid Limburg via 088 - 8805111 of via communicatie@ggdzl.nl.